ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Τριφυλία: Θέρμανση με πυρηνόξυλο, που έγινε πανάκριβο, στα θερμοκήπια!

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι παραγωγοί θερκοκηπιακών καλλιεργειών αυτές τις μέρες στην Τριφυλία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό με τα συστήματα θέρμανσης που έχουν. 

Συστήματα που λειτουργούν με ένα υποπροϊόν της βασικής καλλιέργειας της περιοχής, της ελιάς, και είναι το πυρηνόξυλο. Κάθε χρόνο η περιοχή εφοδιάζεται με μεγάλες ποσότητες πυρηνόξυλου που συνολικά -σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας- φτάνει τους 23 χιλιάδες τόνους.
 

Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του πυρηνόξυλου όμως, όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, τους έχει κάνει να είναι φειδωλοί στη χρήση του καθώς είναι ένας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει το κόστος της καλλιέργειας. Μάλιστα όπως μας είπαν φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν τα αερόθερμα των θερμοκηπίων τους μόνο για αντιπαγετική προστασία και όχι για διατήρηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα, για την υποβοήθηση της καλλιέργειας. Σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική μέριμνα για την προμήθεια πυρηνόξυλου από τους παραγωγούς, καθώς αποτελεί τη μοναδική πρώτη ύλη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλά και είναι ένα προϊόν που παράγεται από τους ίδιους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας είπαν, ότι πριν από μια δεκαετία  ήταν σχεδόν στα αζήτητα - και σήμερα που η ζήτησή του έχει αυξηθεί το κόστος έχει ανέβει 6 φορές πάνω.
 

Μιλώντας με παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής, ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας ανέφερε: 
«Υπάρχει πυρηνόξυλο και βρίσκεται από τους παραγωγούς, αλλά η τιμή του έχει "τσιμπήσει" λίγο προς τα πάνω, ενώ και στις περισσότερες περιπτώσεις ζητάνε την πληρωμή μετρητοίς. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να πηγαίνουν επιφυλακτικά και να κινούνται ανάλογα με τον καιρό. Προμηθεύονται μόνο τις απαραίτητες ποσότητες. Στην περιοχή μας τώρα έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος και τώρα αυξάνεται η χρήση του καθώς μπαίνουν σε λειτουργία τα συστήματα θέρμανσης, πάμε όμως συντηρητικά καθώς είναι ακριβό. Ενώ από τα ελαιοτριβεία το παίρνουν πολύ φθηνά σαν πρώτη ύλη, τα πυρηνελαιουργεία το πουλάνε πανάκριβα. Για εμάς αποτελεί το κύριο υλικό που χρησιμοποιούμε καθώς όλα τα θερμοκήπια που έχουν φτιαχτεί στην περιοχή χρησιμοποιούν ήπιες μορφές ενέργειας, κι έτσι το πυρηνόξυλο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιέργειας».
 

Ο Αριστοτέλης Κανναβός μας είπε σχετικά: 
«Αυτή τη στιγμή σε εμάς το πυρηνόξυλο είναι ακριβό. Όταν εμείς φτιάξαμε τα μηχανήματα και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πυρηνόξυλο το πετάγανε, αλλά αυτή τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση έχει ακριβύνει σημαντικά. Για εμάς τους αγρότες θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μέριμνα αφού τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση καταναλώνουν αποκλειστικά πυρηνόξυλο. 

Το ακριβό του κοστολόγιο είναι μια ακόμη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί να μειώνουν και τη χρήση του. Ετσι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την προφύλαξη της παραγωγής και όχι για τη θέρμανση. Χρησιμοποιείται μόνο για να αντιμετωπίσουμε τους παγετούς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερά πάνω από τους 10 βαθμούς - αυτό όμως πλέον δεν γίνεται λόγω του κόστους που έχει. Και κάποιοι ίσως να μην τα ανάψουν και καθόλου τα μηχανήματα».
 

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος τόνισε: 
«Βλέπουμε είναι πως είναι πιο ακριβό από πέρυσι, χωρίς βέβαια να υπάρχει μεγάλη αύξηση, αλλά είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Τα θερμοκήπια αναγκαστικά παίρνουν πυρηνόξυλο αλλά δεν νομίζω να δουλευτούν τα αερόθερμα όπως δουλεύονταν τα πιο παλιά χρόνια. Η χρήση τους έχει μειωθεί και μόνο όταν κάνει πάγους χρησιμοποιούνται αναγκαστικά, για αντιπαγετική προστασία. Ολα τα θερμοκήπια της περιοχής λειτουργούν αποκλειστικά με πυρηνόξυλο. Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του όμως φέρνει μια ακόμη επιβάρυνση στην καλλιέργεια».
 

Ο Ηλίας Μπουντουβάς είπε: 
«Να σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία χρονιά που ήταν οι δραχμές το αγοράζαμε ουσιαστικά με 10 ευρώ τον τόνο και σήμερα με 60 ευρώ. Αυτό που μας δυσαρεστεί είναι ότι πρόκειται για ένα δικό μας υποπροϊόν το οποίο αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ακριβά - και σε πολλές περιπτώσεις είναι και δύσκολο να το βρούμε να το αγοράσουμε. Γι' αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μια παρέμβαση, να γίνει μια διαχείριση ώστε να εξασφαλίζονται οι παραγωγοί και το υπόλοιπο να διατίθεται στην αγορά. Λόγω και του κόστους που έχει πλέον, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του πυρηνόξυλου για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας. Από την άλλη όταν το περιορίζεις στερείς μια φροντίδα που είναι απαραίτητη για την καλλιέργειά σου, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής. Αυτή τη στιγμή τα συστήματα θέρμανσης που έχουμε ως επί το πλείστον τα χρησιμοποιούμε για την αντιπαγετική προστασία, παρά για να βοηθάμε τα φυτά στην ανάπτυξή τους».
ΠΗΓΗ eleftheriaonline

από: Τριφυλία: Θέρμανση με πυρηνόξυλο, που έγινε πανάκριβο, στα θερμοκήπια! | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...