ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα στα σχολεία χωρίς βιβλία, αλλά με ηλεκτρονικό διάβασμα

γραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας 
Με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, με εκατέρωθεν κατηγορίες για τις ευθύνες και με γονείς που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν σχολικά εγχειρίδια για τα παιδιά τους ξεκινά τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα βάλουν στην τσάντα τους αρχικά ένα DVD και αρκετές φωτοτυπίες αντί βιβλίων για να ξεκινήσουν το διάβασμά τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού δεν θα πάρουν .........

DVD, αλλά μόνο φωτοτυπίες και ίσως και κάποια βιβλία έστω και αν είναι χρησιμοποιημένα από άλλους μαθητές.

Tα παιδιά μπορούν επίσης να δουν και να τυπώσουν τα μαθήματα μέσω Διαδικτύου σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας (http://digitalschool-9.minedu.gov.gr)

Τα βήματα για να μελετήσει ένας μαθητής διαδικτυακά ή να αντλήσει ο καθηγητής τις πληροφορίες που θέλει είναι απλά.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει συνολικά 160 σχολικά εγχειρίδια για τα γυμνάσια, τα γενικά λύκεια και τα επαγγελματικά λύκεια. Πιο συγκεκριμένα, 63 αφορούν στο γυμνάσιο, 81 στο λύκειο και 16 στα ΕΠΑΛ.



ΑΠΟ ΤΟ FILIATRANEWS

Το Ανάκτορο του Νέστορος



Ο λόφος του Επάνω Εγκλιανού βρισκεται στη δυτική πλευρά του δημόσιου δρόμου, 4 χμλ. περίπου νότια της Χώρας και 17 χμλ. βόρεια της Πύλου. το ύψωμα, που το μεγαλύτερο μήκος του είναι περίπου 170 μ. από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, και το πλάτος του όχι περισσότερο από 90 μ., ορθώνεται απότομα σε όλες τις πλευρές του, σε ύψος από 4 μέχρι 7 μ. Μόνο στην ανατολικώτερη άκρη του, ένα σχετικά στενό πλάτωμα βρίσκεται κάπως χαμηλότερα, αλλά με δυσκολία ανέβαινε κανείς ακόμη και απο εκεί, μέχρι το 1952, οπότε ανοίχτηκε μια ανηφορική πρόσβαση στην απότομη πλευρά του λόφου.

Το ύψωμα αρχικά είχε κατοικηθεί στην Μεσοελλαδική εποχή, αλλά σίγουρα πριν χτιστεί το ανάκτορο η κορυφή του λαξεύτηκε και ισοπεδώθηκε. Από τότε (αρχές περίπου του 13ου αιώνα π.Χ.) ο λόφος φαίνεται πως προοριζόταν αποκλειστικά για βασιλική εγκατάσταση, με το κύριο συγκρότημα του ανακτόρου και τα βοηθητικά του διαμερίσματα. Πιο κάτω, στις πλαγιές και τα πλατώματα, στα βορειοδυτικά, νοτιοδυτικα και νοτιοανατολικά του λόφου απλώνόταν η πόλη. Σε μικρήν απόσταση, προς τα βόρεια και νότια της ακρόπολης, υπάρχουν βασιλικοί θολωτοί τάφοι, και σε μια ράχη που κατεβαίνει προς τα δυτικά βρέθηκαν οι θαλαμοειδείς τάφοι των κοινών θνητών.

Οικιακές... εφευρέσεις που θα σε αφήσουν άφωνο!

Ονομάζεται «Life Hack» και είναι η νέα μόδα του διαδικτύου.
Ουσιαστικά πρόκειται για έξυπνους, αστείους και μερικές φορές γελοίους τρόπους που βρίσκουμε για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη!
Μερικές μάλιστα από τις... εφευρέσεις είναι απλά εξαιρετικές!
Αν τώρα οι τρόποι που θα δείτε παρακάτω έχουν πρακτική εφαρμογή ή μπορούν να προκαλέσουν μόνο προβλήματα σας αφήνουμε να το αποφασίσετε εσείς!

Νίκη 8άδας η Εθνική επί της Ρωσίας

Νίκη, για να σφραγίσει την πρόκριση στην 8άδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Λιθουανίας, θέλει το βράδυ (10/09, 21.00, επί της Ρωσίας η Ελλάδα.

Μετά τη νίκη επί της Σλοβενίας, το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου θέλει να κάνει το «δύο στα δύο» στο ΣΤ’ Όμιλο, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στα προημιτελικά κι από εκεί και πέρα να διεκδικήσει ακόμα και την πρωτιά, έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες να συναντήσει βατό αντίπαλο, από τον Ε’ Όμιλο, στο χιαστί παιχνίδι. Τα σενάρια πρόκρισης, αποκλεισμού και πλασαρίσματος στην τελική κατάταξη έχουν ως εξής:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ