ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Μονοθέσιο Formula από την ομάδα ART του ΑΠΘ

Το νέο αγωνιστικό της μονοθέσιο, που σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή για να συμμετάσχει βελτιωμένο, στους διεθνείς αγώνες Formula Student, ετοίμασε η ομάδα φοιτητών Aristotle Racing Team (ART) του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το νέο όχημα στοχεύει να βελτιώσει τις επιδόσεις του και να κατακτήσει μία νέα διάκριση στους αγώνες που προγραμματίζονται στην πίστα φόρμουλα Χόκενχαϊμ της Γερμανίας (31 Ιουλίου – 5 Αυγούστου) και στην πίστα Ρικάρντο Παλέτι στην Πάρμα της Ιταλίας (14-17 Ιουλίου), ανάμεσα σε περίπου 150 ομάδες πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, η καθεμία από τις

Εξοφλήστε την Εφορία σε 9 δόσεις, εάν είστε εμπρόθεσμοι

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την Εφορία έως και σε  εννέα δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους, με τον αριθμό των δόσεων να καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του φορολογούμενου.
Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν αποκλειστικά όσοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, αφού οι υπόλοιποι που θα στείλουν τις δηλώσεις τους μετά την λήξη των προθεσμιών θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο και θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ!
Το σχέδιο της ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο προβλέπει την εξόφληση των φόρων αρχικά σε

Τι να προσέξετε αν περπατάτε ξυπόλητοι

Το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι από τις απλές χαρές του καλοκαιριού. Ωστόσο, ορισμένοι που απαλλάσσονται από τα παπούτσια και τις κάλτσες τους μπορεί να υποφέρουν από τραυματισμούς και πληγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσονται μολύνσεις που χρειάζονται επέμβαση.
Αν κυκλοφορείτε ξυπόλητοι, πάρτε τις ακόλουθες προφυλάξεις, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρούργων Πέλματος και Αστραγάλου:
Να βάζετε αντηλιακό στο πάνω και κάτω μέρος του πέλματος για να προστατευτείτε από το έγκαυμα

Φιλιατρά: Προμήθεια κιγκλιδωμάτων για το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών

Την προμήθεια κιγλιδωμάτων για το κτήριο του Αγροτικού ινστιτούτου Φιλιατρών αποφάσισε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Η απόφαση πάρθηκε μετά από έρευνα αγοράς και κατάθεση προσφορών από επιχειρήσεις.
Ανάδοχος για την προμήθεια ανακυρήχθηκε η εταιρία "ΙΩΑΝ. ΕΥΣΤ.
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η απόφαση του Δημάρχου αναφέρει: .........

Α. Την ανάθεση προμήθειας
«Προμήθεια κιγκλιδωμάτων ασφαλείας κτηρίου ΑΙΦ» προϋπολογισμού 3.685,88 €
μαζί με ΦΠΑ 23%, με απευθείας ανάθεση.

Κυπαρισσία: Με καρπούζι πήγαν οι τρίτεκνοι στην ΔΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα και την φορολογία που πλήττουν τους τρίτεκνους με συμβολικό χαρακτήρα ένα καρπούζι που..δώρισαν στον Προιστάμενο της ΔΟΥ Τριφυλίας ως απόδειξη ότι ο τόπος μας μπορεί να παράγει πραγματοποίησε ο Σύλλογος Τριτέκνων Τριφυλίας παρουσία αρκετών μελών του.
 
Η εκπρόσωπος του τοπικού συλλόγου Ελευθερία Νικολοπούλου μιλώντας στην 'Φωνή' και το kyparissianews.com τόνισε ότι "καταθέτουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα άδικα φορολογικά μέτρα, τις επιβαρύνσεις, για τα έκτακτα με εισφορές με ότι άλλο μας περιμένει

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ "Η ΑΙΘΗ"



                                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Ο Ομιλός μας πραγματοποιεί Παραδοσιακό Αλώνισμα στις 15 Ιουλίου 2012 ημέρα Κυριακή και

Ποιες τροφές επηρεάζουν την μνήμη μας

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν, ότι η διατροφή, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ενέργειά μας τη μνήμη και τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης μας, τη μελαγχολία ή τη νευρικότητα που ίσως νοιώθουμε σε κάποιες περιπτώσεις, την τυχόν επιθετικότητα, που μπορεί να εκδηλώνουμε περιοδικά.

Έχει φανεί, ότι ουσίες όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, καθώς και η καφεΐνη επηρεάζουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό, τόσο τη διάθεση, όσο και την πνευματική μας διαύγεια.

Υδατάνθρακες, συναντούμε στη ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά στις πάστες, στα κέικ, στα ντόνατς,

Πάνω από 70 είδη πεταλούδων έχουν καταγραφεί στο Πήλιο

Με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα καταγραφής των πεταλούδων του Πηλίου. Μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει καταφέρει να καταγράψει με την

Δήμος Τριφυλίας: Απολυμένοι συμβασιούχοι διεκδικούν δεδουλευμένα

Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν για ακόμη μια φορά οι απολυμένοι συμβασιούχοι μερικής απασχόλησης του Δήμου Τριφυλίας στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών για πάνω από ένα χρόνο.
Χθες αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια στον οποίο έκανε λόγο λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά του δήμου, αφού μπορεί να τους δίνονται συνέχεια
υποσχέσεις αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους για εργασία δύο μηνών, σε μια εποχή μάλιστα με πολλές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Στις επικίνδυνες περιοχές για ελονοσία η Μεσσηνία

Ελεγχους σε κατοίκους του Μαραθώνα πραγματοποιεί προληπτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή, και παραμένει σε επιφυλακή για επανεμφάνιση της νόσου σε άλλες περιοχές «υψηλού κινδύνου». Φορείς της παρασιτικής ασθένειας είναι τα κουνούπια, στα οποία αποδίδεται και το πρώτο φετινό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά.
Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα

Κατάσχεση 8.000 τόνων ελαιολάδου στην Ιταλία!

Κατά μια ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας της περασμένης εβδομάδας  το Κεντρικό ελεγκτικό όργανο του υπουργείου  icqrf σε συνεργασία με την  Guardia di Finanza  (Φορολογική Αστυνομία) και κάτω από την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών της Σιένας με την επιχείρηση ονομαζόμενη "arbequino" κατάσχεσε 8.000 τόνους εξτραπαρθένου ελαιολάδου "made in italy" της  γνωστής εμποροβιομηχανίας Azienda Olearia Valpesana Spa με έδρα σε μια τοποθεσία της Σιένας.
 
Κατά τις αστυνομικές αρχές το προληπτικό αυτό μέτρο πάρθηκε γιατί ύστερα από έρευνες  αποκαλύφθηκε ότι 4.323 τόνοι προέρχονταν από παράνομη ανάμειξη

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ