ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές από 10 έως 16 Δεκεμβρίου 2012

Με το προχώρημα της συγκομιδής στην Ισπανία επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο οι προβλέψεις για μια σημαντική πτώση της ισπανικής παραγωγής. 

Πράγμα που πείθει έναν αυξανόμενο αριθμό αγοραστών να δεχτούν περεταίρω αυξήσεις των τιμών για να αποκτήσουν το νέο λάδι. 

Έτσι η εβδομάδα που έκλεισε ανακατάκτησε τις απώλειες των μέσων τιμών του τέλους Νοέμβρη.
 
Η τάση αυτή δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι στην Ιταλία οι

Εκλογές στην ΕΑΣ Μεσσηνίας 30 Δεκεμβρίου ή 6 Ιανουαρίου

Στην επόμενη Διοίκηση μετατίθεται το θέμα του πορίσματος

Η νέα Διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν μέσα στις γιορτές, θα πάρει αποφάσεις σχετικά με το πόρισμα του διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου που έγινε πρόσφατα από ορκωτούς ελεγκτές στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, με αφορμή το οικονομικό άνοιγμα της οργάνωσης.

Σε αυτό κατέληξε προχθές βράδυ κατά ...........

Μέσω ΕΟΠΥΥ τα τηλεφωνικά ραντεβού, με αστική χρέωση

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μπαίνει τέλος στους Εμπόρους με τα τηλεφωνικά ραντεβού και το 1 ευρώ ανά κλήση.

Τηλεφωνικά κέντρα δημιουργεί στα πολυιατρεία του ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσει τα 5ψήφια νούμερα των ιδιωτικών εταιρειών, οι κλήσεις προς τις οποίες κόστιζαν στους ασφαλισμένους, συνολικά, μέχρι και 19 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο.

Ένα από τα κέντρα αυτά εγκαινίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Καλαμάτα: Μαχαιρωμένος 24χρονος ναυτικός διακομίστηκε με Super Puma στο Νοσοκομείο

Με τέσσερις μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και τα πλευρά διακομίσθηκε σήμερα νωρίς το πρωί με ελικόπτερο Super Puma στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 24χρονος Ουκρανός ναυτικός, μετά από διαμάχη που είχε με το β΄ μηχανικό του πλοίου, ένα 42χρονο Ρώσο.

Το επεισόδιο συνέβη μέσα στο πλοίο Motor Vecel Don 2, σημαίας Μάλτας, το οποίο έχει ξεκινήσει από την Ισπανία με προορισμό την Τουρκία, φορτωμένο χαρτομάζα.
 
Για προσωπικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος μηχανικός του πλοίου, έπληξε με μαχαίρι το νεαρό Ουκρανό. Ο Ρώσος συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καλαμάτας.

Πέθανε ο 87χρονος από το Κρυονέρι Τριφυλίας που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αλλοδαπό

Κατέληξε στα βαριά τραύματά του σήμερα τα ξημερώματα ο 87χρονος από το Κρυονέρι Τριφυλίας που το βράδυ του Σαββάτου ξυλοκοπήθηκε άγρια από αλλοδαπό, ο οποίος και τον λήστεψε. Θυμίζουμε πως, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου, εξιχνιάστηκε η υπόθεση ληστείας με τον σοβαρό τραυματισμό του 87χρονου, η οποία έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Κρυονέρι Τριφυλίας.

Το απόγευμα της Κυριακής, στο Κρυονέρι,.............

Κλείνουν 14 Ιανουαρίου οι εφορίες Κυπαρισσίας και Πύλου.

Και μαζί τους άλλες 76 βάζουν λουκέτο.

Ποδαρικό με «λουκέτο» σε άλλες 78 εφορίες θα κάνει το 2013. Το υπουργείο Οικονομικών θα τις κλείσει στις 14 Ιανουαρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες αργότερα απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Έπειτα και από αυτές τις συγχωνεύσεις, θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο 114 εφορίες σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, από τις 14 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων Δ.Ο.Υ.:.........

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ