ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες του National Geographic



Το απόλυτο δεντρόσπιτο!

Υπάρχει το δεντρόσπιτο που σας έφτιαξε ο μπαμπάς σας στην αυλή του σπιτιού σας (αν είχατε την τύχη να έχετε και αυλή στο σπίτι σας) αλλά υπάρχει και το δεντρόσπιτο που κατασκεύασε ο Robert Harvey Oshatz στο δάσος του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον. Αν προσπαθήσετε να συγκριθείτε μαζί του, μάλλον δεν έχετε καμία τύχη..
Σχεδιασμένο πίσω στο 1997 και ολοκληρωμένο το 2004, η κατοικία των Wilkinson είναι σε τέλεια

Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία

Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.

 Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη. Παροδικές χιονοπτώσεις ή

Εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 «Ηλεκτροπληξία» έχει προκαλέσει η βλάβη που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες στο σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο παγωμένος άθλος ενός Ελληνοαυστραλού


Διαβάστε ποιο ρεκόρ προσπαθεί να σπάσει ο ριψοκίνδυνος Τζέιμς Καστρίσιον
'Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αναμένεται να έχει στο ενεργητικό του στο επόμενο 48ωρο ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης). Μαζί με τον επίσης, Αυστραλό, φίλο του

84η Απονομή των Όσκαρ 2012: Οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες


 
Διαβάστε τις υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες των φετινών βραβείων Όσκαρ
Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Όσκαρ 2012. Την τελετή απονομής, η οποία θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσει ο Μπίλι Κρίσταλ.

Καταγγελία ότι άργησε το ασθενοφόρο 35 λεπτά για τον Θ. Αγγελόπουλο

Διαβάστε τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και γιατί άργησε το ασθενοφόρο
Μεγάλη καθυστέρηση του ασθενοφόρου που παρέλαβε και μετέφερε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο νοσοκομείο καταγγέλλει ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ κ. Γιάννης  Χούσος μιλώντας στο MEGA.
Όπως δήλωσε ο κ. Χούσος , το ασθενοφόρο άργησε  να φθάσει στην Δραπετσώνα 30 με 35 λεπτά. Συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ δέχτηκε την κλήση στις 18:54 χθες το απόγευμα και έφθασε στο σημείο της Δραπετσώνας στις 19: 30, ενώ στις 19: 42 η οικογένεια υπέγραψε για τη μεταφορά του στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Metropolitan".

Αποπειράθηκαν να κλέψουν το κανόνι του 1670 από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

φωτο parapolitikaargolida.gr

Θα τρίζουν τα κόκαλα του «γέρου του Μοριά»

 Σήμερα το πρωί παρατηρήθηκε από πολίτες της πόλης του Ναυπλίου πως ένα από τα 4 κανόνια που περιβάλλουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Κεντρικό Πάρκο είχε αποκοπεί από τη βάση του και

Χαμός… με τον λιγνίτη στην Κορώνη

Το σοβαρότατο θέμα με την εξόρυξη λιγνίτη στην Κορώνη που ξαφνικά ήρθε πάλι στην επιφάνια έχει λάβει εκτός από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων που τους λένε κάποιοι ότι θα γίνει η περιοχή Μεγαλόπολη έχουν βγει και οι πολιτικοί σωτήρες της Μεσσηνίας λόγω εκλογών οι περισσότεροι και μιλούν σαν επιστήμονες και ειδικοί.
Το θέμα ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την επένδυση δεν ενδιαφέρει κανένα όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, πάνω από όλα είναι ο τόπος μας που πρέπει να τον σεβαστούν

Πατατοπαραγωγοί. Μέτρα για προστασία από κλοπές

Τη λήψη περισσότερων μέτρων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών ζήτησε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  Παναγιώτης Αλευράς, μετά από κρούσματα κλοπής που σημειώθηκαν στη Μεσσηνία.
Αποφασίσθηκε να ζητηθεί η εντονότερη παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, αλλά και η ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως ΣΔΟΕ, για τις περιπτώσεις των κλεπταποδόχων.
 
Κλέβουν μηχανήματα
Όπως σημείωσε ο κ. Αλευράς, αφορμή είναι οι  αλλεπάλληλες κλοπές που έχουν σημειωθεί σε αρδευτικά συστήματα. Μπορεί να μην έχουν μεγάλη χρηματική αξία, η απώλειά τους όμως έχει

Μεσσηνία: Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα και οικίες

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί μετά από εντάλματα σύλληψης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα τριών ομοεθνών τους.
Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και αγροτικών εργαλείων.

Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις κλοπών, σε καταστήματα και οικίες, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου Νέστορος, ύστερα από διεξοδική αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κορώνης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Συνελήφθησαν, χθες (24-01-2012) δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 20 και 19 ετών

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ

Τελευταία Ενημέρωση 15:48:
Σεισμική Δόνηση 3,6 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε 6 χλμ από τo Πεταλίδι, στις 15:34

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 25 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ναζιανζηνού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, από τον Γρηγόριο, Επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. Είχε δύο αδέρφια, τον Καισάρειο και την Γοργονία. Στη Ναζιανζό, πήρε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, και έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στη Καισάρεια, όπου και εκεί γνώρισε τον Μέγα Βασίλειο, ως συμμαθητή του. Αργότερα, πήγε κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκησαν 13 χρόνια, όταν πλέον ήταν  30 ετών. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε στη πατρίδα του, παρ'όλο που του πρόσφεραν τη θέση του Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Εκεί, ο πατέρας του, Επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτίμησε την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Μέγα Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή. Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επέστρεψε στην πατρίδα του. Σε ηλικία 43 ετών ο Θεός τον αξίωσε να ανέβει στον Επισκοπικό θρόνο. Έδρα του ήταν η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της. Όμως, οι πίκρες της ζωής ήρθανε μπροστά του. Έχασε

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΑΪΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ Ι.Σ.Κ.Ε. ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ

Το Δ.Σ. του Ιερατικού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε ) ενημερώνει άπαντες τους Κληρικούς ότι συνεχίζεται η δράση των κακοποιών οι οποίοι προφασιζόμενοι ότι είναι μέλη του Ταμείου Πρόνοιας Δμοσίων (Τ.Π.Δ.Υ) Υπαλλήλων ή  μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε απομυζούν από τους Ιερείς μεγάλα χρηματικά ποσά. Το Τ.Π.Δ.Υ έχει προβεί στις νόμιμες διαδικασίες και ο Ι.Σ.Κ.Ε  επανειλλημένα έχει ενημερώσει τα μέλη του και τις  Ιερές Μητροπόλεις. Παρ` όλα αυτά τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και δεν ξέρουμε πλέον πώς να το αντιμετωπίσουμε. Σε  πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ι.Σ.Κ.Ε. στην Γ.Α.Δ.Α  προτάθηκε να γίνει άμεσα ενημέρωση όλων των κληρικών της Ελλάδος. Επίσης όταν οποιοσδήποτε Κληρικός δεχθεί τηλεφωνικά πρόταση για τακτοποίηση εκρεμμοτήτων για το εφάπαξ ή την συνταξιοδότηση του, να μην προβεί σε καμμία ενέργεια, εάν δεν προηγηθεί επικοινωνία με την Διευθύντρια του ΤΠΟΕΚΕ κα Αικατερίνα Πατσιά στο

Σεισμός 3,9R στη Μεθώνη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.40 χθες το βράδυ, νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Μεσσηνία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Μεσσηνίας με εγγραφό της κάνει γνωστό ότι αναλαμβάνει και φέτος την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, στις ελαιοκομικές περιοχές των Δήμων.

Δήμος Τριφυλίας, για τις ερευνητικές εργασίες μαθητών λυκείου Κυπαρισσίας‏

Η Διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, "δια της πένας" του Αντιδημάρχου Παιδείας, κυρίου Γιάννη Μερκούρη, "αγκαλιάζει" και συγχαίρει την προσπάθεια των καθηγητών και πάνω από όλα των  μαθητών της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, για την παρουσίαση των τεσσάρων ερευνητικών εργασιών που οι ίδιοι μελέτησαν, εκτέλεσαν και παρουσίασαν την 19η Ιανουαρίου στην Αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος", με την επιστολή που απέστειλε σε όλα τα τοπικά μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος ιστότοπου.
Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής: 

Ατέρμονη λύση για την Ολυμπία Οδό;

Πέρασε ένας χρόνος από τις πρώτες απολύσεις που έγιναν στην πολύπαθη Ολυμπία Οδό και μάλλον θα περάσουν κι άλλοι μέχρι να ξεμπλοκάρει το έργο. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στο δρόμο και πουθενά δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στα περασμένα γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ.
Στις 12/11/2009 στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη με θέμα: «κόστος δημόσιων έργων στην Ελλάδα» ο βουλευτής του Σύριζα έλεγε τα εξής:
«Υπάρχει ένα κοινοτικό έγγραφο το οποίο λέει ότι ένα χιλιόμετρο Εθνικής Οδού στην Ελλάδα

Ενωση: Παραλαβή τιμολογίων για επιστροφή ΦΠΑ

Η ΕΑΣ Μεσσηνίας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι άρχισε να παραλαμβάνει τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ , που έχουν εκδοθεί το 2011, στα κεντρικά γραφεία και τα Υποκαταστήματα.


Εκ της ΕΑΣ Μεσσηνίας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Η Εκδήλωση για το Θωρηκτό – Καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η εκδήλωση για τα 100 χρόνια Ιστορίας του Θωρηκτού Αβέρωφ, που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τη «Χορωδία Κηφισιάς 1937» -πολλά μέλη της οποίας είναι Καλαματιανοί.
Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής ενός θρυλικού πλοίου, του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ», που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων ως εθνικό σύμβολο. Στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του ΄Εθνους κατά τον 20ό αιώνα, είναι το πλοίο που άλλαξε την πορεία της ιστορίας των βαλκανικών λαών, αλλά και της ευρύτερης

Σιδεράδες Μεσσηνίας: Ζητούν να δουλέψουν στη γέφυρα του Νέδοντα

Να δουλέψουν στο έργο της γέφυρας του περιφερειακού δρόμου στο Νέδοντα ζητούν οι σιδεράδες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, για να έχουν μεροκάματο και να καταπολεμήσουν την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο.
«Σε εποχές ανεργίας μπαίνει ένα τέτοιο έργο στην Καλαμάτα και πρέπει να δουλέψει

Σύλληψη επιχειρηματία για χρέη 400.000 ευρώ

Η πρώτη σύλληψη επιχειρηματία για χρέη στο Δημόσιο έγινε χθες στη Μεσσηνία. Πρόκειται για έναν 55χρονο ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου από χωριό του Δήμου Μεσσήνης, ο

Περιφέρεια: Παρέμβαση για τις κλοπές και τους κλεπταποδόχους

Παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας θα κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα ζητήσει καλύτερη αστυνόμευση για την ασφάλεια των κατοίκων της υπαίθρου και για την προστασία της περιουσίας τους. Θα ζητήσει, επίσης, ελέγχους από το ΣΔΟΕ σε φερόμενους

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ