ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ερωτο-απαντήσεις 2

Οι εγχειρήσεις της καρδιάς λέγονται μπάϊ πας;
          -Διότι άμα δεν πετύχει τότε bye. Πας....

Τι είναι μαύρο και σε ακολουθεί παντού;
          -Το μαύρο σου το χάλι....

  Τι κοινό έχουν μια χελώνα που έχει ένα ρολόι δεμένο στην πλάτη με μια παρθένα;

Απίστευτο φινάλε με τρίποντα στο Ουνικάχα Μάλαγα-Ρεάλ

ΑΠΟ http://www.youtube.com

Προπόνηση μετά τις διακοπές

Η άσκηση μετά από καιρό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το διάστημα προσαρμογής κρύβει μεγάλους κινδύνους, ενώ η επιθυμία για προπόνηση βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Παρακάτω θα βρείτε χαρακτηριστικά της προπόνησης προσαρμογής για γρήγορη και ασφαλή επάνοδο.

Προθέρμανση

Η προθέρμανση διακρίνεται στο γενικό και στο ειδικό μέρος. Το γενικό αφορά τη συνολική άνοδο της

Η γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Η καταγραφή μιας μεγάλης Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, βρίσκει την έκφρασή της με την επίσημη ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου -ημέρα που η Σμύρνη πυρπολήθηκε από τα κεμαλικά στρατεύματα- ως Ημέρας εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις

Στο φορολογικό «παιχνίδι» σχεδιάζει να ξαναβάλει τις αποδείξεις το υπουργείο Οικονομικών ως αντιστάθμισμα στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της

Στολίδι για τα Φιλιατρά το νέο σύγχρονο Λύκειο!

Μία μικρή γεύση από τον εσωτερικό χώρο του Νέου Λυκείου στα Φιλιατρά, που αποτελεί στολίδι για την ευρύτερη περιοχή και φυσικά για τους νέους που επιτέλους θα έχουν δικό τους χώρο.
Ένα σύγχρονο Λύκειο, με πολλές αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, εργαστήριο πληροφορικής και Χημείας, ηχομόνωση και θερμομόνωση, αλλά και ειδική διαμόρφωση του χώρου που διευκολύνουν μαθητές με κινητικές δυσκολίες, όπως ράμπες, ασανσέρ, τουαλέτες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχολείου.

Το βράδυ της Δευτέρας η εκδήλωση για το λάδι

Μετατίθεται για τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ το προγραμματισμένο για σήμερα Σάββατο δρώμενο για το λάδι, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρτος, Οίνος, Ελαιον» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Αυτό γνωστοποίησε ο δήμος με ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι η μετάθεση του δρώμενου για τη Δευτέρα κρίθηκε αναγκαία λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται για το Σαββατοκύριακο. «Η  έκθεση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου αλλά λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται για το Σαββατοκύριακο θα παραταθεί μέχρι και τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μεγάλη φέτος η ζωοπανήγυρη στην Κυπαρισσία

Μεγάλη φέτος είναι η ζωοπανήγυρη που πραγματοποιείται στην Κυπαρισσία παράλληλα με το

Και η Μεσσηνία στις έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου!

Ξεκίνησε πλέον και ουσιαστικά η διαδικασία για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Κατακόλου, δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων.
 

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το έργο της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 5 με 6 μήνες.
 

Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα του ΥΠΕΚΑ για τη διερεύνηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο περιλαμβάνει παραχωρήσεις

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ευφημίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η Θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή.

Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Κυριακή μετά την Ύψωσιν
Κατά Μάρκον (η΄ 34 – θ΄ 1)
Τώ καιρώ εκείνω, προσκαλεσάμενος ο Ιησούς τόν όχλον σύν τοίς μαθηταίς αυτού είπεν αυτοίς• όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν καί αράτω τόν σταυρόν αυτού, καί ακολουθείτω μοι.

Ός γάρ άν θέλη τήν ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν• ός δ᾿ άν απολέση τήν εαυτού ψυχήν ένεκεν εμού καί τού ευαγγελίου, ούτος σώσει αυτήν. Τί γάρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τόν κόσμον όλον, καί ζημιωθή τήν ψυχήν αυτού; Ή τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα τής ψυχής αυτού;

Ός γάρ εάν επαισχυνθή με καί τούς εμούς λόγους εν τή γενεά ταύτη τή μοιχαλίδι καί αμαρτωλώ, καί

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Οι δικαιούχοι για φθηνό ρεύμα - Πώς θα κάνετε αίτηση

  22/09/2021 18:09    Ευδοκία Μύτιλη Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου η διαδικασία ένταξης των ευάλωτων νοικοκυ...