ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Δέκα και ένας τρόποι για το τέλειο σκονάκι!

Από τότε που πρωτο-υπήρξαν τα διαγωνίσματα, άρχισαν να υπάρχουν και τα σκονάκια. Οι μικρές αμαρτίες κάθε μαθητή. Και νομίζω, ότι οποιοσδήποτε θα αρνιόταν αυτή την αμαρτία του, θα ψευδόταν. Και κάπως έτσι, εδώ φτιάχνοντας τον τελευταίο τσελεμεντέ ενός μαθητή, πρωτοπορούμε προωθώντας τα σκονάκια! Σε αυτό τον αγώνα δεν νικάει ο εξυπνότερος, αλλά ο πιο "κωλόφαρδος".

1. Το πρώτο και καλύτερο εξάρτημα του μαθητή, το θρανίο. άσπρο, πράσινο, κίτρινο, με μπλε βούλες, μονό, διπλό, extra large, με μουτζούρες ή χωρίς. Αλλά πάνω από όλα, ο παράδεισος για τα σκονάκια. Λίγα τετραγωνικά εκατοστά ελεύθερα, για το μάθημα της ιστορίας ή τον αόριστο β΄ των αρχαίων.

Γελοιογραφίες του 1940


36 υπεροχα τοπια που κοβουν την ανασα

Απίστευτες φωτογραφίες που μας υπενθυμίζουν πόσο υπέροχος είναι ο πλανήτης μας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ '40 ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ Κ' ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ''ΟΧΙ'.   ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1940, ΕΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ -ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ ΚΕΡΑΣΕ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ.
 ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ 11:15, ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡOYΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ. ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΣΑΜΗ. Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ KΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.