ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Photo την καταλληλη στιγμη



Κυπαρισσία: Συνελήφθη για Ναρκωτικά και παράβαση Νομοθεσίας για τα Όπλα

Συνελήφθη, χθες (26-3-2013) το πρωί, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, από

Δήμος Τριφυλίας: Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός

Με 18 Υπέρ, 11 Κατά και 1 Αποχή, ψηφίστηκε εχθές το βράδυ ο Προϋπολογισμός για το Οικονομικό Έτος 2013 του Δήμου Τριφυλίας, σε μία πολύωρη συνεδρίαση.

Ο κ. Καλκαβούρας από την συμπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό και όπως τόνισε "κύριε Πρόεδρε απέχω διότι δεν είχαμε θέμα προϋπολογισμού και συνοδευτικών εγγράφων, το θέμα ήταν μόνο προϋπολογισμός."

Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας είπε ότι ειδικά φέτος η παρακολούθηση των

Σχέδιο-ανάσα για τα στεγαστικά δάνεια

Σειρά ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, προωθεί η κυβέρνηση, ενώ σχεδιάζει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου νόμου (3869/2010).

Όπως προκύπτει από απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή και ακόμη 11 βουλευτών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου(ΦΕΚ 246/Α/18.12.2012) προβλέπεται η παράταση

Έλληνες δημιουργούν την πρώτη κλίμακα για τσουνάμι

Την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο κλίμακα για την εκτίμηση της έντασης των επιπτώσεων των τσουνάμι δημιούργησε ελληνική ερευνητική ομάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κλίμακα εκτίμησης εντάσεων «Integrated Tsunami Intensity Scale 2012» (ITIS2012) είναι δωδεκαβάθμια, συμβατή με τις δωδεκαβάθμιες κλίμακες που προσδιορίζουν την ένταση των σεισμών και εφαρμόσιμη τόσο σε ιστορικά γεγονότα, όσο και σε σύγχρονα τσουνάμι.

Google Chrome 26: Διαθέσιμη η τελική έκδοση για PC και Linux

Η Google κυκλοφόρησε την τελική έκδοση του web browser Chrome 26 για PC και Linux (όχι ακόμα

Συμβουλές για καλές φωτογραφίες


Αναμνήσεις καδραρισμένες μέσα σε μια εικόνα. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να αποθανατίζουν διάφορες στιγμές της ζωής τους. Εξάλλου μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, κατά τους Κινέζους.

Η έλευση των ψηφιακών μηχανών έχει βοηθήσει πολύ την τέχνη της φωτογραφίας. Πέρα από το οικονομικό όφελος –πλήθος δοκιμαστικών φωτογραφιών- η ψηφιακή τους επεξεργασία, έχει ανοίξει το δρόμο στον καθένα από εμάς να ασχοληθεί μ’ αυτό το τομέα.

Στη συνέχεια ακολουθούν διάφορες συμβουλές, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον ερασιτέχνη

Τιμή-ρεκόρ «έπιασε» το δαχτυλίδι του Ναπολέοντα



Στο «σφυρί» βγήκε το δαχτυλίδι αρραβώνων που προσέφερε ο Ναπολέων Βοναπάρτης στην πρώτη

Σφίγγει ο κλοιός για 1,5 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα

Στη… «μέγγενη» μπαίνουν πάνω από 1,5 εκατ. ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα. Πλέον οι διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι χρησιμοποιούν ανασφάλιστα οχήματα, έχουν ξεκινήσει και από τις 15 Απριλίου όπου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο, ώστε αυτά να ασφαλιστούν, θα αποστέλλονται τα πρόστιμα. 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι κυρώσεις στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα θα είναι οι εξής:

  • Αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του

Η πανέμορφη Ελληνίδα που βγήκε επιστήμονας της χρονιάς στο Λονδίνο!

Συνέχεια στις διακρίσεις των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό ήρθε να δώσει η Ελένη Αντωνιάδου, καθώς αναδείχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στην ετήσια εκδήλωση 2013 FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο.

Η Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο και μάλιστα είχε επιτυχή αποτελέσματα. Αυτό ήταν το πρώτο πλήρως λειτουργικό τεχνητό όργανο που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή και αυτό το επίτευγμα ήταν αρκετό για να χαρίσει στην Ελένη

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 Αποχωρεί από την Ελλάδα η Michelin μετά από 34 χρόνια

Η κορυφαία γαλλική επιχείρηση στον χώρο των ελαστικών,  Michelin, αποχωρεί οριστικά από την Ελλάδα, μετά από 34 χρόνια παρουσίας στην αγορά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2014  η μητρική επιχείρηση προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της.

Σύμφωνα με την επιστολή του γενικού διευθυντή, Ντέιβιντ Ζεν, προς τους εξουσιοδοτημένους εμπόρους, η εταιρεία πραγματοποιεί εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα.

Επιστήμονες θα "αναστήσουν" 24 είδη ζώων

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΤΕDx στην Ουάσιγκτον που χρηματοδοτείται από το National Geographic, οι επιστήμονες συζήτησαν το ενδεχόμενο επαναφοράς στη ζωή εξαφανισμένων ειδών.
Συγκεκριμένα αποφάσισαν την επαναφορά 24 ειδών ζώων που έχουν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο ένα πραγματικό Τζουράσικ Παρκ δεν είναι πιθανό καθώς το DNA των δεινοσαύρων είναι πάρα πολύ παλιό, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται κάθε φιλοδοξία για επαναφορά και των δεινοσαύρων.

Μετανάστης κέρδισε στο λόττο 338.000.000$

"Εγώ είμαι. Είμαι εκατομμυριούχος Ίνες, άνοιξε την τηλεόραση", φώναξε ο πανευτυχής Πέδρο Κουαζέντα. Λίγο νωρίτερα είχε μάθει ότι η τύχη του είχε χτυπήσει την πόρτα
Ένας μετανάστης από τη Δομινικανή Δημοκρατία, είναι ο μεγάλος νικητής αμερικανικής λοταρίας με κέρδη προ φόρων, 338 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Πέδρο Κουεζάντα, 44 ετών, αγόραζε ένα εισιτήριο της λοταρίας κάθε μέρα επί πολλά χρόνια από το ίδιο μαγαζί, μια κάβα, στην πόλη Πασάικ του Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Φυλακή υψίστης ασφαλείας για να μπει τέλος στις αποδράσεις

Άμεσα μέτρα για τις φυλακές, μετά τα τελευταία περιστατικά αποδράσεων, αποφάσισε η κυβέρνηση. Θα δοθεί βαρύς οπλισμός στους φύλακες. Σχέδιο για δημιουργία φυλακής για βαρυποινίτες
Τα τελευταία γεγονότα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας ανάγκασαν την ηγεσία της χώρας και των αρμόδιων υπουργείων να προχωρήσουν σε συνάντηση με αποκλειστικό αντικείμενο την κατάσταση στις φυλακές.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ...

Το κάστρο της Κυπαρισίας είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και αποτελεί την πλέον ορατή απόδειξη της ιστορίας μας που αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους. Η αξία του αντανακλάται και στην Παλιά Πόλη, η οποία όπως ξέρουμε είναι ανακηρυγμένος διατηρητέος οικισμός και ιστορικός τόπος και κατά ένα μεγάλο μέρος και αρχαιολογικός χώρος. Η Παλιά Πόλη είναι ότι πιο αξιοποιήσιμο διαθέτει η Κυπαρισσία ακόμη και αυτά τα δύσκολα χρόνια και αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη, φροντίδα και ευαισθησία από όλους, τους πολίτες, το Δήμο, τους συλλόγους και τους φορείς. Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις είναι το γεγονός ότι το κάστρο τις τελευταίες 15-20 περίπου ημέρες είχε μείνει σκοτεινό, χωρίς το φωτισμό του, που τα τελευταία χρόνια ομορφαίνει τα βράδια μας. Θεωρώ ότι ο φωτισμός του κάστρου εκτός από την ομορφιά είναι απαραίτητος και για την ασφάλειά του και την προβολή του.


Η βλάβη αυτή δεν αντιμετωπίσθηκε από τον Δήμο μας, λόγω των γνωστών οικονομικών δυσκολιών

"Mästarnas mästare 2013": Εκατομμύρια τηλεθεατών βλέπουν Μεσσηνία

Τεράστια όπως αναμενόταν είναι η προβολή της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου στην Σκανδιναβία από την προβολή του σουηδικού τηλεπαιχνιδιού - ριάλιτι σόου "Mästarnas mästare 2013" ή αλλιώς "Ο πρωταθλητής των πρωταθλητών".
Κατά την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς από την κρατική τηλεόραση της Σουηδίας (SVT) η τηλεθέαση έχει σπάσει τα κοντέρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο επεισόδιο στις 17 Μαρτίου παρακολούθησαν 2,6 εκατ. τηλεθεατές, αριθμός που αντιστοιχεί σε μερίδιο τηλεθέασης 59%. Αντίστοιχα το δεύτερο επεισόδιο που προβλήθηκε την Κυριακή

Στην "Κρατική" Περιφέρεια τα ρίχνει ο Π. Αλευράς: Αποποίηση ευθυνών για το λιμάνι Κυπαρισσίας

"Για το κομμάτι στο λιμάνι Κυπαρισσίας που κατέρρευσε, δεν έχει καμία ευθύνη η αιρετή Περιφέρεια, είναι έργο της κρατικής Περιφέρειας".
Αυτό ανέφερε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, απαντώντας σε ερώτηση για τον προσήνεμο μόλο που καταστράφηκε, παρότι ήταν έργο του Γ’ ΚΠΣ και κατασκευάστηκε μόλις πριν από 3 - 4 χρόνια. Απέφυγε, μάλιστα, να απαντήσει σε ερώτησή

Η "τίμια χείρα" του Αγ. Νεκταρίου από αύριο στην Καλαμάτα

Την "τίμια χείραν" του Αγίου Νεκταρίου υποδέχεται αύριο ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας. Η τελετή της υποδοχής θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην οδό 23ης Μαρτίου απέναντι από το καφέ "Πάνθεον" και θα ακολουθήσει λιτανεία ως το ναό. Εκεί το τμήμα του λειψάνου θα παραμείνει για 4 μέρες. Το τίμιο λείψανο θα συνοδεύσει ο μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ. 

Για τη ζωή, το έργο και τις διδαχές του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς εφημέριος του ναού του

Μειοδότης για το έργο στο δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη

H εταιρεία Naquatec A.E. με έκπτωση 55,02% αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης για το έργο προστασίας από τις πτώσεις βράχων - επένδυση πρανών κατά την προκήρυξη - στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Στη δημοπρασία που έγινε χθες στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Μεσσηνίας κατατέθηκαν άλλες 5 προσφορές με εκπτώσεις από 52% και 50% μέχρι και 18%. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι 6 μήνες.

Από την Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών: Προσφυγή κατάργησης του ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας

Αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς "Καλαμάτα" - ελιά Καλαμάτας κατέθεσε η ΠΕΜΕΤΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 22 Μαρτίου.
Γιατί όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της "δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία". Η ΠΕΜΕΤΕ αντιδρά στην επέκταση του ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών από τη Μεσσηνία σε Λακωνία, Κυνουρία και Νότια Ηλεία, που προωθεί η Ενωση Μεσσηνίας. Και με το αίτημά της επιχειρεί να εκβιάσει τη θέσπιση ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα.

Αύξηση ρώσων επισκεπτών κατά 20% αναμένεται φέτος στην Πελοπόννησο

  Τις προοπτικές διεύρυνσης της λειτουργίας ρώσων tour operator στην Πελοπόννησο συζήτησε  ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση του με  τη γενική διευθύντρια του συνδέσμου tour operator Ρωσίας κα MayaLomidze.
 
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι δυνατότητες προώθησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως τουριστικού προορισμού για τους Ρώσους. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιαστήκαν από τον κ. Τατούλη οι υφιστάμενες υποδομές της Πελοποννήσου όπως δρόμοι, μαρίνες, αεροδρόμια καθώς και οι πύλες εισόδου και οι

O ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ 2013

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωση ο ΕΛΓΑ δίνει τη

Στο στόχαστρο 5-6 συνεταιρισμοί σε Μεσσηνία, Αργολίδα & Λακωνία!!!

Αρκετά είναι τα πάρτι που αποκαλύπτονται γύρω από τα κυκλώματα που είχαν στηθεί με τις

Φιλιατρά: Η κ. Παντελάκη για την πτώση των Δένδρων στην Βλαχέρνα

Οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνευσαν τη Δευτέρα 25/3/2013 προκάλεσαν στο Πάρκο της Βλαχέρνας την πτώση δύο δέντρων. 
Το ένα έγειρε μέσα στο πάρκο και πρέπει να κοπεί ενώ το δεύτερο έσπασε από ψηλά και έπεσε στο δρόμο που βρίσκεται στα δυτικά προκαλώντας ζημιές στο γειτονικό σπίτι και διακοπή της παροχής του ρεύματος σ` αυτό. 
Ήταν δε ευτύχημα που δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός αφού και τα παιδιά της φιλαρμονικής του Συλλόγου αλλά και άλλα άτομα κινούντο στο χώρο.

Τρίτεκνοι Μεσσηνίας: Ξεκίνησε η διανομή Δωρεάν τροφίμων σε δικαιούχους

O Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι το πρόγραμμα <<ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2013 >> έχει ξεκινήσει. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα τρόφιμα αυτά θα διανεμηθούν σε.......

τρίτεκνες οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στο σύλλογο εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 17.280 ευρώ όταν έχουν και τα τρία τέκνα ανήλικα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ