ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πέντε τρόποι για να ρυθμίσετε το σάκχαρο

Θωρακίστε τον οργανισμό σας!

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 350 εκατομμύρια και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι θωράκισης του οργανισμού έναντι των επικείμενων νόσων και ελέγχου του σακχάρου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

1. Εμπλουτίστε με σαλάτες τα γεύματα σας
Όταν τρώτε πλούσια σε υδατάνθρακες φαγητά όπως ζυμαρικά, πατάτες ή ρύζι καλό θα ήταν να τα συνοδεύεται πάντα με σαλάτα που περιέχει ξύδι. Η κατανάλωση μιάμισης κουταλιάς της σούπας ξίδι, μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα σας κατά 42%.

2. Προσθέστε ελαιόλαδο στα ζυμαρικά σας
Σοτάρετε τα ζυμαρικά σας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς οι ερευνητές λένε ότι τα γεύματα αυτά συμβάλουν διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το 2017

Υποχρεωτικό ABS σε δίκυκλα άνω των 125 κ.εκ., αλλά και περιορισμούς στις βελτιώσεις ετοιμάζεται να επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2017!
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι νέοι κανόνες για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των δίτροχων και τρίτροχων οχημάτων έχουν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται η ψήφισή τους μέσα στο επόμενο έτος. Ανάμεσα σε αυτούς τους κανόνες ξεχωρίζουν δύο, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των μοτοσικλετιστών.
Ο πρώτος αφορά στο ABS και στον υποχρεωτικό εξοπλισμό με αυτό κάθε μοτοσικλέτας άνω των 125 κ.εκ. από το 2017 και έπειτα. Στον ίδιο κανόνα περιλαμβάνεται και η ποινικοποίηση της απενεργοποίησής του! Ο συγκεκριμένος κανόνας έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και δεν ήταν λίγοι οι μοτοσικλετιστές που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, για να διαμαρτυρηθούν.

Απαγορεύονται οι συνεπιβάτες στις μοτοσικλέτες!

Για την καταπολέμηση του εγκλήματος

 
Σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις επιθέσεις κατά οδηγών αυτοκινήτων από επιβάτες μοτοσικλετών, η Ονδούρα απαγόρευσε τους... συνεπιβάτες και επιτρέπει την κίνηση μηχανών μόνο με τον οδηγό τους.
Το Κογκρέσο της χώρας υπερψήφισε την απαγόρευση αυτή μετά τα διαδοχικά κρούσματα επιθέσεων από μοτοσικλετιστές που περνούσαν, πυροβολούσαν επιβάτες αυτοκινήτων κι εξαφανίζονταν.
Δύο φόνοι έγιναν με αυτόν τον τρόπο την εβδομάδα που διανύουμε.

Ένα παλάτι στη θάλασσα

                                 Το εκπληκτικό RoMa superyacht

Ναυπηγημένο το 2010 το 62 μέτρων RoMa αποτελεί δημιουργία της Viareggio SuperYachts.
Διαθέτει 6 σουίτες και μια master σουίτα στο κύριο κατάστρωμα, τζακούζι, κινηματογράφο, γυμναστήριο και μια τεράστια πισίνα.
Και μπορεί να γίνει δικό σου με μόλις... 66,2 εκατ. δολάρια.

Twitter: Τα δημοφιλέστερα «τιτιβίσματα» για το 2011

Η Αραβική άνοιξη, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν, το τσουνάμι, το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, και άλλα θέματα πιο ελαφρά και κουτσομπολίστικα, κυριάρχησαν το 2011 στο twitter.
Στη λίστα των δημοφιλέστερων θεμάτων που ανακοίνωσε το twitter, πρωταγωνιστεί η εξέγερση στην Αίγυπτο, καθώς και ο αμερικανός ηθοποιός Τσάρλι Σιν, που δήλωσε μετά την απόλυσή του από τη σειρά που έπαιζε: «οι κυνόδοντές μου στάζουν αίμα τίγρης».
Στα hashtags, δηλαδή τις λέξεις κάτω από τις οποίες συγκεντρώνονται μηνύματα για το ίδιο ζήτημα, πρώτο έρχεται το #egypt, που αφορά τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την ανατροπή του Χόσνι Μουμάρακ.
Ακολουθεί το #tigerblood, που αφορά τη φράση του Τσάρλι Σιν. Μάλιστα ο ηθοποιός αμέσως μόλις έγραψε τη φράση του έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής, καθώς 1 εκατομμύριο χρήστες έσπευσαν να τον «ακολουθήσουν».

Άρωμα Χριστουγέννων στο Σύνταγμα

Η Αθήνα γιορτάζει και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης θα δώσει στις 6 το απόγευμα το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στον κλεινόν άστυ.Από τις 11 το πρωί οι μικροί Αθηναίοι δημότες θα στολίσουν τα φυσικά δέντρα της πλατείας Συντάγματος με στολίδια που θα φτιάξουν οι ίδιοι. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα ανάψει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στις 6 το απόγευμα, οπότε και θα δώσει το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή της πόλης.
Στην πλατεία θα υπάρχει επίσης εικαστική εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργία των φοιτητών της ΑΚΤΟ, εμπνευσμένη από την ιδέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Στην πόλη θα λειτουργήσουν δέκα θεματικά φεστιβάλ τα οποία θα δώσουν τον παλμό των γιορτών για 30 ημέρες και νύχτες, με επίκεντρο τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά, ενώ η γιορτή θα απλώνεται στο Ζάππειο και σε 17 γειτονιές.
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εορταστική περίοδο στην πρωτεύουσα θα

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το “Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ανακύκλωσης  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” κοινοποίησε σε δημόσια διαβούλευση η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον ιστότοπο http://ppel.gov.gr

Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στοχεύει αφενός στην υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης και αφετέρου στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα με τις αρχές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν, δίνεται προτεραιότητα στην ενσωμάτωση δράσεων και εργαλείων που συνάδουν με τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων παράλληλα με τον άμεσο περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι ημεδαποί για απόπειρα ληστείας σε βάρος 12χρονου στην Αρκαδία.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων τριών ημεδαπών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

 Συνελήφθησαν, χθες (8-12-2011) το μεσημέρι, στην Τρίπολη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, τέσσερις (4) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 14, 11, 9 και 14 ετών, αντίστοιχα, γιατί είχαν ακινητοποιήσει με την απειλή κατσαβιδιού, 12χρονο ημεδαπό και αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν χρήματα.


 Ειδικότερα, οι ανωτέρω ανήλικοι, χθες (8-12-2011) το απόγευμα, στην Τρίπολη Αρκαδίας, αφού ακινητοποίησαν με την απειλή κατσαβιδιού, 12χρονο ημεδαπό, αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν χρηματικό ποσό, πράξη που δεν ολοκλήρωσαν, λόγω άμεσης επέμβαση αστυνομικών.

Έπεσε το πρώτο χιόνι στον Ταΰγετο

Το καλωσόρισμα του Δεκεμβρίου και του χειμώνα έφτασε και επίσημα με το πρώτο χιόνι στη κορυφή του Ταϋγέτου και την «πυραμίδα». Το κρύο αρκετό στην Σπάρτη κυρίως τις βραδινές ώρες ενώ η γνωστή υγρασία στην πόλη κάνει το σκηνικό ακόμα πιο χειμωνιάτικο. Οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να ξεκινήσουν μια βόλτα μέχρι το καταφύγιο του Ταϋγέτου για να απολαύσουν το χιόνι ενώ άλλοι θα περιμένουν να πέσει πιο πολύ και στα πιο κοντινά σημεία του αρσενικού βουνού. Άραγε με τέτοιο βουνό και με χιόνια που κρατάνε πολλούς μήνες το χρόνο γιατί να μην έχει γίνει μια αξιοποίηση στον τομέα του χειμωνιάτικου Τουρισμού με σαλέ και σκι. Ζητάμε πολλά; Φαντάζομαι όχι πέρα από τα λογικά καθώς ο νομός Λακωνίας και κυρίως η ευρύτερη

Δήμος Τριφυλίας: Επιβολή ΦΠΑ στους λογαριασμούς νερού

 
Επιβολή ΦΠΑ στους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού έρχεται στο Δήμο Τριφυλίας, στις δημοτικές ενότητες που οι λογαριασμοί εισπράττονται από το δήμο. Αυτό προβλέπει σχετικός νόμος όπως μας επισήμανε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, και ο ΦΠΑ θα πρέπει να επιβληθεί στους λογαριασμούς. Να σημειώσουμε ότι αυτό αφορά όλες τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες εκτός από αυτή της Κυπαρισσίας όπου ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν ΦΠΑ στο νερό, καθώς εκεί έχει συγκροτηθεί Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης.
Εξάλλου, χθες έγινε σύσκεψη του δημάρχου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προσωπικού Ευστάθιο

Στο σκοτάδι το μέλλον της Ολυμπίας Οδού - Δεν δεσμεύεται ο Βορίδης

«Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε δεσμευτικές πολιτικές». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης αρνήθηκε να δεσμευτεί ουσιαστικά για την Ολυμπία Οδό, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του έργου.
Συγκεκριμένα ο κ.  Βορίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παραδέχτηκε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση για το έργο της Ολυμπίας Οδού με τους παραχωρησιούχους αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του Δημοσίου. Οπως φαίνεται, η τύχη του τμήματος Πύργος - Τσακώνα θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή πίεσαν τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη να δεσμευτούν για την ολοκλήρωση του έργου όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, αλλά η προσπάθειά τους δεν απέδωσε καρπούς.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ