ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πιστοποίηση λογιστικών γραφείων για τις οφειλές προς το ΙΚΑ

Υπάρχει σκέψη να πιστοποιηθούν λογιστικά γραφεία από το 2014, ώστε να διεκπεραιωθούν οι οφειλές προς το ΙΚΑ, όπως αποκάλυψε ο διοικητής τού ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, κατά τη συνεδρίαση τού ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
«Να προσέλθουν οι ...........

επαγγελματίες και οι …μικρομεσαίοι για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ», ζήτησε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος. Σημείωσε δε, ότι η νέα ρύθμιση, που βρίσκεται σε διάλογο με την Τρόικα, θα έχει ένα προαπαιτούμενο: δυνατότητα να μπαίνουν μελλοντικά σε αυτή θα έχουν μόνο όσοι καταβάλλουν χωρίς διακοπή, τις τρέχουσες εισφορές του έτους. Με άλλα λόγια, «τρέχουσες εισφορές» είναι και όλες οι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου [Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη] και ειδικότερα εντός της σήραγγας Ραψομάτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη, και συγκεκριμένα στην Χιλιομετρική θέση 184,600 έως την χΧιλιομετρική θέση 182,900 (σήραγγα Ραψομάτη), με στόχο την ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Οι κυκλοφοριακές ........

ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν απο την Δευτέρα 1 Απριλίου και από ώρα 08:00 έως την Παρασκευή 5

Δελφίνι ή μήπως κάτι άλλο;

 Μια απίστευτη φωτογραφία τράβηξε ο Steve De Neef, κοντά στο Cebu των Φιλιππίνων, η οποία

Οι επίδοξοι δραπέτες είχαν σχέδια των φυλακών Τρικάλων


Ολόκληρα οπλοστάσια έφτιαχναν κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων και Κορυδαλλού, πράγμα που δείχνει ότι υπήρχαν από καιρό οργανωμένα πλάνα εξεγέρσεων και αποδράσεων! Ειδικά στην πρώτη φυλακή, μια εβδομάδα μετά την αιματηρή απόδραση των έντεκα βαρυποινιτών Αλβανών, βρέθηκαν και σχεδιαγράμματα του καταστήματος αλλά και κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων!

Πρόσφεραν τα χρήματα της εκδρομής για την εγχείρηση μαθητή άλλου σχολείου!

Μαθήματα ανθρωπιάς και στήριξης του πλησίον δίνουν τις τελευταίες ώρες οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου των Δεμενίκων στην Πάτρα, οι οποίοι προχώρησαν σε μια κίνηση η οποία θα συζητηθεί αλλά και θα μείνει χαραγμένη για καιρό στις μνήμες των μελών του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.
 

Οι μαθητές του λυκείου πριν από λίγες ημέρες πληροφορήθηκαν μέσω mail, που έστειλε προς όλα τα σχολεία της περιοχής η διεύθυνση του 11ου Γυμνασίου της Πάτρας, για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου.

Γουνοποιία και γουνεμπόριο: “η ψυχοπαθολογία σε όλο της το μεγαλείο” λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις

Mε αφορμή την 3η διεθνή έκθεση γούνας που διεξάγεται στην Αθήνα στις 26 -29 Μαρτίου 2013, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (115 σωματεία) και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (40 σωματεία) εκφράζουν για άλλη μια φορά την οργή και αγανάκτησή τους προς όλους όσους εμπλέκονται, συντηρούν και ενθαρρύνουν τη μαζική, ωμή και στυγνή δολοφονία των γουνοφόρων ζώων για την παραγωγή της γούνας, είτε αυτοί είναι γουνοποιοί και γουνέμποροι, είτε καταναλωτές και πολιτεία.

Αυθαίρετα: αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Περισσότερα κίνητρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θεσπίζει ο νόμος που προωθεί το ΥΠΕΚΑ με στόχο την αύξηση των κτισμάτων που υπάγονται στη ρύθμιση και κατ’ επέκταση την αύξηση των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το skai.gr, ο νόμος, που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει περαιτέρω διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, σύνδεση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων με την «ταυτότητα του κτιρίου» και νέα παράταση της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Στην πρώτη θέση της Ευρώπης οι ελληνικές εξαγωγές το 2012


Πανευρωπαϊκή πρωτιά με αύξηση 17% σημείωσαν το περασμένο έτος οι ελληνικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο, o οποίος μίλησε στο Greek Exports Forum 2013, η Ελλάδα το 2012 σημείωσε πανευρωπαϊκή πρωτιά στις εξαγωγές το 2012, οι οποίες ανήλθαν σε 26,7 δις ευρώ.
Ο Σεραφείμ Τσόκας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι παρά τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι

Επιστροφή φόρων μέχρι 300.000 ευρώ με εγκύκλιο - εξπρές του υπουργείου Οικονομικών


Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καθιερώνονται διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή των φόρων προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές μέχρι 300.000 ευρώ και οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης.
Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να δώσει ανάσα σε πάνω από 330.000 επιτηδευματίες -επαγγελματίες και επιχειρήσεις- που περιμένουν με αγωνία την επιστροφή φόρου, όπως είναι για παράδειγμα ο Φόρος Προστιθέμενης

Παράταση 6 μηνών στη «Βοήθεια στο σπίτι»

Παρατείνεται για έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Εικονικό ταξίδι στους δρόμους της Φουκουσίμα

Δύο χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που έπληξε την Φουκουσίμα, η υπηρεσία Street View της Google πραγματοποιεί ένα εικονικό «ψηφιακό» οδοιπορικό στους δρόμους και τα κτίρια της πόλης Νάμι, στην έως τώρα αποκλεισμένη ζώνη της ιαπωνικής επαρχίας.
Τα γυρίσματα από τα ειδικά οχήματα της Google ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Την πρόσκληση στην αμερικανική εταιρεία απηύθυνε ο δήμαρχος της Νάμι, Ταμότσου Μπάμπα. Όπως δήλωσε, ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση ήταν «ο φόβος ότι ο κόσμος θα ξεχάσει τη Φουκουσίμα». Όχι πια, αλλ' όχι κι ότι επρόκειτο, πάντως...
  • Πηγή: ΑΠΕ, The Guardian
  • ΑΠΟ http://www.ert.gr

Μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο

Μείωση 1,2% σημείωσαν τον Ιανουάριο φέτος τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε

Πολλές δίκες στην ΕΑΣ Μεσσηνίας

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας,

Σειρά ιδιωτικοποίησης πήρε το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Στην «τελική ευθεία» εισέρχεται η διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ, παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και επιταχύνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των πρώτων τεσσάρων τουριστικών λιμένων.
Τις εν λόγω κινήσεις ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικότερα:
-Αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων: Εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, που χωρίζονται σε δύο ομάδες και περιλαμβάνουν 7- 10 αεροδρόμια η κάθε μία. Η 1η ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Η 2η ομάδα

Προς ολοκλήρωση το έργο προστασίας στο Δερβένι

Σ’ ένα μήνα περίπου το αργότερο ολοκληρώνεται το έργο της προστασίας της παλιάς εθνικής οδού

"Εφυγε" ο παλιός δρόμος στις στροφές της Τσακώνας

"Εφυγε" ο δρόμος στην παλιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, στροφές της Τσακώνας, στο ύψος του σπιτιού του γιατρού. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, για μια ακόμα κατολίσθηση του δρόμου, την τρίτη στην περιοχή από την Τσακώνα έως το Δερβένι.
 Σύμφωνα με πληροφορίες μας, για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, που προγραμματίζει να παρέμβει. Για την κατολίσθηση έχει γνώση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. Για την ώρα έχουν τοποθετηθεί κώνοι και έχει αποκλειστεί το ρεύμα της καθόδου, στο σημείο της κατολίσθησης,

Πέντε στους έξι ληστές «χτυπούν» μονοκατοικίες, ισόγεια πολυκατοικιών και πρώτο όροφο διαμερισμάτων

Μορφή μάστιγας έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι «επιδρομές» σε κατοικίες στη Μεσσηνία από κακοποιούς. Ελάχιστες είναι οι φορές που το αστυνομικό δελτίο της ημέρας δεν αναφέρεται σε ληστρική επίθεση σε σπίτι ή διαμέρισμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στον κατάλογο κλοπών και διαρρήξεων για το 2011 καταγράφονται 4.921 περιστατικά και για το 2012, 4.890. Ειδικότερα, οι κλοπές και λοιπές διαρρήξεις ήταν 1.200 και 1.257 αντίστοιχα, ενώ οι διαρρήξεις οικιών 2.451 και 2.413 αντίστοιχα. Φυσικά, αυτά είναι όσα περιστατικά δηλώνονται στην Αστυνομία, αφού τα πραγματικά

Συνάντηση Αλευρά -Κατσούλη για το ΠΟΠ της Ελιάς Καλαμάτας

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά είχε σήμερα Πέμπτη 28-3-2013 στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Α/θμιου Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης και συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για ακύρωση της Π.Ο.Π επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.Καταρχήν τονίστηκε η άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Π.Ε. Μεσσηνίας και των συνεταιριστικών οργανώσεων, για ν' αποκτήσουν ταυτότητα τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα μας. Όσον αφορά το αίτημα (όχι ένσταση) της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ούτε υπόκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς που αφορά τα Π.Ο.Π προϊόντα.

Πρόστιμο 400 ευρώ για τα δίκυκλα χωρίς ΚΤΕΟ

Πρόστιμο 400 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους ιδιοκτήτες δικύκλων δεν φροντίζουν για να περάσουν από τον Τεχνικό Ελεγχο ΚΤΕΟ μέχρι τις 8 Απριλίου του 2013.

Σύμφωνα με.......

την Ημερησία, σε περίπτωση ελέγχου από τη Τροχαία και εφόσον το δίκυκλο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ ενώ υποχρεούται, επιβάλλεται από τον ΚΟΚ πρόστιμο 400 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης εφόσον εντός 10 ημερών προσκομίσει το Δελτίο ΚΤΕΟ στη Τροχαία θα καταβάλλει μόνο 50 ευρώ.

Υπό ασφυκτικό κλοιό οι δημόσιες συμβάσεις των ΟΤΑ

Στις 2 Μαΐου, ξεκινά για τους ΟΤΑ η υποχρεωτική καταχώριση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων των στοιχείων που αφορούν σε δημόσιες συμβάσεις, υπενθυμίζει με εγκύκλιό του, που κοινοποιεί στην ΚΕΔΕ και αυτή με τη σειρά της στους δήμους της χώρας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός (ΑΔΑ: ΒΕ2ΩΦ-ΤΧ) (κλίκ).

Στο Μητρώο, καταχωρούνται τα στοιχεία που αφορούν δημόσιες.......

Μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Απόφαση για μεταφορά της Πρωτομαγιάς. Διαβάστε ποια μέρα και πώς θα λειτουργήσουν τα

Προς απελευθέρωση των γραμμών των ΚΤΕΛ από το 2015.

Την απελευθέρωση γραμμών των υπεραστικών ΚΤΕΛ, που θα εξυπηρετούνται από ιδιώτες λεωφορειούχους χωρίς περιορισμούς στη διαμόρφωση των κομίστρων, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των ΚΤΕΛ που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών.

Οπως ανακοίνωσε χθες στη Γενική Συνέλευση του .....

Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στόχοι του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ να

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ