ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Το BEST TV εκπέμπει και στο κανάλι 43UHF για το Κυπαρισσιακό κόλπο

Στην νέα εποχή της τηλεόρασης έχει περάσει η Περιφερειακή τηλεόραση BEST συνεχίζοντας να καλύπτει όλη την Δυτική Ελλάδα με έμφαση στην ανάδειξη των Μεσσηνιακών θεμάτων αλλά και με ρεπορτάζ στα οποία αποτυπώνεται η φωνή του πολίτη.

Η Τηλεόραση BEST πλέον εκπέμπει και στο κανάλι 43UHF για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την Δυτική Πελοπόννησο καλύπτοντας με άριστο σήμα την περιφέρεια όλου του Δήμου Τριφυλίας από Ελαία, Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά που έχουν μέχρι τα χωριά του στην ορεινή ζώνη κάλυψη αλλά και την παραλιακή ζώνη της περιοχής ως τα νησιά του Ιονίου. 

Hair Design - Σαρματζής Κωνσταντίνος & Θεόδωρος

H a i r   D e s i g n 
Σαρματζής Κωνσταντίνος - 27610 34041
Σαρματζής Θεόδωρος - 27610 34470

Αγρίλης Φιλιατρών: Σκυλίτσα θηλάζει γάτο!

Δε σας γελούν τα μάτια σας, ούτε πρόκειται για φωτομοντάζ! 

Γ΄ Λυκείου Φιλιατρών: "Πως να εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας"

"ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ" 
ταινία με την Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ!!!

Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Δεκεμβρίου
Ώρες προβολών: 17:00 - 19:00 και 19:00 - 21:00


Στην αίθουσα του ΠΥΡΣΟΥ στα Φιλιατρά.

Τιμή Εισιτηρίου: 3 ευρώ
__________________________
Μια πρωτότυπη περιπέτεια για τη τρυφερή φιλία ανάμεσα σε ένα παιδί και ένα δράκο 
Ένας έφηβος Βίκινγκ, ο Ψάρης, μένει στο νησί του Μπερκ, όπου η καθημερινή μάχη με τους δράκους είναι τρόπος ζωής. Ο χαρακτήρας, όμως,

Ολυμπία Οδός: Άμεσα έως την Πάτρα, μετά από 2-3 χρόνια μέχρι την Τσακώνα

Της Βίκυς Βετουλάκη - Θάρρος
Θετικά – εν μέρει- μηνύματα έφτασαν χθες για την Ολυμπία Οδό, με τον υπουργό Υποδομών να ανακοινώνει ότι ο αυτοκινητόδρομος θα φτάσει μέχρι την Πάτρα, ενώ το υπόλοιπο περίπου 20% του έργου, μέχρι την Τσακώνα, θα μετατεθεί για δύο-τρία χρόνια.
 

Στο μεταξύ, χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της Μεσσηνίας και γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για κατασκευή της Ολυμπίας οδού έως την Τσακώνα.
 
Σε 2-3 χρόνια

Φιλιατρά - Φουρναράκειο: Να επιδείξουμε πλεόνασμα ανθρωπιάς συμβάλλοντας στο τεράστιο έργο του Χαμόγελου του παιδιού.

Σε μια εποχή που πλήττεται οικονομικά και ηθικά ο λαός μας, ο «ΠΥΡΣΟΣ» προσκαλεί όλους τους συμπολίτες:

Αγρότες της Τριφυλίας και Μεσσηνίας στο κατώφλι της ανακρίτριας για πλαστά τιμολόγια

Την έδρα της ανακρίτριας αναμένεται να...επισκεφθούν σύντομα όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα οι αγρότες της Μεσσηνίας που περιλαμβάνονται σε πράξεις παράνομης είσπραξης ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια μετά μάλιστα την προφυλάκιση αγρότη από τα Φιλιατρά στις φυλακές της Κορίνθου.

Αρκετά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο κάνουν .............

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού