ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Νέα «βροχή» των Λεοντίδων αύριο το βράδυ στην Ελλάδα


Μία ακόμη "βροχή" από πεφταστέρια, των Λεοντιδών, θα εμφανιστεί και στον ουρανό της χώρας μας, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τη νύχτα της Τετάρτης 16 προς Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και θα είναι ορατό από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα.
Πρόκειται για μια πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Το θέαμα αναμένεται να είναι αρκετά έντονο, με την εμφάνιση περίπου 75 μετεώρων ανά ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλο. Τα μετέωρα φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα (εξ ου και το όνομά τους), ενώ οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ.
Στην περίπτωση της βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η τροχιά της συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του συγκεκριμένου κομήτη. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου συνήθως, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η φωτεινή σφαίρα, γίνεται ορατή από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή "πεφταστέρι".

Επίθεση spam & porn στο Facebook

Πορνογραφικές και βίαιες εικόνες, καθώς και βίντεο ανάλογου περιεχομένου, κατακλύζουν τις τελευταίες περίπου 24 ώρες το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook, προκαλώντας ενόχληση σε πολλούς χρήστες, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάστηκαν να απενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους. Παραμένει άγνωστο πόσοι από τα σχεδόν 800 εκατ. χρήστες του δικτύου έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα.
Μια εταιρία ασφαλείας για θέματα δικτύων ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιο με ποιον ακριβώς τρόπο γίνεται η εξάπλωση του υλικού, όμως το γεγονός θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το Facebook μακροπρόθεσμα, καθώς πιθανώς θα απομακρύνει από αυτό ορισμένους χρήστες, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί ανήλικοι έχουν λογαριασμό στο δίκτυο.

ΟΙ 8 ΠΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ

Jumeirah Sceirah στο Wild Wadi Waterpark (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)


Αστείες φωτογραφίες από παράξενη γωνία λήψης (Μέρος 10ο)




ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ! Αφιέρωμα στον BANKSY (1ο Μέρος)

Ο Banksy είναι ένας ημι-ανώνυμος διεθνούς φήμης Άγγλος γκραφιτάς. Γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Άρχισε να ασχολείται με το γκράφιτι στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα έργα του είναι στην πλειοψηφία σατιρικά πάνω σε θέματα πολιτικής, πολιτισμού, και δεοντολογίας.


Μάζεψαν ...ελιές στην Costa Navarino !!

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που μπορούν να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Costa Navarino κάθε εποχή του χρόνου, πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο και για δεύτερη χρονιά, η παραδοσιακή συγκομιδή ελιάς.
Μέσα από το πρόγραμμα «Αυθεντική Μεσσηνία», όσοι βρεθούν στο The Westin Resort, Costa Navarino μπορούν να μοιραστούν μία ακόμη από τις αυθεντικές εμπειρίες της περιοχής, γνωρίζοντας τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις, την πλούσια κληρονομιά της Μεσσηνίας.
Η συγκομιδή της ελιάς, στην οποία ήδη συμμετείχαν επισκέπτες την προηγούμενη χρονιά, γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτή η εμπειρία που μαθαίνεται από πρώτο χέρι, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας εδώ και πολλούς αιώνες.

Σε πτώση η τιμή του λαδιού.

Πτωτικά κινείται αυτές τις μέρες η τιμή του λαδιού γεμίζοντας με απογοήτευση τους παραγωγούς που περίμεναν κάτι καλύτερο με δεδομένο ΄το είμαστε στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.
Έτσι οι τιμές του Ελαιολάδου κυμαίνονται...........

από 2,10 έως 2,05 ευρώ το κιλό.





ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ