ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές


Σε 26,9% ανήλθε το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, ποσοστό από το οποίο προκύπτει αύξηση 14% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2011.

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα αυτά είναι άνδρες, ηλικίας 25- 34 ετών και επέλεξαν να κάνουν τις αγορές τους από εγχώριες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ηλεκτρονικό εμπόριο,

O βασιλιάς των Σκορπιών: Έχει 4.600... ως κατοικίδια!

Ο Suan έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στους σκορπιούς και μάλιστα έχει 4.600 ως κατοικίδια!

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Συστατικά
(για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια (μικρά η μεγάλα)
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
για τη γέμιση:
200 γρ. τυρί φέτα
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κ. σούπας κάππαρη
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
10 κλωνάρια μαϊντανό
πιπέρι φρέσκο

ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΤΙΣΕΤΕ,ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ


1. σκαλίστε με τα δάχτυλα σας το χώμα της γλάστρας σε βάθος 3-4 εκατοστά.

Μάνη: Θρίλερ με πτώμα νεαρού σε πύργο - Πρόκειται για γνωστό θύμα απαγωγής;

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το πτώμα του νεαρού σε πύργο της Μάνης - Η σωματοδομή του θύματος ταιριάζει με το θύμα απαγωγής, που είχε συγκλονίσει τη χώρα...
Το πτώμα βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης τα ξημερώματα, σε εγκαταλελειμμένο πύργο που βρίσκεται στην Μάνη. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες τόσο για τις συνθήκες θανάτου, όσο και για την ταυτότητα του θύματος.
Για την ώρα έχει προκύψει πως πρόκειται για νεαρό, ηλικίας 25 - 30 ετών, που όμως είναι αδύνατον να αναγνωριστεί. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές όμως, η σωματοδομή του νεκρού ταιριάζει με εκείνη νεαρού που είχε απαχθεί

Ενίσχυση φύλαξης στα Δημοτικά Σχολεία

Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Καλαμάτας, οι δημοτικοί υπάλληλοι

Απίστευτο: Πρόστιμο 50 ευρώ σε όσες φοράνε...

Η περίεργη αυτή νομοθεσία έσκασε σαν κεραυνός και ισχύει στη Νότια Κορέα.

῞ΟΤΑΝ ΝΗΣΤΕΥΕΤΕ, ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΣΤΕ ΣΚΥΘΡΩΠΟΙ

Οταν νηστεύετε, να μη γίνεστε σκυθρωποί, όπως οι υποκριτές, που παραμορφώνουν την όψη

Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: 60 Ηλείοι γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα


Περισσότεροι από 60 νέοι Ηλείοι γιατροί, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας την τύχη τους στη Σουηδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Νέοι επιστήμονες με όνειρα και στόχους, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό καθώς πλέον οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία δεν τους επιτρέπουν να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους στον τόπο τους, και η απουσία τους, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα εμφανής.

Τα στοιχεία αυτά, έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκος Γαλανόπουλος, στη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων, με αφορμή την πρόσφατη ετήσια

Αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης συστήματος εισροών - εκροών στα βενζινάδικα

Από την Παρασκευή οι πρατηριούχοι Αττικής και Θεσσαλονίκης πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών

Οι πρατηριούχοι της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση ενίσχυσης για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών, θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://digitalaid.ktpae.gr/ από την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, μέχρι και τις 27 Μαρτίου.

Αστυνομικός δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι με φτυάρι

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας αστυνομικός στην Κίνα ο οποίος χτυπήθηκε από έναν εργάτη με ένα φτυάρι.
Ο λόγος για τον Duan Jin Yin ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα σε μια ομάδα αξιωματικών που προσπαθούσαν να χωρίσουν εργαζομένους σε ένα εργοτάξιο.
Οι αστυνομικοί με την έφοδό τους στο εργοτάξιο απαίτησαν από τους

Αθώοι οι 10 δήμαρχοι για τις χωματερές στην Τριφυλία

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας δέκα πρώην και νυν δήμαρχοι κατηγορούμενοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την λειτουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή της Τριφυλίας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας  Γιώργος Σαμπαζιώτης, Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς , Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Αετού Δημήτρης Δριμής και Δωρίου Αντώνης Τάκης, καθώς και οι νυν δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Οιχαλίας

Οπως ισχυρίστηκε ο Αλβανός κατηγορούμενος, "ο Μεσάι σκότωσε τον Ψυχόπαιδα"

Ο Φιλίπ Μεσάι σκότωσε το Σωτήρη Ψυχόπαιδα, ισχυρίστηκε χθες ο Αλβανός κατηγορούμενος Χ.Τ. τη  δεύτερη μέρα της δίκης της συμμορίας που βρίσκεται στο εδώλιο με την κατηγορία ότι πουλούσε ναρκωτικά και εκβίαζε καταστηματάρχες στην Καλαμάτα. Την πρώτη μέρα της δίκης ο Χ.Τ. παραδέχτηκε ότι έχει σκοτώσει τον ομοεθνή του Φιλίπ Μεσάι, ενώ χθες απευθυνόμενος στους δικαστές ανέφερε ότι υπάρχει ένα κείμενο σε εφημερίδα, στο οποίο εμφανίζεται ως ο δολοφόνος του Ψυχόπαιδα, ενώ όπως υποστήριξε ήταν μόνο μάρτυρας στο φονικό.
 Η χθεσινή διαδικασία κύλησε με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ αυτών και

Κάτω το ελαιόλαδο λόγω κρίσης και τιμών, σύμφωνα με μελέτη της ICAP

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών λιανικής (του τυποποιημένου ελαιολάδου) σε σχετικά υψηλά επίπεδα, οδήγησε στον περιορισμό της κατανάλωσης ελαιολάδου. Επίσης, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η ζήτηση για προϊόντα ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας είναι ανοδική. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετική μελέτη της ICAP Group.
Η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου υπερκαλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ενώ μεγάλες ποσότητες διατίθενται και σε χώρες του εξωτερικού. Το μέγεθος της παραγωγής ελαιολάδου και πυρηνελαίου εξαρτάται από τις καιρικές

Παραδόθηκε το νέο «πράσινο» μουσικό σχολείο της Καλαμάτας

Παραδόθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο δήμο Καλαμάτας ένα νέο σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει το μουσικό σχολείο της πόλης. Πρόκειται για μια «πράσινη» βιοκλιματική σχολική μονάδα, η κατασκευή της οποίας είχε προϋπολογισμό 5,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Το κτίριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δεκάδες αίθουσες για διδασκαλία μουσικής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, με άρτια ηχομόνωση, καθώς και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 550 θεατών.

Το μουσικό σχολείο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στο νέο του κτίριο μετά τις διακοπές του

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 'ΑΘΗΝΑ'

Με το σχέδιο «Αθηνά» καταργείται το 40% των Τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας! Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ, Πάνος Καζάκος, που διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου για δυσλειτουργική και εντέλει μυοπική πολιτική… Ο κ. Καζάκος σημειώνει ότι οι βοηθοί του υπουργού κατέφυγαν σε ψεύδη και αντί να απολυθούν για τη συμπεριφορά τους έχουν τελικά προκαλέσει, με τις μεθοδεύσεις τους, την παραίτηση καθηγητών και εκπροσώπων του ΤΕΙ. Σε επιστολή του Πάνου Καζάκου προς τον υπουργό Παιδείας, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο, τη διοίκηση του ΤΕΙ, σημειώνει τα εξής:

 «Θεωρώ καθήκον όλων μας να διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός παιδείας

«Μπλόκο» σε νταλίκα με 450.000 λαθραία τσιγάρα στη Μάνη

Μία νταλίκα γεμάτη λαθραία τσιγάρα εντόπισαν τα ξημερώματα αστυνομικοί στην περιοχή του Κότρωνα, στην Ανατολική Μάνη. Την νταλίκα οδηγούσε ένας 39χρονος και επέβαιναν ένας 33χρονος και ένας 28χρονος. Στο χώρο φόρτωσης της νταλίκας οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, διαφόρων εταιρειών.

Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκε άλλο ΙΧ επιβατηγό όχημα, με οδηγό έναν 24χρονο και επιβάτες

Εισαγγελική έρευνα για το λιμάνι Κυπαρισσίας

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε η εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας για το

Δήμος Τριφυλίας: Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό!

Συνεδρίασε την Δευτέρα στις 7μ.μ. η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, με αντικείμενο την ψήφιση του Προϋπολογισμού, όπου δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και τα αίματα άναψαν.

Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας τόνισε ότι με τις νέες αλλαγές και την αυστηρή επιτήρηση ο Προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός λιτότητας, καθώς πλέον όλα εξαρτώνται από την είσπραξη των εσόδων. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία πολύ σφιχτή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και είναι στα χέρια μας να μην ξεφύγουμε από αυτήν την λογιστική καταγραφή. Για τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου ανέφερε ότι προχωρούν οι νομικές διαδικασίες για την διεκπεραίωσή των υποθέσεων.

Αυτοκτόνησε πρώην αντιδήμαρχος Νέστορος

Τραγικό τέλος στη ζωή του έβαλε ο 53χρονος πρώην αντιδήμαρχος Νέστορος Γιώργος

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ