ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Βασταρδής! Συντετριμμένη η κόρη του Άννα Ανδριανού!

Χθες το βράδυ έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Νίκος Βασταρδής, ο οποίος νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ο Νίκος Βασταρδής ήταν πατέρας της Άννας Ανδριανού.

Όπως είναι γνωστό, ο ηθοποιός, είχε ένα ατύχημα πριν από μερικούς μήνες και η υγεία του επιβαρύνθηκε. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο και έδινε τη δική του μάχη. Τελικά δεν τα κατάφερε και ο αγαπημένος ηθοποιός χθες έφυγε απο τη ζωή. Συντεριμμένη είναι η κόρη του, Άννα Ανδριανού.
Γεννήθηκε στον Πειραιά την 1η Μαίου 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή

Έβδομη έκθεση κόμιξ, «Comicdom cοn Athens»

«Comicdom cοn Athens» ΕΡΤ
α φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα κόμικς, το «Comicdom cοn Athens» διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας για ακόμα μια φορά μερικά από τα «μυστικά» και τις ομορφιές της 9ης τέχνης σε μικρούς και μεγάλους. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το αφιέρωμα θα ολοκληρωθούν μέσα σε τρεις ημέρες και θα πραγματοποιηθούν στις

Επένδυση… υψηλών ταχυτήτων από τη Ferrari

Είκοσι πέντε αμαξοστοιχίες, συνολικού κόστους 650 εκατομμυρίων ευρώ, αγόρασε ο γνωστός ιταλικός κολοσσός Ferrari από την εταιρεία Άλστρομ (Alstrom).

Οι αμαξοστοιχίες θα είναι βεβαίως πολυτελείς, θα τρέχουν με πολύ υψηλές ταχύτητες και θα

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας στο «Άγιος Ανδρέας»


Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από την προηγούμενη Δευτέρα οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Πάτρας ο Άγιος Ανδρέας. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να τους καταβληθούν στο σύνολό τους οι οφειλόμενες αποδοχές για τις δεδουλευμένες εφημερίες του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία που προς τον Διοικητή του Γ.Ν. Πατρών, στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείο, στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, στον Πρόεδρο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., στον Πρόεδρο της Ε.Ι.Ν.Α. και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών ενημερώνουν ότι «απαιτούν από τον εργοδότη τη λήψη των νομίμων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και γενικά τη

To οπλοστάσιο του ΟΑΚΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τα ξημερώματα της Δευτέρας (19/3) αναφορικά με τα επεισόδια που συνέβησαν στο ΟΑΚΑ το απόγευμα της Κυριακής (18/3) στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για την 25η αγωνιστική της Super League,ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων βόμβες μολότοφ, κροτίδες, φωτοβολίδες και λοιπά εύφλεκτα υλικά.

Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, ο απολογισμός ήταν 23 συλλήψεις, 57 προσαγωγές και 20 αστυνομικοί τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Οι συλληφθέντες θα

Στο Περιφερειακό τα κρούσματα βίας στην ύπαιθρο

Η αύξηση της εγκληματικότητας και τα βίαια κρούσματα που παρατηρούνται, κυρίως, σε χωριά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Ερωτωμένη σχετικά, η κα Νικολάκου, παρατήρησε ότι η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να θέσει ένα πλαίσιο για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η όλη κατάσταση. «Πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, όχι τόσο στα αστικά κέντρα, όσο κυρίως στα χωριά», σχολίασε.
«Δεν είναι λύση»
Σε αρκετές περιοχές έχουν συγκροτηθεί από τους πολίτες ομάδες περιφρούρησης, αλλά τοποθετούμενη η κα Νικολάκου δήλωσε πως η Περιφέρεια εκτιμά ότι τέτοιες κινήσεις δε λύνουν το πρόβλημα και υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε επικίνδυνο φαινόμενο: «Αυτό δε θα έπρεπε να είναι θέμα των πολιτών. Κατανοούμε ότι όλο αυτό

Έσπασε το "φράγμα" των 2 ευρώ η βενζίνη

Στα 2 ευρώ έχει φτάσει η αμόλυβδη βενζίνη στη χώρα μας με τις τιμές αυτές να καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Στο νομό Ηρακλείου, το Λασίθι και το Ρέθυμνο η τιμή της απλής αμόλυβδης έφτασε τα 2 ευρώ, ενώ αντίστοιχες υψηλές τιμές καταγράφονται στα Κύθηρα, τις Κυκλάδες, τη μαγνησία, την Αχαΐα, την Ηλεία και την Εύβοια.
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης αγγίζει πλέον το 1 ευρώ και 80 λεπτά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, σημείωσε πως ενώ η

Μαύρη νύχτα για το ποδόσφαιρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής (26ης) της Σούπερ Λίγκας άφησε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής με δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ με αφορμή τα

Πυροβολισμοί από άγνωστο στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής

Πανικός επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο της ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής επί της λεωφόρου Μεσογείων  όταν ένας άγνωστος ένοπλος εισέβαλε μέσα στα γραφεία και άρχισε να πυροβολεί.

"Περιμένοντας τους βαρβάρους" με τον Νίκο Καλογερόπουλο,στη Κυπαρισσια!

Την Τετάρτη 21-3-2012 και ώρα 9:00 μ.μ. στην αίθουσα "Αλ. Παπαδόπουλος" θα δοθεί η θεατρική παράσταση "Περιμένοντας τους βαρβάρους" με τον Νίκο Καλογερόπουλο και τους Άπορους Άρχοντες.

Μετατροπή της ΕΑΣ Μεσσηνίας σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό αποφάσισε η γ.σ.

Με συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση της ΕΑΣ Μεσσηνίας αποφάσισε το Σάββατο τη μετατροπή της οργάνωσης σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό (διαφώνησαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Μάνης που τάχθηκαν υπέρ της ανώνυμης εταιρικής σύμπραξης). Το Σώμα καθόρισε τη συνεταιριστική μερίδα της νέας οργάνωσης του νομού στα 300 ευρώ.
Από τη συνέλευση δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, που κορυφώθηκαν κατά την ψηφοφορία για το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας, όπου επικράτησε η πρόταση με τη χαμηλή μερίδα η οποία ήταν κόντρα στην άποψη της διοίκησης και κυρίως του προέδρου Βασίλη Κοζομπόλη. Ηταν επικράτηση

Πρόταση για τουριστικά δρομολόγια του τρένου

Κατάκολο - Καλαμάτα - Τρίπολη - Ναύπλιο


Τη λειτουργία τουριστικού δρομολογίου με το τρένο στη γραμμή Κατάκολο - Καλαμάτα - Τρίπολη - Ναύπλιο πρότειναν έμπειρα στελέχη μεταφορικών εταιρειών, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα". Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να αφήνουν τους τουρίστες στο Κατάκολο και να κάνουν τον γύρο του Μοριά με το τρένο, ξεκινώντας από την Ολυμπία, διασχίζοντας τις ακτές της Κυπαρισσίας, περνώντας από την Καλαμάτα, ταξιδεύοντας στην ορεινή Αρκαδία και καταλήγοντας στο λιμάνι του Ναυπλίου. Ετσι, θα μπορούσαν να απολαύσουν τη φύση, τα αξιοθέατα, τα μνημεία και να δοκίμαζαν την γαστρονομία του Μοριά».

ΝΕΚΡΟΣ μπροστά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σήμερα στις 4 το πρωί στην εθνική οδό Καλαμάτας – Τρίπολης, στο ύψος του Νοσοκομείου, στον Αντικάλαμο, ο Π.Π., 64 χρόνων, συνταξιούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από την Αιθαία.

Φιλιατρά: Κυριακή στην Πλατεία

Η Κυριακή συνήθως έχει καθιερωθεί από πολλούς σαν ημέρα χαλάρωσης, ημέρα οικογενειακών στιγμών και σαν ημέρα όπου η πλατεία σφύζει από παιδοπούλια, καθώς οι γονείς πίνουν ανέμελα τον καφέ τους ή το ουζάκι τους σε κάποιο από τα καταστήματα της πλατείας, ενώ τα παιδιά

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 18ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΟ ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 0:2
Με γκολ του Μικελάτου στο 66ο λεπτό και του Νίκου Κόλλια στο 68ο λεπτό η Εράνη πήρε το διπλό στην Κεφαλονιά στην αναμέτρηση της 18ης Αγωνιστικής με αντίπαλο τον ΑΟ Εικοσιμίας.

Οι φάσεις του αγώνα:
9’ Σουτ με καλές προϋποθέσεις του Μπουσι, λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Αλεξανδρόπουλου.
42' Ευκαιρία για την Εράνη κεφαλιά μέσα απο την περιοχή του Μικελάτου περνάει δίπλα απο το δεξί δοκάρι του Αννινου.
45' Λήξη ημιχρόνου (0-0) με την Εικοσιμία να αμύνεται καλά και να έχει δημιουργήσει κάποιες

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Αποτελέσματα 18ης Αγωνιστικής


ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ