ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πάλη: Ασημένιο μετάλλιο για την Πρεβολαράκη στο Ευρωπαϊκό της Τιφλίδας

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε την Πέμπτη η Μαρία Πρεβολαράκη στο Ευρωπαϊκό

Τραγωδία στο νοσοκομείο της Σπάρτης

Πέμπτη 21 Μαρτίου, 14.00 το μεσημέρι. Στον χώρο του Νοσοκομείου Σπάρτης εισέρχεται ο 76χρονος Γερμανός υπήκοος, ονόματι Βέμπερ. Ψηλός και αδύνατος. Φανερά σκυθρωπός, αφού δύο μέρες πριν έχασε την γυναίκα του που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική.

Κατευθύνεται από την κεντρική είσοδο στο ισόγειο του Νοσοκομείου και στο Φυσικοθεραπευτήριο.

Ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες το YouTube

Μετά την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η ιστοσελίδα προβολής βίντεο YouTube, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεπέρασε τον αριθμό του ενός (1) δισεκατομμυρίου αποκλειστικών χρηστών οι οποίοι την επισκέπτονται.

«Σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους του διαδικτύου επισκέπτονται το YouTube », ανακοίνωσε η ιστοσελίδα.

Το Facebook είχε ανακοινώσει ότι ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες τον περασμένο

Πληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ

Στην αποπληρωμή οφειλών του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ύψους

Συναυλία της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής

Συναυλία της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής 
Το Σάββατο 23/3/2013 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί βραδιά λυρικού τραγουδιού αφιερωμένη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου και στην Άνοιξη, στην αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19, Αθήνα- στάση Μετρό "Ευαγγελισμός". 
 
Θα παρουσιαστούν μελοποιημένα, από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας καθηγητή μουσικής επιστήμης και τέχνης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.

Οι …άλλες χρήσεις του αλατιού

Το αλάτι είναι επί αιώνες καθημερινός σύντροφος στο ανθρώπινο φαγητό. Φυσικά η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να σκεφτούν τη ζωή τους χωρίς χλωριούχο νάτριο. Κι όμως, το αλάτι δεν μας χρησιμεύει μόνο για να νοστιμίζει το φαγητό μας, αλλά και σε πολλές άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Δέκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το αλάτι (κι ενδεχομένως να μην γνωρίζατε…):

1. Απομακρύνετε τα μυρμήγκια. Απλώστε λίγο αλάτι στο πεζούλι της εξώπορτας και στα περβάζια των παραθύρων και θα δείτε ότι ως διά μαγείας τα

Εθνική Ελλάδος Πέταξε για την... πρόκριση

Με τις αποσκευές γεμάτες αυτοπεποίθηση και πίστη για νίκη αναχώρηση περίπου στις 11:00 για τη Βοσνία η Εθνική εν όψει του κρίσιμου αγώνα της Παρασκευής στη Ζένιτσα. Τα πλάνα του Σάντος

Όρεξη για δηλώσεις δεν είχαν οι διεθνείς κατά την αναχώρηση της αποστολής για τη Βοσνία-που έγινε με μικρή καθυστέρηση επειδή… καθυστέρησε η πτήση του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή-το πρωί της Πέμπτης (11:00). Όμως ήταν φανερή στα βλέμματά τους η πίστη πως θα φέρουν εις πέρας μία ακόμη δύσκολη

Ν. Ζηλανδία: Έπιασε τόνο 320 κιλών με καλάμι

Την ώρα που ψάρευε με το 6μετρο καΐκι του στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, ο Nathan Adams ένιωσε

Κυπαρισσία: Συλλαλητήριο Εκπαιδευτικών για την μνημονιακή πολιτική στην Παιδεία

Συλλαλητήριο στην πλατεία της Κυπαρισσίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί της Τριφυλίας, συμμετέχοντας σε ένα 10ημερο Δράσεων της ΟΛΜΕ, ενώ για σήμερα 21 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους βρήκαν τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών και τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι και από τα δυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί εντάσεως 5 με 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ, που το μεσημέρι από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση Αναλυτική πρόγνωση:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κατά τόπους

Ο Αλβανός ομολόγησε τη δολοφονία Μεσάι!

Τελευταία Ενημέρωση: 21/03/2013 00:41

Ο 49χρονος φερόμενος ως αρχηγός υπέδειξε ως δολοφόνους του Ψυχόπαιδα τους Αλβανούς «Νίκο» και Μεσάι

Με τον κατηγορούμενο Αλβανό, που χρησιμοποιούσε το όνομα «Νίκο», να δηλώνει μέσω της διορισμένης δικηγόρου του, Σ. Εξουσίδου, ότι παραδέχεται πως διέπραξε τη δολοφονία του 35χρονου Φελίμ Μεσάι για διαφορές που είχαν μεταξύ τους και όχι γιατί του το ζήτησε ο 49χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός, ξεκίνησε η χθεσινή δεύτερη ημέρα της πολύκροτης δίκης για την εγκληματική οργάνωση.
Tαυτόχρονα, ο «Νίκο» αρνήθηκε τη δολοφονία του γιου του 35χρονου Αλβανού. Στη συνέχεια, ο 49χρονος φερόμενος ως αρχηγός της

Την ώρα που πάντρευαν το παιδί τους κλέφτες ρήμαζαν το σπίτι που έμεναν

Την ώρα που πάντρευαν το παιδί τους, οι κλέφτες ρήμαζαν το σπίτι τους: Η Παναγιώτα Ψαρρά με την πολύτεκνη οικογένειά της μένει στις καινούργιες εργατικές κατοικίες της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, αρκετά κοντά στον τσιγγάνικο καταυλισμό. Την Κυριακή το απόγευμα, επιστρέφοντας από το γλέντι του γάμου βρήκαν το σπίτι τους άνω κάτω από τους κλέφτες
Οπως σχολίασε  η κ. Ψαρρά, "περίμεναν να βρουν χρυσαφικά και λεφτά, αλλά αν είχαμε λεφτά θα είχαμε και σπίτι". Για την ώρα έχει διαπιστώσει πως λείπουν κάποια κινητά, ρούχα εργασίας και μερικά ακόμα αντικείμενα. Η ίδια όμως είναι εξαγριωμένη τόσο με τους κλέφτες όσο

Στις 26 Μαρτίου: Δημοπρασία έργου προστασίας εθνικής οδού Καλαμάτα - Σπάρτη

Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η δημοπρασία για το έργο προστασίας της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης από τις καταπτώσεις βράχων, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Αυτό επεσήμανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και αναφέρθηκε σε δύο ακόμα δημοπρασίες έργων, εργασίες στο δρόμο Αμφειας - Πολιανής και κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Μεθώνης, που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου.


Ειδικότερα, για το έργο στον εθνικό δρόμο στον Ταΰγετο, ο κ. Αλευράς είπε ότι με ειδικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη «Μυθική Πελοπόννησο» στη Ρώσικη αγορά

Έντονο ενδιαφέρον για τη «Μυθική Πελοπόννησο» διαπίστωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Μόσχας MITT 2013, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει προβάλλοντας το «Μυθικό» τουριστικό της προϊόν σε μια στοχευμένη και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Πελοπόννησο, ρωσική αγορά.


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξενάγησε στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου το

Ένταση και σενάρια κόπωσης… στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Μεγάλη ένταση έχει δημιουργηθεί – ιδιαίτερα από χθες – στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής στην οποία και ακούστηκαν πολύ... άσχημες εκφράσεις. Σε αυτήν συμμετείχαν 4 από τα 5 μέλη της και ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου, ενώ απουσίαζε ο Τ. Βασιλόπουλος.

Η χθεσινή ένταση έδειξε πως ο θεσμός κινδυνεύει να τιναχθεί στον... αέρα. Οι φράσεις που

Σε δημοπρασία το βιολί του Τιτανικού

Μετά από επταετή έρευνα επικυρώνεται η αυθεντικότητα του βιολιού,με το οποίο έπαιζε η ορχήστρα του Τιτανικού ενώ το πλοίο βυθιζόταν

Πρόκειται για το βιολί του Wallace Hartley, του επικεφαλή της ορχήστρας, ο οποίος ήταν μεταξύ των 1.500 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους το 1912 όταν βυθίστηκε το πλοίο.
Το 2006, ένας ειδικός από τον οίκο δημοπρασιών Henry Aldridge and Son στο Wiltshire πλησίασε τον ιδιοκτήτη του βιολιού, ο οποίος ήθελε να το πουλήσει.

Δις ισόβια για τη δολοφονία των δύο της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη

Δις ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στους τρεις κατηγορούμενους για το "μακελειό στου Ρέντη" με θύματα δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ
Σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25ετείς ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι τρεις εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την δολοφονία των νεαρών αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ το Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη.
Μετά από μαραθώνια διαδικασία που κράτησε για περισσότερες από 12 ώρες το δικαστήριο καταδίκασε ως φυσικούς αυτουργούς της διπλής δολοφονίας των αστυνομικών τους Ιωάννη Σαββίδη

Ο 4χρονος Άγγελος μας διδάσκει την Προσευχή! (Video)

Ας παραδειγματιστούμε από αυτόν τον Άγγελο, στο νέο μας ξεκίνημα για την Μ. Τεσσαρακοστή...

"...ἐὰν μὴ στραφῆτε καὶ γένησθε ὡς τὰ παιδία, οὐ μὴ εἰσέλθητε εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν." (Ματθ. ιη΄ 3)

Άγγελος, 4 ετών, προσευχόμενος και

Καλαμάρι έξι κιλών... χόρτασε την Κορώνη!

Πάνω από 30 άνθρωποι γεύτηκαν την Καθαρή Δευτέρα ένα καλαμάρι. 

Κάθειρξη 6 ετών σε Ρουμάνα που έκλεβε σπίτια σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους

Σε 6 χρόνια κάθειρξης, όσο και οι συγκατηγορούμενοί της, η δίκη των οποίων έχει γίνει παλαιότερα, δικάσθηκε  χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μία Ρουμάνα. 

Κατηγορείται δε, ότι μαζί με τέσσερις ομοεθνείς της (ανάμεσά τους και ο σύζυγός της) είχαν ρημάξει σπίτια και καταστήματα σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά από τον Ιανουάριο του 2009 έως και το Φεβρουάριο του 2010. Η κατηγορούμενη δεν παρευρέθη στη δίκη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαφύγει στη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, είχαν συστήσει σπείρα και άρπαζαν από σπίτια και καταστήματα από κοσμήματα και

Αλλάζει ριζικά από την Τρίτη ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων

Τίθεται σε ισχύ η νέα λίστα

Μεγαλύτερη συμμετοχή θα πληρώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ