ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι σκύλοι είναι πιστοί σε όποιον τους ταΐζει – Δένονται ακόμα και με τα ρομπότ (έρευνα)

Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ωστόσο νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αξιαγάπητα τετράποδα θα «θυσίαζαν» εύκολα την ανθρωπότητα για χάρη της τεχνητής νοημοσύνης αν αυτή μπορούσε να τους προσφέρει μια λιχουδιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition, οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ, όταν αυτά τους φαίνονται κοινωνικά, με τον ίδιο τρόπο που θα αλληλεπιδρούσαν με τους ανθρώπους.

Η άγρια ζωή επανακάμπτει στην Ευρώπη – Έρευνα

Μπορεί τα μαντάτα για το Κλίμα να μην είναι και τόσο ελπιδοφόρα, μπορεί στην Αφρική να σφαγιάζουν ελέφαντες και ρινόκερους για να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά στην Ευρώπη διαφαίνεται μια ακτίδα φωτός στη διατήρηση και προστασία της άγριας ζωής.
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της ΜΚΟ Rewilding Europe και την οποία συνυπογράφουν ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife International και European Bird Census Council, πολλά είδη θηλαστικών και πτηνών που είχαν φτάσει στα όρια της εξαφάνισης

Δεν θα προκαταβληθεί τελικά το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης Πηγή: Δεν θα προκαταβληθεί τελικά το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δεν θα προκαταβληθεί τελικά φέτος το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους παρότι η κυβέρνηση

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το φόρο ακινήτων Πηγή: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από το φόρο ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει από το φόρο ακινήτων να εισπράξει έσοδα που θα φτάνουν ή θα

Eλληνικό πανεπιστήμιο μέσα στην Κωνσταντινούπολη!

Το πρώτο βακουφικό ελληνικό πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να ιδρυθεί στην Τουρκία.

Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου τα μαθήματα θα γίνονται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά.
Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα στεγαστεί στο ελληνικό Κεντρικό Παρθεναγωγείου στο Πέρα το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών.

Εξαγωγή 1.500 τόνων σύκων σε όλο το κόσμο

 Γράφτηκε από τον 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η φετινή χρονιά είναι καλή για τα σύκα, καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί 206 τόνοι παραπάνω από την περσινή παραγωγή, ενώ καλή είναι και η ποιότητα του προϊόντος.
Οπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, έχουν μπει στα απεντομωτήρια 2.536 τόνοι, ενώ πέρυσι η συνολική παραγωγή των σύκων ήταν 2.330 τόνοι. Απ’ αυτά 793 τόνοι είναι η α’ ποιότητα, 991 η β’, 625 η γ’ και 125 η δ’ ποιότητα, που και αυτή είναι εμπορεύσιμη.
Από τα απεντομωτήρια έχουν φύγει για τυποποίηση 1.850 τόνοι κι εκτιμάται πως πάνω από 1.500

Φθηνότερα κατά 10 έως 12% αναμένονται για τη νέα περίοδο τα λιπάσματα και στην Ελλάδα!

Μια σταθερή πτωτική τάση καταγράφεται τελευταία στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών τουλάχιστον των αζωτούχων και φωσφορικών λιπασμάτων που αναμένεται να εκδηλωθεί και στις τιμές για τον παραγωγό. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αναμένεται μια διόρθωση στις τιμές

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 22 Σεπτεμβρίου 2013

Την προ τελευταία εβδομάδα της ελαιοκομικής περιόδου στην Ιταλία σημειώνεται

Φιλιατρά - Εράνη: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα Ακαδημιών για παιδιά 5 - 14 ετών

Ξεκίνησαν από τις 20 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στα τμήματα υποδομών της Εράνης για παιδιά ηλικίας

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ