ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το παραεμποριο στην Μεσσηνια προβληματιζει

Είναι γεγονός πως το παρεμπόριο, ασκούμενο στο περιθώριο των νομίμων συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, σαν ιδιαίτερη πτυχή στρέβλωσης του ανταγωνισμού, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες διαστάσεις με αποτέλεσμα το φαινόμενο να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την βιωσιμότητα των νομίμων επιχειρήσεων.
Πλήττεται άμεσα η ανταγωνιστικότητα των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων, οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισους όρους κόστους παραγωγής και διακίνησης προϊόντα μη ελεγμένης ποιότητας. Όταν ζημιώνεται η βιοτεχνία από το παρεμπόριο οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για την οικονομία της χώρας μας, την απασχόληση και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα
Aπό τη δημοσιότητα που πήρε κάποια προσπάθεια του Επιμελητηρίου Mεσσηνίας, για την πάταξη του παρεμπορίου, παραξενεύει ειλικρινά ο τρόπος που σκέφτεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ.Δημήτρης Αδαμόπουλος , σχετικά με την καταπολέμησή του.
Είδαμε το νέο πρόεδρο σε κάποιο κλιμάκιο , να πρωτοστατεί σε αμφιβόλου αποδοτικότητας και αποτελέσματος πρωτοβουλίες ελέγχου των μικροπωλητών.
Πράγματι η νομιμότης είναι το ζητούμενο στην εμπορική ζωή του Νομού που εκπροσωπεί ο κ.Αδαμόπουλος.
Αλλά ποιός θεωρεί ότι με επικοινωνιακού τύπου ενέργειες- με την τηλεόραση να καταγράφει-παράγεται πραγματικό έργο και τα όποια αποτελέσματα είναι θετικά για τη Μεσσηνιακή κοινωνία και κυρίως για τους επαγγελματίες που πραγματικά πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα ;
Καλό είναι να ενταθούν οι έλεγχοι , από μικτά κλιμάκια όμως, που θα μετέχουν όλες οι δυνάμενες να αποδώσουν αποτέλεσμα αρχές με κυρίαρχη την εφορία, τις υπηρεσίες εμπορίου των Περιφερειών και λιγότερο την Αστυνομία και ακόμη πιο άσχημο τη φυσική παρουσία του νέου προέδρου , που καθόταν στην άκρη και συντόνιζε; περιμένοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Αυτό που όλοι θα περίμεναν , είναι να ξεδιπλωθεί ένα συνολικό σχέδιο πάταξης της μάστιγας των παρανόμων πωλητών υπαιθρίων αγορών και λιγότερο της δίωξης των νομίμων μικροπωλητών.
Με απορία και προσοχή , παρακολουθούμε τις δράσεις του νέου προέδρου και ελικρινώς αναμένουμε κινήσεις που θ΄αποδεικνύουν ότι έχει σχεδιασμό για τις αναγκαίες μελλοντικές κινήσεις αλλά και προτάσεις, που θα κατατεθούν προς την Πολιτεία για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, αλλά και να βοηθηθούν οι επαγγελματίες.
Αοριστίες και επικοινωνιακές κινήσεις μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν.
ΑΠΟ http://simaianews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: