ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Απίστευτες αλλά πραγματικές


Υπάρχουν ορισμένες φωτογραφίες που κοιτάζοντας τις ο θεατής, θα ορκίζονταν ότι είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας με το γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας Photoshop.
Στην εποχή που η αλλοίωση και η παραποίηση μίας εικόνας είναι εφικτή μόνο με μερικά "κλικ" που ο καθένας μπορεί να κάνει στον προσωπικό του υπολογιστή, η φωτογραφία κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτελέσει αδιάψευστο μάρτυρα ότι όντος αυτό που απεικονίζει, πράγματι συνέβη.
Ωστόσο, έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί εικόνες που αν και εύκολα μπορείς κανείς να υποθέσει ότι είναι παραποιημένες, στην πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα αληθινές και ο φωτογράφος είχε απλά την τύχη να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα τέτοιων φωτογραφιών που αν και φαίνονται προϊόν μοντάζ ή δείχνουν "περίεργες", είναι αληθινές.
 Στη ρετρό αυτή φωτογραφία απεικονίζεται ένα κοριτσάκι να ιππεύει έναν αλιγάτορα και αν και η προέλευση της δεν είναι γνωστή, δεν έχει αμφισβητηθεί η γνησιότητα της.

VIDEO: Το καλάθι της χρονιάς!

Απίστευτο καλάθι σημείωσε ο Ρέι ΜακΚάλουμ σε ματς του Πανεπιστημίου του Ντιτρόιτ.

Ο ΜακΚάλουμ στην προσπάθεια του να πλησιάσει στο αντίπαλο καλάθι έχασε την ισοροπία του αλλά …

η μπάλα ήταν με το μέρος
του μιας και αναπήδησε στο παρκέ και κατέληξε στο διχτάκι.

Αστείες στάσεις ύπνου



Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται μια καμινάδα; Γιατί;

Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μέσα από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι ένας ασφαλής κανόνας είναι ο καθαρισμός της καμινάδας να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα ξύλα) ετησίως.
Εάν ωστόσο η κατανάλωση ξύλων είναι μικρότερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα), ο καθαρισμός μπορεί να γίνεται κάθε δεύτερο χρόνο.
Υπάρχουν όμως παράγοντες που επιταχύνουν τη συγκέντρωση της καπνιάς και επιβάλλουν τον ετήσιο καθαρισμό ακόμα και με μικρότερη κατανάλωση ξύλων:
  • Η καύση ακατάλληλων ξύλων (όπως τα χλωρά ξύλα, τα ξύλα από κωνοφόρα, από λεύκες καθώς και τα τελάρα,  οι παλέτες κλπ.) παράγει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και γεμίζει γρηγορότερα με κρεόζοτο στη καμινάδα.
  • Η  σιγανή και χαμηλή καύση του τζακιού παράγει περισσότερο καπνό και πιο κρύα

Τέσσερα χρόνια φυλακή στον γιατρό του Τζάκσον

Τη μέγιστη ποινή φυλάκισης -αυτή των τεσσάρων ετών- επέβαλε το δικαστήριο στον Κόνραντ Μάρεϊ, προσωπικό γιατρό του Μάικλ Τζάκσον που κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας, επειδή στις 25 Ιουνίου 2009 χορήγησε στον ασθενή του μεγάλη δόση αναισθητικού φαρμάκου, η οποία στάθηκε μοιραία για τον βασιλιά της ποπ.

Τη μέγιστη ποινή φυλάκισης -αυτή των τεσσάρων ετών- επέβαλε το δικαστήριο στον Κόνραντ Μάρεϊ, προσωπικό γιατρό του Μάικλ Τζάκσον που κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας, επειδή στις 25 Ιουνίου 2009 χορήγησε στον ασθενή του μεγάλη δόση αναισθητικού φαρμάκου, η οποία στάθηκε μοιραία για τον βασιλιά της ποπ.

Οι τελευταίες Εξελίξεις στον Αγροτικό Χώρο από το κέντρο "Δήμητρα"

Tο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών σας προσκαλούν στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα:
«Τελευταίες Εξελίξεις στον Αγροτικό Χώρο- Προοπτικές των Νέων Αγροτών» που ..........

θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στις 18:00 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.











http://perierga.gr

5ος Αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος ταχύτητας αυτοκινήτων στην Τρίπολη

Ο 5ος και τελευταίος αγώνας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων, διοργανώνεται το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Ο αγώνας που διοργανώνεται από τη START LINE με την υποστήριξη του Δήμου Τριπόλεως, περιλαμβάνει τις κατηγορίες SPORT– OPEN – ΙΣΤΟΡΙΚΑ, αγώνα  των οδηγών που μετέχουν στο CUP Α.Λ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ – Α.Λ.Α. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, καθώς και αγώνα των οργανωμένων clubs για το έπαθλο GTCC 2011.

Οι συμμετοχές λήγουν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 ώρα 20:00, στα γραφεία της λέσχης μας Μιλτιάδου & Δημοκρατίας 47, Π. Φάληρο.

Φως στο διπλό έγκλημα της Καλαμάτας - Ποιους ψάχνουν οι αστυνομικοί

Από την ώρα που έγινε γνωστό το ανατριχιαστικό έγκλημα οι αστυνομικοί οργώνουν ολόκληρη την περιοχή. Μιλούν με όποιον γνώριζε τον 35χρονο πατέρα, αναζητώντας την αιτία που τον σκότωσαν μαζί με το μόλις τριών ετών αγοράκι του.

Ένα 24ωρο από τη στιγμή που έγινε γνωστή η φρικτή είδηση, είναι σε θέση να πουν ότι γνωρίζουν την αιτία του εγκλήματος. Προσωπικές και οικονομικές διαφορές...

Έχουν στα χέρια τους στοιχεία που θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν.
Με απλά λόγια, πιστεύουν ότι σύντομα θα καταφέρουν να φτάσουν στους δράστες. Τόσο τους φυσικούς, εκείνους δηλαδή που έκοψαν το νήμα της ζωής πατέρα και παιδιού, όσο και στους ηθικούς αυτουργούς. Τους ανθρώπους που έδωσαν την εγκληματική εντολή...

Τρόμος σε λεωφορείο - Γδύθηκε και φώναζε: ''Θα σας γ.... όλες''!

Τρομακτικό ταξίδι στην εθνική οδό - Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, που είχε μαζί του ψαλίδι, έμεινε με το εσώρουχο και απειλούσε τις άτυχες γυναίκες που βρίσκονταν μέσα...

Δεν μπορούσαν να φανταστούν τον εφιάλτη που θα ζούσαν, οι επιβάτες του λεωφορείου, που εκτελούσε το δρομολόγιο των 20:00 από Αθήνα προς Λαμία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο lamiareport.gr, επιβάτιδα του λεωφορείου, μέσα βρίσκονταν, περίπου 20 επιβάτες. Οι περισσότερες γυναίκες και μάλιστα νεαρής ηλικίας, φοιτήτριες. Μόλις το λεωφορείο βγήκε στην εθνική οδό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 45 ετών, σηκώθηκε επάνω και άρχιζε να φωνάζει δυνατά.

«Νεκρά» ξύλα ζωντανεύουν υπερήφανα άλογα!

Η γλύπτρια Heather Jansch ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη γλυπτική. Σμίλευε κάθε υλικό, δίνοντας στην άψυχη πέτρα, στο ξύλο ή στο μέταλλο εντυπωσιακά σχήματα και σχέδια. Κάποια στιγμή θέλησε να δοκιμάσει κάποιο διαφορετικό υλικό, θεωρώντας ότι από τα έργα της έλειπε η φυσικότητα.


















Οι ωραιότερες γελοιογραφίες για την ελληνική οικονομική κρίση!


«170 Χρόνια Εθνική Τράπεζα»

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση με τίτλο «170 Χρόνια Εθνική Τράπεζα: 1841 - 2011» στο Κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου του 2012 και παρουσιάζει σημαντικές στιγμές από τη μακρά ιστορική διαδρομή του πρώτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ελλάδας.
Από το 1841 μέχρι σήμερα, η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας απλώνεται μέσα σε τρεις αιώνες σε μία σχεδόν παράλληλη διαδρομή με το νεοελληνικό κράτος. Οι συλλογές και το αρχειακό υλικό που παρουσιάζονται στην έκθεση, προέρχονται από τον πολιτιστικό πλούτο που διέσωσε η Εθνική και

Στολίζεται το Σύνταγμα

Οι φετινές Χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι υπόθεση της πόλης, υπόθεση όλων. Το φετινό μήνυμα των Χριστουγέννων για την Αθήνα είναι μήνυμα αλληλεγγύης, συλλογικότητας και συμμετοχής και τα παιδιά θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τη δική τους συμμετοχή θα δώσουν την πραγματική εικόνα της Αθήνας, μιας πόλης ξεχωριστής, δυναμικής, νεανικής και όχι υπερφίαλης, που αγαπάει τις νεραντζιές της και όχι τα πανύψηλα χριστουγεννιάτικα «δέντρα».
Έτσι, οι μικροί μαθητές του δημοτικού από σχολεία του Δήμου Αθηναίων, στολίζουν με τον δικό τους αυθορμητισμό, με παιχνίδι και φαντασία, τα φυσικά δέντρα της πλατείας Συντάγματος. Θα ντύσουν τις νεραντζιές της πλατείας με στολίδια που θα φτιάξουν από ανακυκλώσιμα υλικά... Εμείς επιλέξαμε ως κεντρικό αντικείμενο το τενεκεδάκι από το γάλα εβαπορέ, σε μια προσπάθεια να υπάρχει ομοιομορφία (στο σχήμα) και ποικιλία (στον τρόπο της διακόσμησης). Γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά, πέρα από τη συμμετοχή, το συναίσθημα της δημιουργίας και τη χαρά της προβολής των έργων τους στο δημόσιο χώρο.

Βλέπεις μία τίγρη; Για δες καλύτερα!

 Εκ πρώτης όψης μοιάζει με μία εντυπωσιακή τίγρη που απαθανάτισε η φωτογραφική μηχανή ενός… παράτολμου φωτογράφου! Ίσως για κάποιους είναι απλώς μια εξαιρετική εικόνα από το National Geographic. Με μια δεύτερη, προσεκτικότερη ματιά, όμως, αυτό που βλέπετε δεν είναι τίποτα άλλο από μια οφθαλμαπάτη!


 Τρία μοντέλα και ένας body painter ξετυλίγουν μπροστά σας τις μοναδικές στιγμές της καλλιτεχνικής τους δημιουργικότητας αλλά και της έμπνευσής τους… Δημιουργός είναι ο Αμερικανός καλλιτέχνης Craig Tracy που γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη και έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μας εκπλήσσει συνεχώς με τα έργα του, που ποτέ δεν είναι αυτά ακριβώς που βλέπουμε!

Το πρώτο Πανεπιστήμιο του Σεξ είναι γεγονός!

Το μοναδικό στον κόσμο Πανεπιστήμιο του Σεξ δημιουργήθηκε στη Βιέννη από την Ylva Maria Thompson. Η Διεθνής Σχολή AISOS -όπως ονομάζεται- προσβλέπει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενηλίκων «φοιτητών», οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα γύρω από το σεξ και να γίνουν καλύτεροι εραστές, συνδυάζοντας την τεχνική με το συναίσθημα.
«Οι άνθρωποι συνηθίζουν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για την καλλιέργεια του μυαλού τους και την επιστημονική γνώση, επίσης για να έχουν καλή φυσική κατάσταση και ωραίο σώμα, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην πρακτική εφαρμογή της αγάπης και του έρωτά τους προς το έταιρον ήμισυ… Η Σχολή μας έχει ως στόχο να βοηθήσει στους ανθρώπους να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους αλλά και να μάθουν μικρά και μεγάλα μυστικά

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού απο το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Συνάντηση γνωριμίας και προετοιμασίας της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που διοργανώνει η Διοίκηση του Γ.Ν.Καλαμάτας στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, είχε σήμερα ο Διοικητής του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή διάθεση όλων για ενιαία συμπόρευση και συστράτευση για δράσεις ενίσχυσης του εθελοντισμού και της κοινωνικής συμμετοχής.


Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεώργιος Μπέζος γνωστοποίησε στα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων την απεριόριστη διάθεση και βούληση της Διοίκησης στην ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος στη Μεσσηνία και γι’αυτό το σκοπό θα προκύψουν το επόμενο διάστημα μία σειρά από πρωτοβουλίες πάντα με την συμεργασία  των εθελοντικών οργανώσεων του νομού.

Άγρια δολοφονία 2χρονου και του 35χρονου πατέρα του στην Καλαμάτα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη, δραστών ανθρωποκτονίας, 35χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας και του 2χρονου ανήλικου παιδιού του, οι οποίοι χθες (29-11-2011) το απόγευμα, βρέθηκαν νεκροί, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Άριος του Δήμου Καλαμάτας.


Ειδικότερα, χθες (29-11-2011) το απόγευμα, διερχόμενος ιδιώτης, εντόπισε Ι.Χ. Επιβατηγό Αυτοκίνητο, μέσα σε αρδευτικό κανάλι.


Στο σημείο μετέβησαν άμεσα, αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ανέσυραν το ανωτέρω όχημα, μέσα στο οποίο βρέθηκαν νεκροί, ένας(1) 35χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ιδιοκτήτης του οχήματος, καθώς και ο 2χρονος ανήλικος υιός του.


Στο σημείο κλήθηκε και μετέβη Ιατροδικαστής, ενώ όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας έφερε διαμπερές

Πέταξαν σε κανάλι γυναίκα ναρκομανή

Μια γυναίκα, γνωστή ναρκομανής, βρέθηκε χθες στις 6.30 το απόγευμα πεσμένη σε κανάλι δίπλα στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, στο ύψος του "Παναγάκια". Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα που είδαν το συμβάν, από ένα αυτοκίνητο που σταμάτησε στο σημείο κατέβηκε ένας άντρας, ο οποίος τράβηξε από μέσα τη γυναίκα και την πέταξε στο κανάλι και εξαφανίστηκε στη συνέχεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

To νοσοκομείο Καλαμάτας τιμά τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου για την προσφορά τους στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου τιμά το Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτή τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού -την ίδια ημέρα- της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.
Οπως είναι γνωστό, οι δύο οικογένειες -εδώ και 10 χρόνια- είχαν προσφέρει χρήματα και εξοπλισμό με σκοπό να λειτουργήσει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ωστόσο χρειάστηκε να δραστηριοποιηθεί η σημερινή διοίκηση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δωρεές αυτές και να αποτελέσει απτή πραγματικότητα το εν λόγω εργαστήριο.
Την αναγνώριση της προσφοράς των δύο οικογενειών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα επισφραγίσει -και τυπικά- η πιο πάνω τελετή που θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, και στη διάρκεια της

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ