ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φώσκολος

Στα 87 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φώσκολος  
Έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 87 του χρόνια, ο Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νίκος Φώσκολος.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.
Το βιογραφικό του μεγάλου σκηνοθέτη
Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως

Διπλό χαράτσι για τα αυτοκίνητα -Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες Πηγή: Διπλό χαράτσι για τα αυτοκίνητα -Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Διπλός πονοκέφαλος έρχεται για τους ιδιοκτήτες ΙΧ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τόσο τα τέλη κυκλοφορίας όσο και το φόρο πολυτελείας για οχήματα πάνω από 1.929 κυβικά στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Το αργότερο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πύλη του Taxisnet για τη διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2014 και παράλληλα η καταβολή του φόρου πολυτελείας.

Βρετανικοί Times: «Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στο σπίτι τους, στην Αθήνα» Πηγή: Βρετανικοί Times: «Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στο σπίτι τους, στην Αθήνα»

Μόλις έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της διαμεσολαβητικής δράσης που θα αναλάβει η UNESCO προς τη βρετανική πλευρά για το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα,  αρθρογράφος των βρετανικών Times έρχεται να δώσει περαιτέρω βαρύτητα στην χρονίζουσα υπόθεση με πύρινο άρθρο του, στο οποίο τάσσεται ανοικτά και εμφαντικά υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, γράφει:

Νέες εισφορές για όλους – Τι αλλάζει με το μίνι ασφαλιστικό

Μπορεί λόγω τρόικας να πήγε πίσω η κατάθεση του μίνι ασφαλιστικού στη Βουλή όμως οι αλλαγές έχουν γίνει γνωστές. Προβλέπουν και πάλι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους με αύξηση των εισφορών, ενώ για παράδειγμα οι αγρότες θα πρέπει πλέον να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη.

Καθορίζεται ενιαίο σύστημα εισφορών σε κύρια, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, ενώ οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ στην

Την πολιτική της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

«Στη νέα προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αναφέρεται ως βασικός πυλώνας του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Για να αποτελέσει όμως πυλώνα ανάπτυξης χρειάζονται μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και για ζητήματα όπως της μείωσης ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία του 2012 και αποτέλεσε δέσμευση και του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2013, πλέον στην νέα συμφωνία ΝΔ

Σύσκεψη για τον αποχιονισμό στην ΠΕ Μεσσηνίας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο και στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» με σκοπό τη σωστή οργάνωση και λήψη μέτρων για τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου κατά τη χειμερινή περίοδο. Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά συμμετείχαν ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας, ο Δ/ντής Διοικητικού – Οικονομικού Δημήτρης Μουντζούρης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Κοβάτσης, ο υπεύθυνος αποχιονισμού Αναστάσιος Νανόπουλος και ο υπεύθυνος μηχανημάτων Νικόλαος Ηλιόπουλος. Η σύσκεψη εστιάστηκε ιδιαίτερα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου: 2,55 ευρώ το μαυρολίσιο


Στα 2,50 με 2,55 ευρώ έπεσε το μαυρολίσιο ελαιόλαδο, που ξεκίνησε τα 2,60 με 2,65 ευρώ. Αυτό επεσήμανε στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος. 
"Η πτώση της τιμής του λαδιού, του μαυρολίσιου που είναι το πρώιμο της χρονιάς, είναι από τα πράγματα που δεν εξηγούνται", παρατήρησε ο κ. Σύρνος και διευκρίνισε: "Και αυτό γιατί δεν υπάρχει λάδι πουθενά, όχι μόνο στη Μεσσηνία. Αλλά αντί να μένει τουλάχιστον σταθερή η τιμή, πέφτει".
Μας ενημέρωσε ότι σε μια εβδομάδα ολοκληρώνεται η παραγωγή του μαυρολίσιου. Με βάση την

Μαραθώνιος 11χρονης για παιδοχειρουργό


Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, έτρεχαν οι γονείς μιας 11χρονης την Παρασκευή που μας πέρασε, για να αντιμετωπίσουν την οξεία σκωληκοειδίτιδα του παιδιού. Τελικά όμως δεν μπόρεσαν να βρουν παιδοχειρουργό παρά μόνο στο Παίδων στην Αθήνα, όπως καταγγέλλει ο πατέρας.
Από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πήγαν στην Καλαμάτα. Από εκεί, αφού δεν υπήρχε γιατρός, τους έστελναν στην Πάτρα καθώς δεν υπήρχε γιατρός ούτε στην Τρίπολη - μέχρι που αποφάσισαν τελικά οι γονείς να πάνε στην Αθήνα. Ολα αυτά μάλιστα έγιναν ενώ... μετέφεραν το παιδί τους με το ΙΧ αυτοκίνητό τους. Εύλογα πλέον, αφού έληξε η περιπέτειά τους  και

Φιλιατρά: Λαχανόκηπο δημιούργησαν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο!

Το δικό τους «σχολικό κήπο», και συγκεκριμένα λαχανόκηπο, δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου! 
Μάλιστα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά και με έντονο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία και χάρηκαν με τη δημιουργική τους αυτή ενασχόληση! 

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Επαγρύπνηση, ετοιμότητα αλλά και "κόντρες" για το Νοσοκομείο Κυπαρρισίας!

Την επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για τις δομές Υγείας της περιοχής, επαναβεβαίωσε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, από την οποία, πάντως, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, οι κόντρες και οι αναφορές ακόμη και για… κινδυνολογία που «απαξιώνει» τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και «τρομοκρατεί» εργαζομένους και πολίτες.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ