ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Εντυπωσίασε στο Σότσι η Ομάδα Ρομποτικής η ομάδα του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας

Την Καλαμάτα και την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ομάδα Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, μεταξύ 21 και 23 Νοεμβρίου, στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξήχθη ο παγκόσμιος διαγωνισμός Ρομποτικής (World Robotics Olympiad). Η Ομάδα Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου αποτελείτο από τους μαθητές Αναστάσιο Καπετανάκη, Κωνσταντίνο Μακρή και Αγγελο Παλιάκο, καθώς και τον καθηγητή Πληροφορικής πατέρα Σωτήριο Μαστέα.

ΕΣΠΑ: εγκρίθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες – Τα χρήματα στις 13 Περιφέρειες

Υπεγράφησαν από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, περιορισμών και κατευθύνσεων των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων, καθώς και των δύο Τομεακών Προγραμμάτων για τους τομείς “Υποδομές – Μεταφορές – Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ή όπως είναι πλέον γνωστό του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 (ΣΕΣ 2014-2020).

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι λέμε Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ξέρει να… ακούει

Οι επιστήμονες –αλλά και όσοι έχουν σκύλο για κατοικίδιο- γνωρίζουν καλά, ότι τα σκυλιά δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματα που «βγαίνουν» από τη φωνή μας.
Ακούν αν ο τόνος της φωνή μας είναι φιλικός ή εχθρικός, πώς ανεβαίνει ή κατεβαίνει ο τόνος της φωνής μας, ακόμη και ο ρυθμός της ομιλίας μας.
Τι συμβαίνει όμως με το νόημα των λέξεων που επιλέγουμε;
Κάποιες έρευνες αναφέρουν, ότι οι πολύ έξυπνοι σκύλοι γνωρίζουν μερικές εκατοντάδες λέξεις. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του npr.org, ο Chaser, ένα μπόρντερ κόλι από τη Νότια Καρολίνα είχε

Ο οδηγός της Πυροσβεστικής για χριστουγεννιάτικο στολισμό: Τα «δεν» και τα «πρέπει» για την αποφυγή πυρκαγιάς

 01|12|2014 15:03

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λύκειο της Νέας Ιωνίας Βόλου όταν ενώ στόλιζαν μαθητές καραβάκι για τις γιορτές των Χριστουγέννων ξαφνικά τυλίχτηκε στις φλόγες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες για να μην παρουσιαστούν παρόμοια περιστατικά.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ