ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ελαιόλαδο


Από 2 μέχρι 2,10 ευρώ στη Μάνη, πώληση και με 1,90!
Μεταξύ 2 και 2,10 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτές τις μέρες η τιμή του ελαιολάδου στην περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης, ωστόσο υπήρξε και πώληση ακόμη και με 1,90!
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας, μας λέει: «Εμείς τυποποιούμε το λάδι μας. Προσπαθούμε όσο περισσότερο γίνεται να φεύγει τυποποιημένο από εμάς. Θέλουμε να αποφύγουμε την Ιταλία, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις που πουλήσαμε χύμα, η τιμή ήταν 2,10, ακόμη και 2 ευρώ το κιλό. Μέχρι και με 1,90 πουλήθηκε κάποια στιγμή λάδι».

Τυποποίηση
Το τυποποιημένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Νεοχωρίου εξάγεται, κυρίως, σε Γερμανία και Αυστρία. «Δεν είναι τεράστια η αγορά μας, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και η πορεία είναι ανοδική» σημειώνει ο πρόεδρος.  
Όσο για τις παραγγελίες από το εξωτερικό τώρα με την κρίση: «Φέτος, βλέπω το εξής: ενώ ο πελάτης έπαιρνε τρεις παλέτες, φέτος παίρνει δύο. Μειώνει λίγο την παραγγελία του, αλλά ευελπιστούμε ότι θα μας παραγγείλει και δεύτερη φορά. Όπως οι Έλληνες, και οι ξένοι είναι λίγο συγκρατημένοι στις αγορές τους».

Ελπίδες για
άνοδο στην τιμή
Σύμφωνα με τον κ. Τζανετέα, αυτή την εποχή όσοι ελαιοπαραγωγοί πουλάνε χύμα, το κάνουν για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, όπως μεροκάματα εργατών και λιπάσματα. Δίνουν ένα μέρος της παραγωγής τους με αυτό τον τρόπο, γιατί έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα, αλλά το υπόλοιπο το φυλάνε, για να το πουλήσουν αργότερα, ελπίζοντας ότι η τιμή θα ανέβει. Δηλαδή, μιλάμε για μετά το Πάσχα προς καλοκαίρι. Κι εγώ αυτή την ενημέρωση έχω, ότι μάλλον θα ανέβει η τιμή, αν και ο συνεταιρισμός μας δεν έχει τώρα λάδι να δώσει χύμα, αυτό που έχουμε θα πάει σε πελάτες μας τυποποιημένο. Πάντως, αυτό που κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, δίνοντας 2,20 το κιλό, είναι πολύ καλό. Όμως, όταν κάποιος έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα, είναι δύσκολο να περιμένει να πληρωθεί με τρίμηνη επιταγή».

Καλή απόδοσηΣχετικά με την ποιότητα και την απόδοση φέτος στην περιοχή της Μάνης, ο κ. Τζανετέας αναφέρει: «Η απόδοση είναι καλή. Όταν ξεκινήσαμε ήταν 6 προς 1, αλλά τώρα έχουμε φτάσει 3,5 κιλά ελιές - 1 κιλό λάδι. Την απώλεια που είχαμε από τον αέρα, που τις έριξε, την κερδίζουμε τώρα σε απόδοση. Και η ποιότητα είναι καλή, φέτος μάλιστα το λάδι μας έχει περισσότερα αρώματα» παρατηρεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Επισημαίνει δε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη Μάνη, λόγω των δύσβατων εδαφών της, είναι πολύ δύσκολη εργασία. «Τα έξοδα της ελαιοκαλλιέργειας βγαίνουν με μεγάλο κόπο στη Μάνη, που τα μέρη είναι δύσκολα και οι ελιές θέλουν αγώνα για να μαζευτούν».

2,20 με επιταγή η ΕΑΣΕν τω μεταξύ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας συνεχίζει τη συγκέντρωση ελαιολάδου σε τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα της αγοράς. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο αν. γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Σαρδέλης, η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 2,20 ευρώ το κιλό με επιταγή τριών μηνών.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανταπόκριση από παραγωγούς, οι οποίοι δίνουν το λάδι τους στην Ένωση, αφού η τιμή έξω είναι 2 ευρώ ή ακόμη και μικρότερη. Και ο κ. Σαρδέλης προβλέπει αύξηση της τιμής ελαιολάδου προσεχώς, επειδή μεγάλες ποσότητες έχουν ήδη φύγει στην Ιταλία, οπότε αναμένεται να υπάρξει έλλειψη και, κατά συνέπεια, άνοδος της τιμής.  
Ωστόσο, όπως τόνισε, το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, μελλοντικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, εάν δεν αυξηθεί η τυποποίηση στην Ελλάδα και εάν οι ξένοι που αγοράζουν χύμα από την Ελλάδα, για να τυποποιήσουν, δεν αναγράφουν στις συσκευασίες από πού προέρχεται το λάδι με πλήρη στοιχεία.
Της Μαρίας Νίκα
ΑΠΟ  http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: