ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Καφές: Φίλος ή εχθρός της υγείας

Για να ξεκινήσει η ημέρα οι περισσότεροι πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο.
Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό με την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ  μπορεί να καταπολεμήσει την κούραση  και να βελτιώσει την αυτοσυγκέντρωση.

Χάστε τα κιλά των Χριστουγέννων χωρίς δίαιτα! Έξυπνα τρικ

Μετά από τη διατροφική κρεπάλη των γιορτινών ημερών πήρατε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσετε δίαιτα για να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά. Να θυμάστε ότι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους είναι περίπου ένα κιλό την εβδομάδα.
Πριν όμως ξεκινήστε υπολογίστε τον δείκτη μάζας σώματος και ακολουθείστε υγιεινά tips για ασφαλή προγράμματα απώλειας βάρους. 
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πως να αδυνατίσετε χωρίς να πεινάσετε.

O Καρέλιας μοιράζει τα κέρδη του στους εργαζόμενους -Αυξήσεις και επιδόματα που φτάνουν στα 2,85 εκατ. ευρώ

Υπάρχουν πακέτα μέτρων που κατατείνουν στον περιορισμό των εισοδημάτων των εργαζόμενων και άλλα που επιθυμούν να τα ενισχύσουν. Μπορεί η δεύτερη κατηγορία να είναι μια εξαίρεση στον κανόνα των περικοπών, αλλά είναι άκρως αξιοσημείωτη.
Η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» πρωτοπορεί ξανά, καθώς αποφάσισε να μοιράσει μεγάλο μέρος των κερδών της εταιρείας στους εργαζόμενούς της. Το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς και

Συμβουλές για ασφαλές περπάτημα στα παγωμένα πεζοδρόμια

Στην ''κατάψυξη'' βρίσκεται όλη η χώρα αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν. Μπορεί για κάποιους το τοπίο να είναι ρομαντικό και για άλλους να είναι το σύνθημα για να ξεκινήσουν τα αθλήματα στο χιόνι.
Υπάρχουν όμως και οι παρενέργειες από το χιόνι, τον πάγο και τις βροχές. Στραβοπατήματα, γλιστρήματα με αποτέλεσμα πτώσεις και κατάγματα αποτελούν οδυνηρά συνεπακόλουθα των καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε τις ημέρες αυτές.

Τι φέρνει το 2015 σε μισθωτούς, ακίνητα και ενοίκια

Ανατροπές σε μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους εργαζόμενους διαθέτουν "μπλοκάκι" επιφυλάσσει το 2015.
Ειδικότερα το μενού των αλλαγών περιλαμβάνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στους εργαζομένους με μπλοκάκια οι οποίοι είναι και οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών, λιγότερους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στα ενοίκια αλλά και ψαλίδι 30% στην έκτακτη εισφορά.

 

Ειδικότερα οι οκτώ αλλαγές έχουν ως εξής:

Η πρώτη βροχή αστεριών για το 2015!


http://www.news.gr

Μια βροχή διάττοντων αστέρων ξεκινά... αστρονομικά... το 2015!
Ήδη από χθες το βράδυ, πρώτο βράδυ του έτους, έχουν ξεκινήσει οι Τεταρτίδες (Quadrantids)!
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί το Σάββατο προς χαράματα Κυριακής το βράδυ, γύρω στις 4.00 (ώρα Ελλάδας.

Δεν δίνει χώρο για ΑΤΜ η Κοινότητα Φιλιατρών

Δεν παραχωρεί δημοτικό χώρο η Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών στην Alpha Bank για να τοποθετήσει

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού