ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Έξυπνα κόλπα για καθημερινή καθαριότητα


Μπορεί σήμερα να βρίσκεις στο εμπόριο κυριολεκτικά τα πάντα, αλλά είναι αδύνατο να έχεις ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ στο σπίτι για κάθε περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης». Οι πιο παλιοί τι έκαναν δηλαδή; Πολλά. Και αποτελεσματικά. Ο,τι και αν συμβεί, λοιπόν, μην ανησυχείς καθόλου. Υπάρχουν εύκολες λύσεις εναλλακτικής καθαριότητας για πάν ενδεχόμενο...
Λεκές από κερί: Ένα πολύ σύνηθες ατύχημα -ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων- είναι να πέσουν σταγόνες κεριού... παντού! Πώς βγαίνουν όμως; Λοιπόν, αν λερώσει το κηροπήγιο, βάλτο στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα περίπου και μετά, απλά ξεκόλλα το εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσεις βέβαια αυτή τη διαδικασία, μπορείς να αλείψεις από πριν τα κηροπήγια με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά. Αν η ζημιά είναι στο χαλί βάλε ένα κομμάτι χαρτί επάνω από τον λεκέ και στη συνέχεια πάτησέ το με καυτό σίδερο για λίγα λεπτά. Ή αλλιώς, τρίψ' το με ένα κομμάτι πάγο που θα έχεις τυλίξει με πλαστικό. Έτσι, το κερί θα σκληρύνει, οπότε μετά θα μπορέσεις να το ξύσεις εύκολα με μια σπάτουλα. Το ίδιο θα κάνεις αν πέσει το κερί σε λακαρισμένο έπιπλο. Στην περίπτωση ξύλινου επίπλου θα «μαλακώσεις» το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και θα το απομακρύνεις με λίγο χαρτί κουζίνας. Μετά ξέπλυνε την επιφάνεια με λίγο νερό και ξύδι και είσαι έτοιμη. Τέλος, αν το κερί στάξει σε λινό τραπεζομάντιλο, ξύσ' το με ένα όχι κοφτερό μαχαίρι ή μια πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια βάλε αρκετές χαρτοπετσέτες κάτω και επάνω από τον λεκέ. Μετά σιδέρωσε την επιφάνεια με καυτό σίδερο για μισό λεπτάκι και επανέλαβε μεταφέροντας τις χαρτοπετσέτες κάθε φορά σε άλλο στεγνό σημείο τους έτσι ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό.
Αν πέσει κερί στα ρούχα (ή στα χαλιά) σιδέρωσέ τα και είσαι έτοιμη...

Πως βγήκε η φράση: "Όχι ρε πούσ... μου"



Παραμένουν στα «χαμηλά» οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου

Οι τιμές συνεχίζουν την χαμηλή πορεία τους παρά το ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης τα αποθέματα ελαιολάδου, στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, έχουν σχεδόν εξαντληθεί και παρά το ότι η αναμενόμενη νέα εσοδεία, φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή και κάτω του 50% για την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα!

Έτσι οι τιμές, σε γενικό επίπεδο εξακολουθούν να κυμαίνονται στην Κρήτη στα 2,10-2,20 ευρώ και στην Πελοπόννησο 2,30-2,45 ευρώ.

Παράλληλα οι τιμές και στην Ισπανία διατηρουνται στα ιδια χαμηλα επιπεδα και την τελευταία εβδομάδα (21-27 Σεπ.) κυμάνθηκαν στα 1,87 η μέση, στα 2,08 η μέγιστη (που αντιστοιχεί σε πολύ καλά ελαιόλαδα αντίστοιχα με τα δικά μας οξύτητας 0,3) και στα 1,77 η ελάχιστη.

Στην Ιταλία, όπου τώρα και αρκετούς μήνες κυμαίνονται κατά 1 σχεδόν ευρώ υψηλότερα από ότι σε Ισπανία και Ελλάδα, από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου να κάμπτονται ελαφρά και την βδομάδα 12-18 Σεπτεμβρίου παρουσίασαν μια μείωση κατά -0,6εως -1,5% και κυμάνθηκαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών από 2,78 έως 3,34 ευρώ.


http://agrotopos.blogspot.com

Το νόημα της ζωής


Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.

Β΄ Κατηγορία : 1ος Όμιλος 1η αγωνιστική αποτελεσματα



ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣΔΩΡΙΟΥΣάββατο01/10/1116:30ΠΛΕΜΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Σ., ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ Δ., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Κ.2-1
2.ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΟΕΣΩΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΣάββατο01/10/1116:30ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε., ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ Κ., ΤΣΟΥΚΑΛΗ Α.2-1
3.ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΦΙΛΙΑΤΡΩΝΣάββατο01/10/1116:30ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι.2-1
4.ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣΚυριακή02/10/1116:30ΝΙΚΑΣ Δ., ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ Δ., ΡΟΒΟΛΗΣ Γ.1-2
5.Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥΜΑΝΕΣΙΚυριακή02/10/1116:30ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Ε., ΜΠΟΥΝΑ Ε.2-1
6.ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣΚυριακή02/10/1116:30ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΛΟΥΚΑΣ Ι.0-3
7.ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΚυριακή02/10/1119:00ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ., ΤΣΙΛΙΚΑΣ Ι.1-2

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ