ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Γιαγιά - στούκας προσγειώνεται σε κεφάλι αστυνομικού

Μια γυναίκα 81 ετών που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από ύψος 10 μέτρων έπεσε όχι στο κενό ... αλλά στο κεφάλι ενός άτυχου αστυνομικού ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

 Η ηλικιωμένη επέζησε της πτώσης από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας αλλά και αυτή φέρει σοβαρά τραύματα, γράφει σήμερα η Hong Kong Standard.

Η πτώση από ψηλά κτίρια είναι ο πιο συνήθης τρόπος αυτοκτονίας στην πόλη.

Επιτυχημένη η εκδήλωση την Πρωτοχρονιά στο Μαίναλο

 Tην Πρωτοχρονιά, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία  μια εκδήλωση  με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Οστρακίνα.
Χιλιάδες κόσμος επέλεξε το Χιονοδρομικό, για να περάσει την πρώτη ημέρα του χρόνου που έκρυβε πολλές εκπλήξεις για όλους!

 Μουσική υπό τους ήχους DJ,  λαμπαδηδρομία από σκιέρ με δάδες, οι οποίοι και άναψαν 

Απάντηση Δήμου Τριφυλίας σε δημοσίευμα του Θάρρους

Απαντώντας σε δημοσίευμα Τοπικής Εφημερίδας όσον αφορά την ακυρότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού Δήμου Τριφυλίας, σας γνωρίζουμε ότι :

1. Η πρόσκληση του Προέδρου απευθύνθηκε προς τους Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους – Εκπροσώπους Τοπικών Συμβουλίων.

2. Η πρόσκληση εστάλη προς όλους τους ..............

ανωτέρω και ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά από τη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου γι αυτό

Οι Έλληνες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν σε 4 μήνες 424,8 εκατ. ευρώ

Η Κομισιόν, με Απόφαση που θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ζητάει την επιστροφή του «πακέτου» Χατζηγάκη, ύψους 415 εκατ. ευρώ, που πληρώθηκε το 2009, σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η Κομισιόν κρίνει παράνομες και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008. 

Το συνολικό ύψος των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, που κατά την Επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται στο ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτά η Επιτροπή θέτει προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών για την ανάκτηση από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών και ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάκτηση, μέχρι τις 8/2/2012. 

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:  
Η απόφαση της Επιτροπής στην υπόθεση C-3/2010 – Κρατικές ενισχύσεις μέσω του ΕΛΓΑ στους

Νίκος Γκάλης – Ο μύθος

«Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος».
Ντράζεν Πέτροβιτς (παίκτης της εθνικής Γιουγκοσλαβίας και του NBA)
«O Nτράζεν είναι αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη».
Aλεξάντερ Πέτροβιτς (προπονητής)
«Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο».
Αλεξάντερ Γκομέλσκι (προπονητής της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης)
«Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος».
Άρβιντας Σαμπόνις (Λιθουανός παίκτης της εθνικής της Σοβιετικής Ένωσης και του NBA)
«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίχτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα».
Μάικλ Τζόρνταν (ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών)
«Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόταν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς».
Μπομπ Μάκαντου (παίχτης του ΝΒΑ και του ιταλικού πρωταθλήματος)
«Είπα στους παίκτες μου πως θα μαρκάραμε τους 4 παίκτες του Άρη και κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας».

Ράδια αντίκες

Sharp tuning the simple receiver with the 50-year old Edison tube.
 


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ............

Ήξερες γιατί το σήμα STOP της τροχαίας έχει οκταγωνικό σχήμα;

Ο λόγος είναι μεν οτι "θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα" διότι το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα, αλλά ο κύριος λόγος του διαφορετικού σήματος είναι για να γίνεται διακριτό, αντιληπτό και κατανοητό και από αυτούς που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις!!! Το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο τρίγωνο (Υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας) και για το ρόμβο (οδός

Μαραθούπολη: Του έκλεψαν το αυτοκίνητο

Μάταια προσπαθούσε σήμερα το πρωί να βρει το αυτοκίνητό του ένας Ρουμάνος που εργάζεται στα Φιλιατρά και μένει στην Μαραθούπολη, στο σημείο που το είχε αφήσει από το προηγούμενο βράδυ.

Φτερά έκανε το όχημα του μάρκας Skoda και σύμφωνα με πληροφορίες του Filiatra NET,  το μοιραίο λάθος του ιδιοκτήτη ήταν τα δεύτερα κλειδιά που είχε αφήσει στο ντουλαπάκι. Αφού ο/οι δράστης/στες έσπασαν το τζάμι, ψάχνοντας στη συνέχεια να βρουν κάτι χρήσιμο, βρήκαν τα κλειδιά

ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ: Τι είπε ο πρόεδρος Νίκος Αραούζος για τον α΄ γύρο

Να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς, ήταν ο στόχος της Νίκης Πλάτης στο α' γύρο του πρωταθλήματος.
Η φιλιατρινή ομάδα βρίσκεται δύο πόντους πάνω από τη ζώνη που οδηγεί στον υποβιβασμό, αλλά ήθελε να είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία ώστε να μην έχει πρόβλημα παραμονής.

Πύργος: Έκκληση για αίμα!


   Έκκληση για αίμα, προκειμένου να ενισχυθεί η Τράπεζα Αίματος του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου έκανε η διευθύντρια του Σταθμού Κωνσταντίνα Πανέτα-Κωνσταντανακόπουλου. Η αρχή του 2012 βρίσκει τα ψυγεία άδεια, καθώς για την σωτηρία ενός νέου ανθρώπου ανήμερα την Πρωτοχρονιά χρειάστηκαν 25 μονάδες αίματος. Αριθμός που δυστυχώς δεν υπήρχε και καλύφθηκε από τα Νοσοκομεία άλλων περιοχών.
   Η έλλειψη αίματος δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά ένα χρόνια πρόβλημα που εντοπίζεται όχι μόνο στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου και άλλων Νοσοκομείων. Τα μόνιμα περιστατικά (π.χ Μεσογειακή Αναιμία) αλλά και τα έκτακτα,

Απιθανες και απιστευτες Φωτογραφιες!!


Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ!! ΦΟΒΕΡΗ!!!

3 φέτες ψωμί με άφθονο βούτυρο και μαρμελάδα.
Δύο τηγανιτά αυγά με μπέικον. 1 ποτήρι γάλα, 1 ποτήρι πορτοκαλάδα και
ένα
φλιτζάνι καφέ.

Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο δεν κατέχει τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ - ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.
 
Τα λιπαρά…

Είκοσι τόνοι νεκρές ρέγγες ξεβράστηκαν στη Νορβηγία

Χιλιάδες νεκρές ρέγγες ξεβράστηκαν σε παραλία της επαρχίας Nordreisa στη Νορβηγία.
Οι επιστήμονες αναμένεται να διεξάγουν εξετάσεις στα ψάρια για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου τους.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να καθαρίσουν την παραλία από 20 τόνους νεκρών ψαριών, πριν αρχίσουν να σαπίζουν.
Για όσους πιστεύουν στις προφητείες των αρχαίων Μάγιας, τα νεκρά ψάρια είναι ο δεύτερος οιωνός μετά το πρόσφατο περιστατικό με τα πτηνά που το βράδυ της Πρωτοχρονιάς έπεφταν νεκρά από τον ουρανό στο Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρώτο πρόστιμο στο Μορέα ήρθε από Τατούλη...

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, υπέγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους …Οκτώ Χιλιάδων Ευρώ (8.000 Ευρώ) στην Κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ που αφορά στην οδό πρόσβασης του λατομείου αδρανών εντός της λατομικής περιοχής «Κοκκινόβραχος» στην Δ.Ε. Θουρίας του Δήμου Καλαμάτας, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 6 και 30 του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 106Α/18.10.1986) όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2002 (ΦΕΚ 91Α/25.4.02) και του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60Α/31.03.2011), διότι για την συγκεκριμένη οδό παραβιάστηκαν ισχύουσες διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τα σχετικά (19) (20) και (23).

Πύργος: Έβγαλε μαχαίρι για να μπει σε Club και μπήκε..... στο νοσοκομείο!


Στο νοσοκομείο του Πύργου με θλαστικά τραύματα κατέληξε ένας νεαρός άντρας που επιχείρησε με την απειλή μαχαιριού να μπει σε Club της περιοχής.
Είχε περάσει 12:00 τα μεσάνυχτα όταν ένας νεαρός άντρας πήγε σε κλαμπ της ευρύτερης περιοχής του κέντρου του Πύργου και θέλησε να μπει μέσα για να διασκεδάση.
Ο άντρας που ήταν στην πόρτα του καταστήματος του ζήτησε να αποχωρήσει χωρίς να μπει μέσα. Τότε ο νεαρός άντρας έβγαλε μαχαίρι και απειλώντας τον υπάλληλο του καταστήματος έκανε και δεύτερη απόπειρα για να μπει μέσα. Όμως ο άντρας που ήταν στην είσοδο αντέδρασε και κατάφερε να του αποσπάσει το μαχαίρι με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή κατά την διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ο νεαρός άντρας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης
 
 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, από στελέχη της Υποδ/νσης Ασφαλείας Πατρών / Τμ. Αλλοδαπών, στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών και πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, δύο (02) αλλοδαποί, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Κατόπιν προφορικής εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα οι δύο (02) συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω ανηλικότητας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

Κρουαζιέρα, τουρισμός και γεωτρύπανα ενισχύουν τη Δυτική Ελλάδα

Δύο διαφορετικές προοπτικές ανάπτυξης έχει το Κατάκολο, που πλέον χρειάζεται επενδύσεις για να αποτελέσει επί της ουσίας έναν πόλο για την Ηλεία και τη δυτική Ελλάδα.Το τέλος της σεζόν φέρνει αρκετές ειδήσεις για το επίνειο του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας. Από τη μια το 2011 έκλεισε με σημαντική αύξηση στα ποσοστά της κρουαζιέρας. Από την άλλη, η έλευση του 2012 φέρνει καλές ειδήσεις στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου, από το κοίτασμα που δεκαετίες ερευνούν πολλές εταιρίες, αλλά "επισήμως" εντοπίζεται το 1982, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου. Το σερί της κρουαζιέρας Το σερί των επιτυχιών συνεχίζεται για το λιμάνι του Κατακόλου, που έκλεισε άλλη μια

Τα πρώτα μωρά του έτους - "Αρσενικό" ποδαρικό για το 2012 στη Μεσσηνία

"Αρσενικό" ποδαρικό έκαναν για το 2012 τα δύο πρώτα μωρά του έτους που γεννήθηκαν στη Μεσσηνία. Και τα δυο τους ήταν ροδαλά, ζωηρά, γλυκύτατα και γεμάτα με όρεξη για ζωή!
Πρώτος γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, του Θεόδωρου Δημητρόπουλου και της Μαρίας Καραγκούνη, στη 1.50 τη νύχτα της 1ης Ιανουαρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο υγιέστατος μικρούλης είναι το 3ο παιδί της 18χρονης μαμάς, αφού έχουν προηγηθεί δύο ακόμα κοριτσάκια. Εχει βάρος 2.930 γραμμάρια, γαλάζια μάτια και γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό, στον οποίο συνετέλεσαν οι γιατροί Ελευθέριος Ζιώγος και Κώστας Τσέβης.

Υποτονική κίνηση στην αγορά λαδιού - Οι παραγωγοί δεν πωλούν, έχοντας στην τσέπη το χρήμα της επιδότησης

Σε υποτονικά επίπεδα κινείται η αγορά ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, παρότι η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προσφορά και ζήτηση φαίνεται να είναι ανύπαρκτες. Η τιμή στο τέλος του 2011 ήταν στο 1,95 ευρώ για πληρωμή μετρητοίς και κει βρίσκεται με την είσοδο του νέου χρόνου. Προβλήματα με κυριότερο τη συμπίεση των τιμών, που μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, που υπενθυμίζει πως η οργάνωση αγοράζει με 2,25 ευρώ, αλλά με 3μηνη επιταγή.
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης είπε ότι διαμορφώνεται στο 1,95

Φιλιατρά: Κέρδισαν 7.500 ευρώ στο ΚΙΝΟ

Την τελευταία μέρα του χρόνου περίμενε η τύχη για να χαμογελάσει σε έναν νεαρό από το Σουδάν που τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στα Φιλιατρά - καθώς μόλις με 50 λεπτά κέρδισε 7.500 ευρώ στο τυχερό παιχνίδι Κίνο του ΟΠΑΠ.
 
Το ποσό αυτό στη χώρα μας μπορεί να μη σημαίνει πολλά πράγματα και να μην μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τη χώρα του νεαρού αλλοδαπού. Όπως μάθαμε, ο Σουδανός με κάτι παραπάνω από τα μισά χρήματα που κέρδισε στο ΚΙΝΟ θα κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής, για το οποίο εργαζόταν στην Ελλάδα: Θα αγοράσει ένα μικρό πούλμαν στην πατρίδα του, προκειμένου να

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ