ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 21 Μαΐου

Ένα μοναδικό ουράνιο θέαμα θα λάβει χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας.
Η Σελήνη θα καλύψει το κέντρο του ηλιακού δίσκου αφήνοντας όμως ορατό ένα πύρινο δακτυλίδι

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ενημέρωση για την εξέλιξη των δράσεων, των έργων και των πρωτοβουλιών

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 17-5-2012  ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γιώργος Μπέζος ενημερώνοντας για την εξέλιξη των  δράσεων των  έργων και των πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί και αναληφθεί  από τη Διοίκηση  τους τελευταίους μήνες.

Ξεκινώντας ο Διοικητής και  εκφράζοντας την ικανοποίηση του, γνωστοποίησε ότι  οι εργασίες

Μεσσηνία: Του «άνοιξε» το κεφάλι για τα μάτια μιας Ρουμάνας

Τη σωματική του ακεραιότητα, με συνέπεια να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, στοίχισε σε έναν 42χρονο Έλληνα, το ερωτικό του πάθος για μια Ρουμάνα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε σοβαρότατη κατάσταση, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, στην Εντατική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου στην Τρίπολη.

Όλα ξεκίνησαν περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα απόψε. Ο 42χρονος μετέβη σε χωριό έξω από

Ποιοι εξαιρούνται από το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Επώδυνες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα δει από την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαΐου μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, ωστόσο κάποιες (μικρές) ομάδες συνταξιούχων θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις που επιβάλλουν οι προβλέψεις του Μνημονίου ΙΙ, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που ήδη έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του

Εναλλακτικές χρήσεις για τον υπολογιστή σας

Οι νέοι πίνακες για τα αγροτικά εισοδήματα του 2012

ΜΕΙΩΜΕΝΑ από 0,17% έως και 11% είναι φέτος τα νέα τεκμαρτά γεωργικά εισοδήματα για το έτος 2012 για τα βασικότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως προκύπτει από τους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που εγκρίθηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. (Κατεβάστε τους αναλυτικούς πίνακες στο τέλος του άρθρου). Τα ποσά που αναγράφονται στους πίνακες αυτούς οφείλουν να δηλώσουν φέτος στην εφορία πάνω από 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και περισσότεροι από 2.000.000 λοιποί φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι,

Απομακρύνεται η επανέναρξη της Ολυμπίας οδού, λόγω ακυβερνησίας και εκλογών

"Μέσα» φαίνεται να πέφτει τελικά η προ μηνών προειδοποίηση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιόχανες Χαν ότι η εκλογική περίοδος μπορεί να προκαλέσει «πάγωμα» της επανέναρξης των μεγάλων οδικών έργων, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης
Ο κ. Χαν είχε εκφράσει την ανησυχία του τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, τονίζοντας τον προβληματισμό του για το εάν η νομική «φόρμουλα» για την επανέναρξη των έργων θα προλάβαινε τις κάλπες, έπειτα από σχετική

Λυμπερόπουλος: "Θα ήθελα να συνεχίσω από άλλο πόστο"

Πως είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι κάποιος τελειώνει, ότι δεν σταματάει να γράφει το όνομα του στους πρωταγωνιστές; Ο Φιλιατρινός Νίκος Λυμπερόπουλος μαζί με τον Τραϊανό Δέλλα, είπαν το αγωνιστικό τους αντίο στον κόσμο που τους αγάπησε.

Αν όμως για τον Κολοσσό τα πράγματα είναι σίγουρα, για τον Λύμπε, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι παραμονής, το οποίο όμως και ο ίδιος θα ήθελε να κλείσει και αυτό και να συνεχίσει να υπηρετεί την ΑΕΚ από άλλο πόστο! 
 
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Φιλιατρά: Προσαγωγές υπόπτων για κλοπές χαλκού από μετασχηματιστές

Οι κλέφτες χαλκού χτύπησαν 4 μετασχηματιστές στην περιοχή των Φιλιατρών το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές ύποπτων αλλοδαπών ατόμων που φέρονται να έχουν σχέση με τις κλοπές.
 
Το νέο τετραπλό χτύπημα σημειώθηκε στην περιοχή της Ανάληψης Φιλιατρών και ανακαλύφθηκε την Δευτέρα το πρωί. Οι δράστες, αν και κατέστρεψαν και τους 4 μετασχηματιστές ξεβιδώνοντάς τους και ρίχνοντάς τους κάτω, τελικά μόνο από τους δύο κατάφεραν να πάρουν το χαλκό που είχαν μέσα. Πάντως από την πτώση τους στο

Συνεχίζονται οι Έλεγχοι από την Π.Ε. Μεσσηνίας

Ύστερα από τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για την ανάκληση-απόσυρση επιδορπίων γιαουρτιού Carrefour, λόγω ανάπτυξης ευρωτίασης (μούχλας), μικτά κλιμάκια ελέγχου τροφίμων, στα οποία συμμετείχαν υπάλληλοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης και Υγιεινής, διενήργησαν ελέγχους στα καταστήματα της εταιρείας «Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε.» στην περιοχή μας.

Κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ...........

Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου στην μνήμη του Στράτου Δημητρακόπουλου

Φιλικό μνήμης, έχει προγραμματίσει η διοίκηση του Τέλλου Άγρα, για να τιμήσει το προσεχές Σάββατο στις (6.30μ.μ.) 19 Μαΐου 2012, τον 23χρονο ποδοσφαιριστή της Στράτο Δημητρακόπουλο που έφυγε άδοξα, πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή, στην θαλάσσια περιοχή της νήσου Πρώτης, απέναντι από το Μάραθο.

Από κει και πέρα, οι «ερυθρόλευκοι» των Γαργαλιάνων, θα φιλοξενήσουν στο δημοτικό γήπεδο του Άγρα, το αξιόλογο συγκρότημα της μικτής Νέων της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ