ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ερωτήσεις - απαντήσεις. Αγάπη μου...!

Αυτός: Ναι, επιτέλους. Δεν μπορούσα να περιμένω άλλο.
Αυτή: Θέλεις να φύγω;
Αυτός: Όχι, ούτε καν να το σκέφτεσαι.
Αυτή: Με αγαπάς:
Αυτός: Φυσικά. Όσο πάει και πιο πολύ.
Αυτή: Μ' έχεις απατήσει ποτέ;
Αυτός: Όχι βέβαια.
Αυτή: Θα με φιλήσεις;

Στέβια: χρήσεις, ιδιότητες και τα μυστικά της καλλιέργειας στην Ελλάδα

Η στέβια προέρχεται από τα υψίπεδα της Παραγουάης στα σύνορα με την Βραζιλία. Η στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni) είναι ένα πολυετές, ποώδες και πολύκλαδο φυτό, με μορφή μικρού θάμνου, που στο στάδιο συλλογής έχει βλαστούς ημιξυλώδεις και ύψος 50-60 εκατοστά.
Έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα το πρώτο έτος αλλά βαθύ τα επόμενα έτη. Τα φύλλα είναι απλά, άμισχα, αντίθετα, με μήκος 2-3 έως 5-8 εκ. και πλάτος 1-2 έως 3-4 εκ, ανάλογα με το βιότυπο. Τα άνθη είναι σωληνοειδή και ανά 5 σε κεφαλή (Οικογένεια χαμομηλιού, Σύνθετα). Ο καρπός-σπόρος είναι μικρός, κυλινδρικός όπως στο χαμομήλι. Η στέβια ζει

Γεννήθηκε γατάκι με δυο πρόσωπα

Ένα γατάκι με δυο πρόσωπα γεννήθηκε την Τρίτη στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 2013

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Cinema κάτω από τα άστρα
(ΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 2013

ΙΟΥΛΙΟΣ 28-1      ΟΔΗΓΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ 4-8        ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ 12-15   ΑΝ.. 19-22   LINCOLN 26-29   ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΑΡΓΩ"

Φιλιατρά: Άγρια συμπλοκή Αλλοδαπών!

Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών σημειώθηκε εχθές στις 11:30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων, μεταξύ τους και μικρών παιδιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, το περιστατικό εκτυλίχθηκε μπροστά από το καφενείο του Γαλάνη, όπου αλλοδαπός Βουλγαρικής καταγωγής υπό την επήρεια αλκοόλ, συνεπλάκη με άλλο αλλοδαπό πιθανόν ομοεθνή του, για προσωπικές διαφορές.

ΑΕΚ: Μπαίνει μπροστά ο Μελισσανίδης!

Ενεργό ρόλο στην διοικούσα επιτροπή της ΑΕΚ θα έχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ο Έλληνας εφοπλιστής δεν πρόκειται να… αρκεστεί σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του στο σχήμα που θα διοικήσει την επόμενη… μέρα την Ένωση, αλλά προτίθεται να έχει ενεργό ρόλο και όπως όλα δείχνουν θα είναι στη διοικούσα επιτροπή.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης (13/6) στις 18:30 έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου σχήματος στην Ερασιτεχνική που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές, ούτως ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα. Το «παρών» στη συνεδρίαση

Παναθηναϊκός: Του… Τριφυλλίου και του «13» το ανάγνωσμα!

Τα αίσχη του ΣΕΦ έφεραν τη λήξη του τρίτου τελικού μετά τις 00:00, με το ημερολόγιο να δείχνει 13

ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

«Ο Κύριος ανελήφθη εις ουρανούς, ίνα πέμψη τόν Παράκλητον τώ κόσμω, οι ουρανοί ητοίμασαν τόν θρόνον αυτού, νεφέλαι τήν επίβασιν αυτού, Άγγελοι θαυμάζουσιν, άνθρωπον ορώντες υπεράνω αυτών, ο Πατήρ εκδέχεται, όν εν κόλποις έχει συναϊδιον, Τό Πνεύμα τό άγιον κελεύει πάσι τοίς Αγγέλοις αυτού, Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών, Πάντα τά έθνη κροτήσατε χείρας. ότι ανέβη Χριστός, όπου ήν τό πρότερον».

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός

Στις εφορίες οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί του τέλους ακινήτων

Σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ του 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα προχωρήσει στις 22 Ιουνίου η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Όσοι πελάτες επιθυμούν να εξοφλήσουν το ΕΕΤΗΔΕ 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις

Greek Project: Μια νέα πλατφόρμα εισόδου στην αγορά της Ρωσίας

Μια νέα πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα(portal) στοχεύει να αποτελέσει το διαβατήριο εισόδου του κάθε έλληνα επιχειρηματία που επιθυμεί να εισέλθει στην αγορά της Ρωσίας. Η εταιρεία Greek Project Consulting Services LLC, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών στην αγορά της Ρωσίας με έδρα την Αγία Πετρoύπολη , επεκτείνοντας τις δραστηριότητες, της δημιουργεί δύο δυνατά εργαλεία για τους Έλληνες και Ρώσους επιχειρηματίες και ιδιώτες.
Συγκεκριμένα το portal θα λειτουργήσει αμφίδρομα: μέσω αυτού Έλληνες επιχειρηματίες κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους, είτε βρίσκονται στην παραγωγή είτε στο

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση 13.000 σε άνεργους

Στα σκαριά βρίσκεται η προκήρυξη του ΟΑΕΔ, η οποία αφορά πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει τη ευκαιρία σε περίπου 7.000 νέους ηλικίας έως 35 ετών να λάβουν επιδότηση προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Το ύψος της επιχορήγησης μπορεί να φτάσει στις 13.000 ευρώ. Από αυτά οι 10.000 ευρώ αφορούν σε αυτή καθ’ αυτή την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι 3.000 ευρώ στην παροχή συμβουλευτικώνυπηρεσιών.

Η συμβουλευτική υποστήριξη περιλαμβάνει συμμετοχή σε: θεματικά εργαστήρια (ομαδική

Στήνουν 43 νέα διόδια - Απίστευτα χαράτσια στο δρόμο

75 σταθμούς διοδίων θα έχουν συνολικά οι ελληνικοί δρόμοι όταν ολοκληρωθούν και οι Έλληνες θα πληρώνουν χρυσάφι το κάθε χιλιόμετρο που θα κάνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν άλλοι 43 νέοι σταθμοί διοδίων στους οδικούς άξονες της χώρας γεγονός που θα σημάνει ραγδαία αύξηση του κόστους για τους πολίτες που θα τους χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Ποντίκι” το αντίτιμο αναμένεται να τριπλασιαστεί, καθώς αρκεί να

Λήστεψαν δύο ηλικιωμένα αδέλφια στο Πετροχώρι Ρωμανού

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών αγνώστων οι οποίοι χθες τα ξημερώματα στο Πετροχώρι Ρωμανού του Δήμου Πύλου - Νέστορος λήστεψαν δύο

Η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης στο Βιολογικό Κυπαρισσίας από τους Ενεργούς πολίτες

H ΠΡΏΤΗ εκτίμηση από την επίσκεψη στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΦΙΥΛΙΑΣ.
 Την Πέμπτη το μεσημέρι τα μέλη της γραμματείας των ενεργών πολιτών στην οποία και εγώ συμμετέχω, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων της πόλης. Είδαμε όλες της πτέρυγες του εργοστασίου και ο κ. Σαμπαζιώτης μας έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του. Είναι φυσικό ο καθένας από εμάς που

Με την συμμετοχή της Costa Navarino: Ασκηση διάσωσης και καθαρισμός στη Μαυρόλιμνα

"Ημέρα δράσης" με καθαρισμό στη Μαυρόλιμνα και εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης διοργάνωσαν χθες στο Πολυλίμνιο το Navarino Outdoors της Costa Navarino και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Η ομάδα των 26 ατόμων που προσφέρθηκαν εθελοντικά αναχώρησε αργά το μεσημέρι, αφήνοντας πίσω της εντυπωσιασμένους τους επισκέπτες του Πολυλιμνίου από την άσκηση που παρακολούθησαν, καθαρή τη Μαυρόλιμνα και πιο ασφαλές το πέρασμα πάνω από τον καταρράκτη. 
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Navarino Outdoors, Michael Widmer, η δράση στο Πολυλίμνιο

Ολυμπία Οδός: μεγάλες κόντρες για τα λατομεία

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από την τοπική οργάνωση Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης σχετικά με τους δανειοθαλάμους για την λήψη άμμου για το έργο της Ολυμπίας

Από χωράφι του Δήμου Καλαμάτας το 40% του ελαιολάδου στο Δημοτικό Παντοπωλείο

Μόνο ένα από τα τρία χωράφια του Δήμου Καλαμάτας, αυτό στη θέση «Άγιος Νικόλαος»

Ι.Χ. βγήκε από το δρόμο στην Εθνική Οδό Φιλιατρών - Κυπαρισσίας!

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμό ήταν η εκτροπή αυτοκινήτου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Φιλιατρών - Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, ο οδηγός του αυτοκινήτου μάρκας Ford με κατεύθυνση από την Κυπαρισσία προς τα Φιλιατρά, στο ύψος της Τερψιθέας έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να περάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να σταματήσει έξω από τον δρόμο.
Το ευτύχημα ήταν ότι σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές καθώς εκείνη τη στιγμή δεν περνούσε άλλο

Δήμος Τριφυλίας: Πρόσληψη 14 ατόμων με δίμηνη σύμβαση!

Ο Δήμος Τριφυλίας θα προβεί στην πρόσληψη 14 ατόμων για πυροπροστασία, καθαριότητα και έναν οδηγό.

Δείτε αναλυτικά:

Ο Δήμος Τριφυλίας Ανακοινώνει:
Ότι θα προβεί στην πρόσληψη με δίμηνη σύμβαση (Ιούλιο - Αύγουστο) ΑΔΣ 42/2013:
- έξι ΥΕ εργατών πυροπροστασίας-γενικών καθηκόντων
- επτά ΥΕ εργατών καθαριότητας -γενικών καθηκόντων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...