ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Αυτός είναι ο πιο τρομακτικός δρόμος για να περνάς με το αυτοκίνητο -Μια ανάσα από το γκρεμό [βίντεο]

Πρόκειται για έναν προορισμό για λίγους, αφού το βίντεο, από μόνο του, είναι αρκετό για να κόψει

Το παράξενο ψάρι με τα ανθρώπινα δόντια!

Το Pacu είναι ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού που συγγενεύει με τα πιράνχας και ζει σε παραποτάμους του Αμαζονίου. Ανήκει στην οικογένεια Serrasalminae και πρόκειται για παμφάγο ψάρι,

ενώ χαρακτηριστικό ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των δοντιών του αλλά και η εμφάνισή τους που θυμίζει εν πολλοίς… ανθρώπινη οδοντοστοιχία.

Αυτό άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό που προκαλεί ενδιαφέρον στη μελέτη του ψαριού αλλά και

Αυτό είναι το σημείο μηδέν στο Εκουαδόρ: Εκεί όπου η Γη χωρίζεται στα δύο [εικόνες]

Παρά το γεγονός ότι το σημείο μηδέν βρίσκεται σε χιλιάδες σημεία του πλανήτη, στο Εκουαδόρ, παίρνουν πολύ στα σοβαρά την μοναδική γεωγραφική τους θέση.
Αλλωστε ονόμασαν ολόκληρη την χώρα από αυτό το σημείο (Equator ονομάζεται στα ισπανικά) και έχουν δημιουργήσει και ένα άτυπο μνημείο για με μια χαρακτηριστική γραμμή η οποία χωρίζει το Βόρειο από το Νότιο ημισφαίριο.

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα -Εθιμα από όλη την Ελλάδα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και παράλληλα το τέλος της Αποκριάς. Πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Οπως γράφει και η wikipedia, την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως

Οπαδός της Φ1 από την Ινδονησία κυκλοφορεί στο δρόμο με μια ρεπλίκα Ferrari F1

Είναι από το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, από ένα νησί κοντά στο Μπαλί. Λάτρης της φόρμουλα 1 ο κ. Λατίφ κατασκεύασε έναν κλώνο της Ferrari F1, ντύθηκε στα χρώματα της ιταλικής ομάδας και κυκλοφορεί στους δρόμους του νησιού του.
Οι δυνάμεις G δεν πρόκειται να κολλήσουν την πλάτη σας στο κάθισμα, ούτε θα πονά η σπονδυλική σας στήλη. Τον 'ήχο από τον v8 κινητήρα δεν πρόκειται να τον ακούσετε. Και αν το ονοματεπώνυμό σας αρχίζει από Γιουσέιν και καταλήγει σε Μπόλτ, είναι βέβαιο ότι θα την ξεπεράσετε στην επιτάχυνση.

Βραβείο πρωτιάς από τη FIAT για Καλαματιανό μηχανικό!

Στο Τορίνο βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες ο Καλαματιανός μηχανικός Θάνος Παππάς, ο οποίος κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό του προγράμματος «Our future mobility now» και της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat με θέμα «Σχεδιασμός, μέλλον, προσβασιμότητα». Ο Θάνος είχε μιλήσει παλιότερα για ένα ανάλογο πρότζεκτ με αυτό του πρωτοποριακού οχήματος «Aiuto» που κέρδισε τον διαγωνισμό. Σκοπός της νικητήριας αυτής ιδέας είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα. Οι ιδέες των τριών νέων, του Θάνου, του Σεμπάστιαν και του Αντόνιο που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, μαζί με των υπόλοιπων

Φιλιατρά: Με τρέλα το Καρναβάλι των Φούληδων παρά την βροχή!


Written By Filiatra-NET on Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014 | 23:05

Η βροχόπτωση και το κρύο δεν στάθηκαν αρκετά για να εμποδίσουν το 12ο Καρναβάλι των Φούληδων που διεξάγεται στα Φιλιατρά.
Μικροί και μεγάλοι, με πολύ φαντασία, τρέλα και κέφι, συμμετείχαν με άρματα και στολές, σατιρίζοντας καταστάσεις της καθημερινότητας δημιουργώντας παράλληλα μία πολύ δυνατή αποκριάτικη ατμόσφαιρα για τους θεατές που αψήφησαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες και βρέθηκαν στην πλατεία των Φιλιατρών.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ