ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Φωτοβολταϊκά από... το 2014

«Παγώνει» μέχρι το τέλος του χρόνου η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα της ΔΕΗ όπως και η σύναψη συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου

Τρενοτεχνείο στον ΟΣΕ από το Ν. Καλογερόπουλο

TO EΙΠΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ.....ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Φιλιατρά: Με αισιοδοξία βλέπουν οι παραγωγοί κηπευτικών την περίοδο του Πάσχα!

Ανακάμπτουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των κηπευτικών και ιδιαίτερα του αγγουριού που τις προηγούμενες εβδομάδες είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι παραγωγοί τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Πρέβεζα και την Κρήτη αναμένουν με αισιοδοξία την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά (από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Μεγάλη Πέμπτη) η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές ανεβαίνουν. 

Τι να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε ένα κουνελάκι

Ένα κουνελάκι είναι μία πολύ καλή παρέα αλλά έχει ευθύνη, όπως κάθε κατοικίδιο. Πριν έρθει το Πάσχα και πριν σκεφτείτε να πάρετε στο παιδί σας ένα κουνελάκι, διαβάστε τι απαιτεί η φροντίδα του!
 
-ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
 
Αν νομίζετε ότι θα πετάτε λίγα καρότα στο κλουβάκι του κουνελιού και αυτό θα είναι εντάξει κάνετε λάθος!

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. Κολοκυθάκια με πατάτες στον φούρνο (μπριάμ)

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα σκόρδα μας. Επίσης πλένουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες (στο μπλέντερ). Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250ο βαθμούς.

Βάζουμε στο ταψί του φούρνου τα κολοκυθάκια καιτις πατάτες και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φέτες του σκόρδου, τις αλεσμένες ντομάτες, το λάδι, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊδανό.

Τρελά αυτοκίνητα από «λογικές» εταιρείες αυτοκινήτων!

Κάποιες φορές όλοι μας χρειάζεται να χαλαρώνουμε. Και ιδού τι συμβαίνει όταν οι κατασκευαστές

Λύση για τη φορολόγηση των 18άρηδων

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη φορολογία των 18άρηδων.

Οι νέοι άνω των 18 ετών που είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι κτλ.) δεν θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν εφέτος φορολογική δήλωση, ακόμη και αν διαθέτουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, όσοι έχουν συμπληρώσει τα 18 έως την 31/12/2012, ανεξαρτήτως αν έχουν

Βραζιλία: Το χειρότερο πέναλτι όλων των εποχών! (video)

Το χειρότερο πέναλτι όλων των εποχών καταγράφηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα χαμηλότερης

Ανακάλυψη "σταθμός": Έλληνες δημιούργησαν μικρούς μαγνήτες χρησιμοποιώντας φως


Ένα νέο τρόπο για να δημιουργήσουν μικρούς μαγνήτες χρησιμοποιώντας φως, ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σε συνεργασία με αμερικανούς επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Ames.
Χάρη στα κβαντικά "παιχνίδια" με το φώς, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι άλλες συσκευές μπορεί να έχουν πολύ πιο γρήγορα μαγνητικά μέσα (μνήμες και σκληρούς δίσκους) στο μέλλον και έτσι θα μπορούν να "σκέφτονται" εξίσου πιο γρήγορα.
Η ανακάλυψη του φαινομένου του λεγόμενου "Κβαντικού Φεμτο-Μαγνητισμού" έγινε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Φυσικής του

Φως σε μυστηριώδη φόνο του μεσαίωνα


Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός τμήματος δρόμου στη Βόρεια Ιρλανδία,οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σώμα μιας γυναίκας, που εκτιμάται ότι αποτελεί τη λύση ενός μυστηριώδη φόνου.
Ο σκελετός εκτιμάται ότι είναι θαμμένος στην περιοχή για 600 χρόνια.
Από την αρχή της ανασκαφής στην περιοχή, ανακαλύφθηκε ένας μεσαιωνικός οικισμός, ο οποίος ήταν θαμμένος για πολλά χρόνια.
Τους τελευταίους 10 μήνες έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4.000 αντικείμενα από την μεσαιωνική εποχή, γεγόνος που προσδίδει στην περιοχή ιδιαίτερη

Πρόστιμα φωτιά για όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας


Όσοι δεν είχαν χρήματα ή αμέλησαν να προμηθευτούν τα τέλη κυκλοφορίας και δεν απέσυραν πινακίδες, κινδυνεύουν να πληρώσουν σε πολλαπλάσιο το τίμημα.  
Για όσους  δεν κατέβαλαν το αντίτιμο για τα τέλη κυκλοφορίας για έτος 2013, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 44 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 2.640 ευρώ.
Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τις εφορίες.

Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος από Βοστώνη :"Γλίτωσα στο τσακ"! Τρεις οι εκρήξεις

Σώα <<στο τσάκ!>> στην Βοστώνη  η Μαραθωνοδρόμος  Αλεξάνδρα Χριστοδολοπούλου , μέλος της Ομάδας Εθελοντών  Δρομέων του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλαματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ. Το ευχάριστο μήνυμα ζωής   μετέφερε μέσω facebook ο Παύλος Διακουμάκος : <<Μόλις μίλησα με την Αλεξάνδρα μας που έτρεξε με την Φλόγα μας και μου είπε επι λέξη "γλύτωσα στο τσακ " !!!>>.

Στη φωτό η Αλεξάνδρα με τα παιδιά της στον μινι Μαραθώνιο της Αθήνας.

Οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν πολύ καλά σχεδιασμένες από όσους τίναξαν στον αέρα έναν από τους

Μόνο συνεπείς και «ενήμεροι» δανειολήπτες θα εντάσσονται στη νομοθετική ρύθμιση Πηγή: Μόνο συνεπείς και «ενήμεροι» δανειολήπτες θα εντάσσονται στη νομοθετική ρύθμιση

Λίγους θα "πιάσει" η νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν σε τράπεζες, καθώς θα αφορά μόνο όσους έχουν στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια, ενώ πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ αποκλείονται.
Επίσης, αποκλείονται όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχουν χάσει πάνω από το 30% του εισοδήματος που είχαν το 2009 και να έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (ανά άτομο).
Η ρύθμιση αφορά μόνο συνεπείς και «ενήμερους» δανειολήπτες και όσοι δεν μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα καταφύγουν και πάλι στο Νόμο Κατσέλη.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ύψος του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου, μέχρι του οποίου μπορεί να υπαχθεί κανείς στην ρύθμιση. Η ελληνική πλευρά ζητά να ισχύσει όριο έως τα

Φθηνότερο από όλα το ελληνικό λάδι σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου

Συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η άνοδος των τιμών ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα αν και τα αποθέματα είναι πια περιορισμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), στο ενημερωτικό δελτίο τον Μάρτιο του 2013, οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία έφτασαν τα 2,97 ευρώ / κιλό (από τα 2,64 που ήταν τέλος Σεπτεμβρίου) και στην Ιταλία τα 3,21 ευρώ / κιλό (από 2,61 που ήταν τέλος Νοεμβρίου).
Οσον αφορά τις τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας από τα 2,04 ευρώ το κιλό (που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012), έφτασαν τον

Την Παρασκευή η απόφαση για τα στυγερά εγκλήματα - Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία

Με την απόφαση να αναμένεται την Παρασκευή, ολοκληρώθηκε χθες η ακροαματική διαδικασία της δίκης των φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο σκότωσαν το Νοέμβριο του 2011 τον 35χρονο Φιλίπ Μεσάι και έσφαξαν το τρίχρονο παιδί του. Η δίκη ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ολοκληρώθηκε μετά από 7 συνεδριάσεις. Κατηγορούμενα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι 16 άτομα, ενώ τα φερόμενα ως μέλη της κατηγορούνται ότι "έσπρωχναν" ναρκωτικά στην Καλαμάτα, εκβίαζαν

Στις 20 Μαΐου η δίκη για τις απαλλοτριώσεις του περιφερειακού της Καλαμάτας

Μέσω του Εφετείου το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών προσπαθεί να τρέξει τις απαλλοτριώσεις για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας. Μετά την αναβολή για τις 17 Σεπτεμβρίου που πήρε η δικάσιμος για την προσωρινή τιμή μονάδας 177 ιδιοκτησιών, στο Πρωτοδικείο την Τρίτη 9 Απριλίου, το υπουργείο κατέθεσε αίτηση στο Εφετείο, όπως είχε τη δυνατότητα από το νόμο και η εκδίκαση προσδιορίστηκε για τις 20 Μαΐου. Και αυτές οι διαδικασίες πρόκειται να κινηθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ολυμπιακό νόμο, ώστε χωρίς καθυστέρηση να προσδιοριστεί οριστική μονάδα

Casus Belli αν η Ολυπία οδός σταματήσει στην Πάτρα!

Casus Belli για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση του φυσικού αντικειμένου της

Ενεργοποίηση με… χαράτσι μέσα στην εβδομάδα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας,

Τριφυλία: Η Τέχνη του Δρόμου - Δημιουργία Graffiti


Φιλιατρά: Αλογο κυκλοφορούσε μόνο του στην πόλη.

Ενα μικρό σοκ έπαθε μια συμπολίτης μας σήμερα το βράδυ γύρω στις 10:30 όταν άκουσε έξω από το φαρμακείο της στην οδό Αγίου Χαραλάμπους βήματα αλόγου.
Δεν έδωσε ........

σημασία στο γεγονός αλλά το σοκ ήρθε δευτερόλεπτα αργότερα όταν το άλογο είχε σταματήσει έξω από την πόρτα του φαρμακείου της και κοιτούσε προς τα μέσα στο μαγαζί.

Μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά της η συμπολίτης μας φρόντισε να κρατήσει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΕΠΟΠ

Το πρωί της περασμένης Κυριακής 14 Απρίλη στην αίθουσα εκδηλώσουν του παλιού επιμελητηρίου στην Οδό Κουμάντου στην Καλαμάτα έγινε η πρώτη ταχτική Γενική Συνέλευση του νέο ιδρυθέντος Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ). Ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει «κοινωνικός φορέας» της μεσσηνιακής ελαιοκομίας.

Πήραν μέρος σημαντικός αριθμός ελαιοκαλλιεργητών, .........

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ