ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Τριφυλίας: Απόφαση για να μην «αντιδράσει» δικαστικά σε κατασχέσεις 300 χιλιάδων ευρώ

Απόφαση για να μην ορίσει δικηγόρο και «αντιδράσει» δικαστικά σε διαταγές πληρωμών και κατασχέσεις στους λογαριασμούς του Δήμου Τριφυλίας για περισσότερες από 20 υποθέσεις και ποσό που αγγίζει τις 300 χιλιάδες ευρώ, έλαβε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή. 

Για το θέμα, που εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαμπαζιώτης, σημείωσε ότι πολλοί εργολάβοι και προμηθευτές, όπως και άλλοι, που τους χρωστά ο Δήμος για έργα, προμήθειες ή υπηρεσίες, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και εκδίδονται διαταγές πληρωμών, ενώ ακολούθως κάνουν κατασχέσεις στους λογαριασμούς του Δήμου Τριφυλίας. 

Βοηθήστε τα ζώα να πολεμήσουν τον «γεροχειμώνα»

Απο http://www.google.gr/
 Όταν πέφτει ο υδράργυρος, τα ζώα χρειάζονται έξτρα προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Λάβετε τα εξής μέτρα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των ζώων:
Φέρτε τα ζώα μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τα κουτάβια και τα γατάκια, τα ηλικιωμένα ζώα, τα μικρά ζώα, και τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα, όπως και τα πόϊντερ, τα μπιγκλ, τα ροτβάϊλερ, τα πιτ-μπουλ και τα Ντόμπερμαν. Τα ζώα με κοντό τρίχωμα θα ωφεληθούν επίσης, από κάποιο ρούχο για ζώα, δηλ. πουλόβερ ή παλτουδάκι.
Προσφέρετε στα σκυλιά το κατάλληλο καταφύγιο. Τα σκυλόσπιτα θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ξύλο ή πλαστικό (το μέταλλο διοχετεύει το κρύο) και να είναι τοποθετημένα σε μια ηλιόλουστη,

«Έξυπνη» εφαρμογή αλλάζει αυτόματα τις ταχύτητες στα ποδήλατα

Το πρώτο ασύρματο σύστημα αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων για ποδήλατα ανάπτυξε η αμερικανική εταιρεία «Cambridge Consultants Limited».
Το «έξυπνο» σύστημα, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιεί το Smartphone του αναβάτη για να επιλέξει την κατάλληλη ταχύτητα.
Η επιλογή της ταχύτητας γίνεται βάσει του ρυθμού που ο αναβάτης κάνει πεντάλ και η ταχύτητα ανεβαίνει ή κατεβαίνει αυτόματα και ασύρματα, καθώς το Smartphone δεν χρειάζεται να συνδεθεί μέσω καλωδίου με το ποδήλατο.

Ν. Αφρική: Είχε στο στομάχι του 220 διαμάντια!


Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 220 κατεργασμένα διαμάντια είχε καταπιεί ένας άνδρας, ο οποίος συνελήφθη από τις Αρχές στη Ν. Αφρική.

Ο συλληφθείς εντοπίστηκε την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Εκτιμάται πως η αξία των διαμαντιών φθάνουν τα 2,3 εκατ. δολάρια. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο o άνδρας, ο οποίος φέρεται να κατάγεται από τον Λίβανο, είχε προορισμό το Ντουμπάι.

Βροχή Λεοντιδών απόψε τα μεσάνυχτα

Ένα γοητευτικό θέαμα στον ουρανό θα απολαύσουν όσοι ξενυχτήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς έρχεται βροχή από «πεφταστέρια». Μαζί με τις Περσίδες του Αυγούστου, οι Λεοντίδες είναι η βροχή διαττόντων που αποσπά περισσότερο το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών αστρονόμων, αλλά και των απλών ανθρώπων.

O αριθμός των διαττόντων αστέρων που θα πέσουν κατά τη διάρκεια της φετινής καταιγίδας δεν θα έχει σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο που καταγράφεται συνήθως, δηλαδή 40-70 μετέωρα την ώρα.

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. 17 noemvri-Polytexneio 1973 (VIDEO)

ΑΠΟ http://www.youtube.com

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ