ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Επιφανειακός σεισμός αναστάτωσε την Αθήνα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί της

Τέσσερις ελληνικές παραλίες στις κορυφαίες 100

Οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα

 Το CNN δημοσιοποίησε κατάλογο με τις 100 καλύτερες παραλίες του πλανήτη. Ποιες ελληνικές περιλαμβάνονται.

Λίστα με τις εκατό καλύτερες παραλίες του κόσμου, δημοσίευσε το CNN, ζητώντας μαρτυρίες, σχόλια και φωτογραφίες από τους αναγνώστες του.
Μεταξύ των καλύτερων 100, βρίσκονται και 4 ελληνικές. Αυτές είναι οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα (24η θέση), το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο (32η θέση), ο Μπάλος στα Χανιά (35η θέση) και η Φαλάσαρνα επίσης στα Χανιά (100η θέση).

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του

Το 2014 σε ισχύ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου 2014 ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο εντός του έτους θα εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική

Δορυφορικό σύστημα θα ανιχνεύει φωτιές και περιστατικά ρύπανσης

Δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των φυσικών πόρων στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας θα ανιχνεύει φωτιές σε αγροτικές εκτάσεις ή σε δάση και περιστατικά ρύπανσης των υδάτινων πόρων και ποταμών. 

Η διαδικασία παρακολούθησης θα πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένων δορυφόρων παρατήρησης της γης και μέσω τεχνικών που θα αξιοποιούν πραγματικές μετρήσεις. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί και

146 επιβάτες σε κίνδυνο στον ουρανό της Ανδραβίδας!

Τελευταία Ενημέρωση: 29/05/2013  
Αεροσκάφος Boeing 737-300 από το Ηνωμένο Βασίλειο με 146 επιβαίνοντες και προορισμό το

«Kαι ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο Κωνσταντακόπουλος» αναρωτιέται η γαλλική "Le Monde"

Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: Από το Costa Navarino κατακτά το παγκόσμιο σινεμά – Ολοι θέλουν να τον γνωρίσουν

O λόγος για τον 38χρονο Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, γιος του κορυφαίου εφοπλιστή Καπετάν Βασίλη, που πέρα από την ενασχόληση με την γιγανταία οικογενειακή επιχείρηση, έχει δημιουργήσει μια εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που κατακτά την παγκόσμια σκηνή, έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάνες και φέρνει στην Ελλάδα σημαντικές παραγωγές και σταρ όπως ο Ιθαν Χωκ.

Το Ρωμανού- Γαργαλιάνοι;


Γράφτηκε από τον 
ΜΗΠΩΣ υπάρχει κανένα νέο για το δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι; Το πιο σημαντικό έργο της

Σπουδαίοι Ολυμπιονίκες στην ημερίδα Αθλητικού Τουρισμού


Την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά σπουδαίους Έλληνες  Ολυμπιονίκες θα έχουν μικροί και μεγάλοι το Σάββατο στο "Elite City Resort".
Στην ημερίδα με θέμα «Αθλητικός Τουρισμός» που συνδιοργανώνουν ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών στις 12 μ. στα πλαίσια του 3ημέρου εκδηλώσεων

Επίσημη αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών στις Θίνες Κυπαρισσίας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, με Αριθμ. 28353, "Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και εκτέλεσης άλλων εργασιών σε τμήμα της περιοχής «Θίνες Κυπαρισσίας GR 2550005» του Δήμου Τριφυλίας (N. Μεσσηνίας)", η οποία έχει υπογραφεί από τις 23 Μαίου. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 1 αναγράφεται: 1. Αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της Υπουργικής απόφασης Προσωρινής προστασίας βάσει του άρθρου 9 του Ν. 3937/2011 σε τμήμα της περιοχής «Θίνες Κυπαρισ− σίας GR 2550005» του Δήμου Τριφυλίας (Ν. Μεσσηνίας):

Σκουπίδια Πελ/σου: Λύση τον Αύγουστο με «εθνικό μοντέλο»

Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει, σύμφωνα με δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την (προσωρινή) κατάληξη μια επίπονη διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μήνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διαδικασία αυτή ακολουθείται το ευρωπαϊκό μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Κυπαρισσία: Κάηκαν πάνω από 3.000 ελαιόδεντρα! 10 εστίες στην Μεσσηνία!

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

 Τις πληγές της μετρά η Κυπαρισσία με το πρώτο φως της ημέρας, καθώς οι τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εχθές το βράδυ κατέκαψαν ότι βρέθηκε μπροστά τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς που επισκέφθηκε την περιοχή μιλώντας στο filiatranet, ανέφερε ότι η φωτιά έκαψε πάνω από 3.000 ελαιόδεντρα στην περιοχή της Κυπαρισσίας, ενώ εχθές στο Νομό Μεσσηνίας υπήρχαν συνολικά 10 εστίες σε διάφορες περιοχές.

Φιλιατρινό Φράγμα: Έργο πνοής για την περιοχή!

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του Φιλιατρινού Φράγματος στους Χριστιάνους από την Κ/Ξ ΙΝΡΑΚΑΤ - ΓΔΚ ΤΕΧΝΙΚΗ, που ολοκληρώνεται όπως όλα δείχνουν μέσα στο 2014.
Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του εργοταξιακού γραφείου μιλώντας στο filiatranet, αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών αλλά και τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή μας από την λειτουργία του φράγματος.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Συνελήφθη 62χρονος αλλοδαπός, ύστερα από καταδίωξη, ο οποίος νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου, είχε απειλήσει αστυνομικούς με όπλο. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα περίστροφο και επτά μαχαίρια 
Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα , στην περιοχή του Πύργου Ηλείας, ένας 62χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Γερμανίας, για παράβαση της Νομοθεσίας για τα όπλα και απείθεια.

Διακοπή στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η σκόνη στην Τριφυλία

Στο σκο­τά­δι βυ­θί­στη­καν για πολ­λές ώ­ρες, ο Μά­ρα­θος, οι Γαρ­γα­λιά­νοι και η ευ­ρύ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή μέ­

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού