ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ :
Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω οδικά δίκτυα:
  • Επ. οδός Γρεβενών – χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας,( από 30ο χλμ έως 45ο χλμ.)
  • Επ. οδός Γρεβενών – Σαμαρίνας (από 30ο χλμ. έως 54ο χλμ)
  • Επ. οδός Γρεβενών – Περιβολίου (από 22ο χλμ. έως 43ο χλμ)

Θεοφάνεια με παγωνιά και θυελλώδεις ανέμους

Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι δυνατοί άνεμοι, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τριημέρου των Φώτων. Προβλήματα περιμένουν εκείνους που πρόκειται να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς υπάρχει και πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

H επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά κι επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Το τριήμερο αυτό θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά,

Με μεγαλοπρέπεια ο Αγιασμός των υδάτων στην Πόλη

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών: Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου και Προύσης Ελπιδοφόρου.

Η Ακολουθία του Μ. Αγιασμού έγινε κατά την Πατριαρχική Τάξη μετά το τέλος της Μ. Δοξολογίας του Όρθρου.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ


Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο μικρό μας χωριό τελέστηκε  με λαμπρότητα η γιορτή των Θεοφανίων.
  Η καμπάνα χτύπησε στις 7:30 π.μ. και ο κόσμος άρχισε από νωρίς να έρχεται στην εκκλησιά. Παρ’ όλο τον άσχημο καιρό (βροχή, αέρας, κρύο) όλο το χωριό ήρθε στο ναό. Στις 10:00 τελείωσε η Θ. Λειτουργία  και αμέσως ο ιερέας μας άρχισε  τον αγιασμό. Όλοι μας ακούγαμε με προσοχή τα ωραία λόγια της τελετής και ιδίως το τροπάριο της βαφτίσεως. (( Εν Ιορδάνη βαφτιζομένό σου Κύριε….)) 
  Ευχαριστημένοι όλοι μας από την τελετή περάσαμε όλοι μας από τον παππούλη  για να μας αγιάσει ενώ στο τέλος αφού ήπιαμε από λίγο αγιασμό ο καθένας πήραμε να ραντίσουμε τα σπίτια μας, αλλά και ευχηθήκαμε ο ένας τον άλλον τα χρόνια πολλά..
  Μεγάλη χαρά για το χωριό μας ήταν και η παρουσία ορισμένων Αθηναίων που διάλεξαν τη μέρα αυτή να βρίσκονται στο χωριό μας. Τους ευχόμαστε ο Χριστός μας να τους έχει πάντα καλά, αλλά και του χρόνου να έρθουνε πάλι  και αν είναι δυνατόν να έρθουνε πιο πολλοί.
  Μετά την εκκλησία πήγαμε στο μαγαζί όπου ήπιαμε το καφεδάκι μας αλλά και συνεχίστηκαν οι

Ρίο-Αντίρριο μόνο μέσω γέφυρας - Ανεμοι εως 9 μποφόρ

Μερική απαγόρευση απόπλου επιβλήθηκε σήμερα το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και καλό θα είναι οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Κλειστό παραμένει από το πρωί το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο λόγω των θυελλωδών ανέμων. Από τον

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Πάτρα



Μέ λαμπρότητα γιορτάστηκε στήν Πάτρα η γιορτή των Θεοφανείων. Κέντρο του εορτασμού, ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ερευνα για απάτη της μαφίας του ελαιολάδου από τις ιταλικές διωκτικές αρχές

Μια μεγάλη εμπορική απάτη από την "μαφία του ελαιολάδου" όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Republica", ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για την πώληση ελαιολάδου τρίτων χωρών ως ιταλικού, που αποφέρει κέρδος μέχρι και 3 ευρώ παραπάνω το κιλό. Σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας τον τελευταίο καιρό, εκτιμάται ότι από τη ραφιναρισμένη αυτή απάτη τα οργανωμένα κυκλώματα κερδίζουν περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και σχετίζεται με την προώθηση στην αγορά ως ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τεραστίων ποσοτήτων του προϊόντος που προέρχονται από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της

Δεν έγινε ο αγιασμός στην Καλαμάτα

Δεν τελέστηκε σήμερα -γιορτή των Θεοφανίων- ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Πέρα από τη βροχή, ήταν οι ισχυροί άνεμοι που δεν επέτρεπαν τη διεξαγωγή της τελετής και καθιστούσαν επικίνδυνες τις συνθήκες για την κατάδυση του Σταυρού. Μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό της Ανάληψης, οι επίσημοι μετέβησαν στο Λιμεναρχείο, όπου έγινε η κοπή της πίτας με τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου. Ο τυχερός ήταν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης που πήρε ως δώρο από το λιμενάρχη Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο ένα καραβάκι.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Ετοιμάζεται η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο

Με στόχο μέχρι την άνοιξη να λειτουργήσει η νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα, συνεχίζονται οι εργασίες στον περίβολο του νοσοκομείου, για τη διαμόρφωση του σχετικού χώρου. Σε έκταση περίπου 500 τ.μ., που παραχωρήθηκε από το νοσηλευτικό ίδρυμα, θα τοποθετηθεί λυόμενη κατασκευή, όπου και θα στεγαστεί η νέα δομή του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, με αντικείμενο τη χορήγηση υποκατάστατων εξαρτησιογόνων ουσιών σε χρήστες.
Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νοσοκομείου και παραχωρήθηκε από το

Με κακοκαιρία γιορτάστηκαν φέτος τα θεοφάνεια

Με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες γιορτάστηκαν φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στα Φιλιατρά όπου πλήθος πιστών κατέκλυσε τους ιερούς ναούς της πόλης παρακολουθώντας την δοξολογία και παίρνοντας στο τέλος τον αγιασμό.

Λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών, οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της πόλης μ την ρίψη του σταυρού στο συντριβάνι ματαιώθηκαν καθώς η βροχή και ο αέρας που έπεφταν από το πρωί δεν επέτρεψε την ρίψη του σταυρού.

Από την άλλη στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής, όπου για φέτος ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν οι εκδηλώσεις τα κύματα που "έσκαγαν" στην μάντρα ξεπερνούσαν το ύψος της με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και από εκεί η ρίψη του σταυρού.

Λίγα λόγια για τα Θεοφάνεια.

Τα Αγία Θεοφάνεια (Θεός + φαίνομαι= Ο αποκαλυπτόμενος θεός) είναι.....

μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

                                                          Γενικά 

 Απο http://www.asxetos.gr
Ελληνική δοξασία (αρχαίας καταγωγής) «δαιμόνιων» που σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια.

Άλλες ονομασίες  

«Καλικάντζαροι» (Πανελλαδική κοινή ονομασία), και κατά τόπους: «Καρκάτζια», «Καλκατζόνια» ή «Καλκατζάνια», «Καλκάνια», «Καλιτσάντεροι», «Καρκάντζαροι», «Σκαλικαντζέρια», «Σκαντζάρια», «Σκαλαπούνταροι», «Τζόγιες», «Λυκοκάντζαροι» και «Κωλοβελόνηδες», καθώς και τα θηλυκού γένους: «Καλικαντζαρού», «Καλικαντζαρίνες», «Καλοκυράδες», «Βερβελούδες» κ.ά.
Όλοι οι παραπάνω δεν θα πρέπει να συγχέονται με άλλα «δαιμόνια» της Ελληνικής υπαίθρου, που έχουν μεν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά που εμφανίζονται μέσα σ΄ όλο το χρόνο όπως οι

Τα Θεοφάνεια

Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ιστορικό

35 Πρέσβεις στη Δυτική Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Περισσότεροι από 35 Πρέσβεις, Πρόξενοι, εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι ξένων κρατών που υπηρετούν στην Ελλάδα θα βρεθούν από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μια επίσκεψη γνωριμίας με το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της περιοχής, τις επιχειρηματικές δυνάμεις της, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα.
Στόχος της παρουσίας των εκπροσώπων των ξένων αποστολών είναι η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η Δυτική Ελλάδα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας. Η επίσκεψη διοργανώνεται με την συνεργασία της «Invest in Greece», του φορέα που έχει συγκροτηθεί με αντικείμενο την προσέλκυση και υποδοχή

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο λέγεται και "Επιφάνεια". Η λέξη "Θεοφάνεια" προέρχεται από το αποστολικό χωρίο «Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη», και σχετίζεται περισσότερο με την Γέννηση του Χριστού. Η λέξη "Eπιφάνεια" προέρχεται από το αποστολικό χωρίο «επεφάνη η Χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» και αναφέρεται περισσότερο στην Βάπτιση του Κυρίου.

Πιο αναλυτικά:
Τα Άγια Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας...
η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μετά από Θεία Εντολή ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και πήγε στον Ιορδάνη ποταμό όπου εκεί κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάστηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Άγιος Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν Εκείνος που του ζητούσε να βαπτιστεί, στην αρχή αρνείθηκε να τον

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ