ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορία υπολογιστών στην Ελλάδα

Μια πρωτότυπη έκθεση, που έχει ως στόχο να αναδειχθούν διάφορες πλευρές της ιστορίας των υπολογιστικών μηχανών, με έμφαση στον ελληνικό κόσμο, διοργανώνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από σχετικές επιστημονικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, που θα αρχίσουν στις 6 Δεκεμβρίου και εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του ΕΙΕ.
Η έκθεση ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μηχανοργάνωση του κρατικού μηχανισμού στην προπολεμική Ελλάδα, τις μεταπολεμικές κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των υπολογιστικών εφαρμογών, την «έκρηξη» των προσωπικών υπολογιστών, καθώς και τις μεγάλες ελληνικές βάσεις δεδομένων από τη δεκαετία του 1980.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εργαστήρια δραστηριοτήτων, με ειδικά σχεδιασμένα εκθέματα-παιχνίδια. Η δράση αυτή στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με πλευρές

Φιλιατρά: Σημαντική πρωτοβουλία Εμπορικού Συλλόγου για τα ενοίκια

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης.
Γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και στα Φιλιατρά, αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Φάμπα στο τηλέφωνο 2761032436, για να συζητήσουν την επαφή του με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των επαγγελματιών, ώστε να γίνει προσπάθεια συγκράτησης ή και μείωσης ακόμη, αν αυτό είναι εφικτό, των ενοικίων!

Όπως είπε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου .........

Φιλιατρών, «με τα αλλεπάλληλα μέτρα και χαράτσια που έχουν επιβληθεί και τη, σχεδόν, μηδαμινή κίνηση στην αγορά, ο εμπορικός κόσμος οδηγείται στον αφανισμό και γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία αυτή, μήπως μπορέσουμε και ελαφρύνουμε λιγάκι τα βάρη των συναδέλφων μας από τα ενοίκια τουλάχιστον και συνεχίσει να υπάρχει στα Φιλιατρά εμπορική αγορά».

Οι γιατροί της Μεσσηνίας δέχονται ασφαλισμένους του Δημοσίου

Κανονικά συνεχίζουν οι γιατροί στη Μεσσηνία να δέχονται ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, καθώς η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου -εκτιμώντας ότι «η οικονομική συγκυρία είναι τραγική»- αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίασή της, να μην εφαρμόσει την εντολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η οποία επιτάσσει την επίσχεση-αναστολή των συμβάσεών τους με τον εν λόγω οργανισμό από χθες 1η Δεκεμβρίου.
Αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του συλλόγου, από κοινού με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Νικολόπουλο, τον γραμματέα Γιώργο Πανομήτρο και το μέλος του Δ.Σ. Χαράλαμπο Καρακύκλα.
Η αναστολή των συμβάσεων μετατέθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο εξήγησε ο Μ. Μιχαήλ, τονίζοντας ωστόσο ότι όσοι συνάδελφοί του επιθυμούν την αναστολή‐επίσχεση των συμβάσεών τους με τον ΟΠΑΔ είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΙΣ.

ΤΟΠΙΑ

Αριζόνα

Φθινοπωρινό τοπίο, οροσειρά Adirondacks

Ελληνικό το καλύτερο πρόγραμμα Τάβλι σε pc !!

Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα: http://ai.uom.gr/nikpapa/software.html.
Το διάστημα από 18 έως 26 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας ο 16ος ετήσιος διαγωνισμός επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα υπολογιστών, αλλιώς γνωστός και ως ολυμπιάδα προγραμμάτων παιχνιδιών (Computer Olympiad, http://www.grappa.univ-lille3.fr/icga/competition.php?id=3), με 59 συμμετέχοντες σε 18 αγωνίσματα.
Παράλληλα διεξήχθη και το 19ο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι σε υπολογιστή με 14 συμμετοχές σε τρεις παραλλαγές του παιχνιδιού.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα καλύτερα προγράμματα από όλον τον κόσμο για δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι, τάβλι, ντάμα, γκο κλπ. και συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον τίτλο του «Ολυμπιονίκη».

Οι πέντε δημοφιλέστεροι Έλληνες ηθοποιοί στο Facebook

Μπορεί στις περισσότερες των περιπτώσεων να μην πρόκειται για τις επίσημες σελίδες των ηθοποιών, οι παρακάτω όμως σελίδες του Facebook κερδίζουν εύκολα τα likes των χρηστών.
Πρόκειται για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ηθοποιούς με την μεγαλύτερη απήχηση στο Facebook για αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα likes τα οποία συγκεντρώνουν.
Eleni Rantou 367.847

Υπέροχα χρώματα, φανταστικές αντανακλάσεις, μαγευτικές φωτογραφίες..



ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ: Εξαπάτησαν ιερέα

Μετά τον ιερέα από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ολυμπίας, που στις 11 Νοεμβρίου έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειους οι οποίοι κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 5.800 ευρώ, χθες άλλος ένας ιερέας, από την ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας εξαπατήθηκε και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σύμφωνα με το dete.gr
Αυτή τη φορά, ο επιτήδειος κατάφερε εύκολα να του αποσπάσει το ποσό των 10.000 ευρώ!
Και αυτή τη φορά, ο άγνωστος συστήθηκε ως εργαζόμενος συνάδελφός του στο Ταμείο Κληρικών. Η μόνο διαφορά είναι ότι ενώ στην περίπτωση του ιερέα από την περιοχή της Ολυμπίας, ο δράστης «συστήθηκε» μόνο μέσω τηλεφώνου και η «συναλλαγή» έγινε μέσω τραπέζης, αυτή τη φορά κινήθηκε με μεγαλύτερο ακόμη θράσος και συναντήθηκε με το θύμα του.
Ο άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιερέα. Του είπε την «γνωστή» πλέον δικαιολογία, ότι δηλαδή καλούσε από το Ταμείο Κληρικών, και ότι έπρεπε να μεταβεί στον Πύργο για να συναντήσει έναν συνεργάτη του Ταμείου ώστε να τακτοποιήσουν εκκρεμότητα σχετικά με το

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε περιοχές της Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας

Κατασχέθηκαν παραπάνω από 180 κιλά κάνναβης που ήταν κρυμμένα σε εργασιακό χώρο στην Τρίπολη.


Συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη της οργάνωσης σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στους τρεις νομούς.


Εξαρθρώθηκε, σήμερα (2-12-2011)  ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας. Σε εργασιακό χώρο, συλλογής μετάλλων στην Τρίπολη, βρέθηκαν 27 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη ποσότητας πάνω από 180 κιλά.


Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, σήμερα (2-12-2011) σε περιοχές της Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας, τέσσερις (4) ημεδαποί, 47, 56, 45 και 60 ετών, αντίστοιχα οι οποίοι ήταν μέλη της οργάνωσης. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν συμμετοχή και άλλων μελών στην οργάνωση.

Κηδεύτηκαν στην Αλβανία πατέρας και γιος απο το φονικό στην Καλαμάτα

Βεντέτα ή ξεκαθάρισμα;


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία και κυρίως το Πλατύ, όπου διέμενε ο 35χρονος Φιλίμ Μεσάι, από το ανατριχιαστικό έγκλημα της Τρίτης.


Οι Αλβανοί που μένουν στην περιοχή είναι φοβισμένοι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αγριότητα του εγκλήματος. Μάλιστα, «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για σκληρούς ομοεθνείς τους, που «συνηθίζουν» τέτοια εγκλήματα στη Βόρεια Αλβανία, αλλά και για ανακωχή παλιάς βεντέτας που έληξε πριν από λίγες ημέρες.


Χθες, πατέρας και γιος κηδεύτηκαν στο χωριό τους, στο Κούκσι της Βόρειας Αλβανίας.

Ετοιμάζεται η δομή ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκε η Διοίκηση του Νοσοκομείου την ολοκλήρωση των διαδικασιών (διαγωνιστικές και γραφειοκρατικές) προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας δομής ΟΚΑΝΑ για την χορήγηση υποκατάστατων εξαρτησιογόνων ουσιών σε χρήστες.


Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα 02.12.2011 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μεταξύ του Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Γεώργιου Μπέζου και του κ.Χρήστου Λιανόπουλου εργολάβου-ανάδοχου του έργου κατασκευής-διαμόρφωσης του χώρου στον οποίο θα στεγαστεί η νέα δομή του ΟΚΑΝΑ.


Ο χώρος αυτός (500 τ.μ), ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Νοσοκομείου, παραχωρήθηκε από το Νοσοκομείο με απόφαση του Δ.Σ με σκοπό την λειτουργία Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, για την εφαρμογή του προγράμματος πολλαπλής παρέμβασης και χορήγησης υποκαταστάτων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ποιοι εξαιρούνται απο το χαράτσι της ΔΕΗ

«Φως» στο απίστευτο αλαλούμ με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, προσπαθεί να ρίξει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών η οποία όπως όλα δείχνουν δεν μετριάζει το γολγοθά όσων θα προσπαθήσουν…
να απαλλαγούν από το χαράτσι.
Οι πολίτες με λάθη ή χωρίς στο χαράτσι θα πρέπει να πληρώσουν και έχουν δρόμο μπροστά τους, τουλάχιστον δυο μηνών, μέχρι να βρεθεί μια οριστική άκρη. Όποιοι έχουν εντοπίσει λάθη σε παλαιότητα, τιμή ζώνης ή τετραγωνικά θα πρέπει να κάνουν αίτηση στον αρμόδιο δήμο ως τις 20 Ιανουαρίου 2012.
Από «κόσκινο» θα περάσουν οι καταστάσεις αφού μετά από έλεγχο στους δήμους οι καταστάσεις θα πάνε έως τις 27 Ιανουαρίου στη ΔΕΗ η οποία με τη σειρά της θα στείλει τις καταστάσεις για επανέλεγχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η οποία αφού διενεργήσει ενδεικτικούς ελέγχους ως προς την τιμή ζώνης των ακινήτων θα στείλει πίσω στη ΔΕΗ τις καταστάσεις έως τις 10 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό το… ταξίδι η ΔΕΗ θα εκδώσει τους νέους λογαριασμούς.

Διακρίσεις για τους Λάκωνες Παγκρατιστές στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ιταλία

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Νέων- Εφήβων & Ανδρών -  Γυναικών (ηλικίες από 14ετών και άνω ) το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου 2011. Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα στο San Pietro Al Tanagro της Νότιας Ιταλίας . Στο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος 10 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Αζερμπαιτζαν, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία) με 300 αθλητές. Η Εθνική μας ομάδα συμμετείχε, με 83 αθλητές και αθλήτριες σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατάταξη των συμμετεχόντων χωρών.

Ο Α.Σ. «Νικοκλής», έδωσε δυναμικό παρόν με 9 αθλητές που οι αγωνιστικές τους επιδόσεις χάρισαν στον σύλλογο 10 Πανευρωπαικά μετάλλια, 7 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο. Πιο

Λήστεψαν ταχυδρόμο στο Χανδρινού - Απήγαγαν Πακιστανό στα Κρεμμύδια

Καρτέρι έξω από το Χανδρινού είχαν στήσει δυο ληστές σε 40χρονη ιδιοκτήτρια ταχυδρομικού πρακτορείου. Με τη μοτοσυκλέτα τους της έκλεισαν το δρόμο και την ανάγκασαν να σταματήσει το αυτοκίνητό της με το οποίο κατευθυνόταν στο Χανδρινού από την Πύλο για να πληρώσει συντάξεις του ΟΓΑ. Την απείλησαν με όπλο και άρπαξαν το σάκο με 8.500 ευρώ.
Οι ληστές προφανώς γνώριζαν πως η γυναίκα μετέφερε με το αυτοκίνητό της χρήματα για την πληρωμή συντάξεων στο Χανδρινού κι αποφάσισαν να την αιφνιδιάσουν εν κινήσει στην εθνική οδό, όπως κι έκαναν στις 10 το πρωί, στο 6ο χλμ. έξω από την Πύλο.

Παγωμένη η κοινή γνώμη, απαιτεί να συλληφθεί ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος

Ο Φιλίπ Μεζάι με το άλογο που έτρεχε στις ιπποδρομίες

"Γιατί έσφαξαν το μωρό;" είναι το ερώτημα που βασανίζει την τοπική κοινωνία, η οποία ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για το απάνθρωπο αυτό έγκλημα με θύματα ένα 2χρονο αγοράκι και τον 35χρονο Αλβανό πατέρα του Φιλίπ Μεζάι. Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης, η τραγική μάνα μαζί με συγγενείς της έφυγαν για την Αλβανία, συνοδεύοντας τις σορούς του συζύγου και του μικρού γιου για ταφή στην πατρίδα.
Το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε κοντά στο χωριό Πιπερίτσα το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Από την επεξεργασία των στοιχείων και την αυτοψία του χώρου του εγκλήματος, φαίνεται ότι ο δολοφόνος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν πυροβόλησε με καραμπίνα στο κεφάλι τον 35χρονο. Μάλιστα, φαίνεται να τον πυροβόλησε εν κινήσει, με συνέπεια το αυτοκίνητο να πέσει ανεξέλεγκτο με ορμή μέσα στο αρδευτικό κανάλι μαζί με το δράστη, τον νεκρό από τον πυροβολισμό Φιλίπ Μεζάι και το αθώο αγοράκι του. Το παιδί κατά πάσα πιθανότατα ήταν ζωντανό μέχρι που ο δράστης, αφού απεγκλωβίστηκε από το μισοβυθισμένο αυτοκίνητο, το μαχαίρωσε στο λαιμό. Προφανώς θεωρούσε το μωρό μάρτυρα όσων είχαν ειπωθεί κι είχαν γίνει μέσα στη μαύρη Μερσεντές.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ