ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Πώς να σώσετε το κινητό σας τηλέφωνο άμα βραχεί


  Έρχεται καλοκαίρι. Κι άμα είσαι από εκείνους που κουβαλάνε το iPhone στην κωλότσεπη ακόμη και εκεί που σκάει το κύμα, καλύτερα ρίξε ένα βλέφαρο στις τέσσερις άμεσες διασώσεις «μπουγελωμένου κινητού».

Αν βραχεί πάρα πολύ το καημένο το κινητό σου, για παράδειγμα, αν το ξέχασες στην τσέπη του μαγιό σου και έκανες γενναιότατα το μακροβούτι, αν ενώ προσπαθούσες να κατουρήσεις ήθελες να στείλεις και sms και τελικά με τα πολλά σου γλίστρησε και πήγε άκλαυτο στη λεκάνη, ή αν πήγε μαζί με τα ασπρόρουχα στο πλυντήριο, η ουσία είναι μία: δεν υπάρχει σωτηρία (ούτε ευτυχία που να κόβεται στα τρία, αλλά αυτό το άσμα κολλάει σε άλλο άρθρο του Mensguide.gr). Αν δεν βραχεί μέχρι μικροτσίπ όμως, τότε πράξε τα εξής:

Τι μπορεί να κατασχέσει το Δημόσιο από τους οφειλέτες

 Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300 ευρώ και δεν υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος Απριλίου, θα προβεί η εφορία.
 
Την ίδια ώρα, με αυτόφωρο κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και το χρέος τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει:
  • Μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιδοτήσεις και τυχόν άλλα εισοδήματα που δικαιούται ο

4 Μεσσήνιοι στα θύματα του Τιατανικού !!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ !!
Ανάμεσα στα θύματα του Τιτανικού, του πιο θρυλικού ναυαγίου, συγκαταλέγονται και 4 Έλληνες επιβάτες που κατάγονταν όλοι από το χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας.
Οι νεαροί άνδρες, ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μεγαλύτερος από τους Έλληνες επιβάτες του «Τιτανικού» και ο μόνος που είχε σχέση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο

Σπηλιά Κυπαρισσίας: Έχασε το μέτρημα από τις πολλές διαρρήξεις

Έχει χάσει το μέτρημα των διαρρήξεων και κλοπών στο παντοπωλείο του, στη Σπηλιά Κυπαρισσίας, ο ιδιοκτήτης - ο οποίος πριν από λίγες μέρες βρήκε για ακόμα μια φορά το μαγαζί του ανοιγμένο και να λείπουν από μέσα αρκετά πράγματα.
 
Οι θρασύτατοι διαρρήκτες δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε το γεγονός ότι το παντοπωλείο βρίσκεται

Μεσσηνία: Καταστροφές από το χαλάζι

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε αμπέλια, θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών στην Μεσσηνία, από την έντονη ανεμοθύελλα και το χαλάζι που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα και το βράδυ.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
Κατά την Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Επίσης μας καλεί, φέρουσα ενώπιό μας και τη παραβολή των ταλάντων, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.

Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει.
Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους.Μια από αυτές, τη σημερινή των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου. Επειδή έχει πολλή δόξα η παρθενία (πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα!) και για να μη βρεθεί κάποιος που κατορθώνει αυτό το μεγάλο έργο, αλλά παραμελεί τα άλλα και ιδίως την

Ετοιμασίες για την πρώτη πατάτα της Μεσσηνίας

Θα βγάλουν πατάτα αλλά όχι σε μεγαλες ποσοστητες οι παραγωγοί από την Μεσσήνη και Καλαμάτα αυτή την εβδομάδα, καθώς παραδοσιακά η αγορά ενόψει και του ΠΑΣΧΑ αναμενεται να είναι καλή. Η φρέσκια πατάτα του καμπου της Μεσσηνίας είναι περιζήτητη για το πασχαλινό τραπέζι αλλά η παραγωγή είναι φέτος όψιμη και θα βγεί μετά τις 20 Απριλίου. Η τοπική αγορά πρέπει να καλυφθεί εκτιμούν οι παραγωγοί. Οι τιμές θα είναι ικανοποιητικές με τους αγρότες βέβαια να ειναι επιφυλακτικοί για το σύνολο της παραγωγής τους καθώς βλέπουν το τελευταίο διάστημα να γίνεται με το “κίνημα της πατάτας” κακό στους ίδιους. Και αυτό γιατί δεν ξέρουν μετά τις γιορτές όταν και θα

Με GPS η καταπολέμηση του δάκου και στη Μεσσηνία

Με την εφαρμογή της τεχνολογίας GPS και GIS θα γίνεται η καταπολέμηση του δάκου και στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια της δακικής περιόδου θα γίνεται ενημέρωση για την πορεία των πειραματικών εργασιών και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 θα υποβληθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και ο αντίστοιχος οικονομικός απολογισμός.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, για φέτος θα διενεργηθούν οι παρακάτω συγκριτικές

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο