ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος

Βίος και απολυτίκιο του Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου, του οποίου η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 27 Δεκεμβρίου.


Ο Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος


Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μεταξύ των επτά διακόνων, που εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί για να επιστατούν στις κοινές τράπεζες των αδελφών, ώστε να μη γίνονται λάθη και τους χειροτόνησαν οι Άγιοι Απόστολοι.
Αν και κουραστική η ευθύνη του επιστάτη για τόσους αδερφούς παρ’ όλα αυτά ο Στέφανος έβρισκε καιρό και δύναμη για να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Και όπως αναφέρει η Αγία Γραφή: «Στέφανος πλήρης πίστεως και δυνάμεως εποίει τέρατα και σημεία μεγάλα εν τω

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 537

 
Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που "χτυπάει" στο βλέμμα του ταξιδιώτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

της Γιώτας Παμπάλου


Συνταγές της κας.Σοφίας

Ένα γλυκό παραδοσιακό και ελληνικότατο που υπήρχε πάντα στα γλυκά των Χριστουγέννων της κας .Σοφίας ήταν και η καρυδόπιτα. Προσφέρεται ιδιαίτερα όμορφα μαζί με τσάϊ τα κρύα απογεύματα του χειμώνα ,μα επίσης και με καφέ ως συνοδευτικό γλυκό. Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν! Καλά κουζινομαγειρέματα!

Υλικά:
Ένα φλυτζάνι ηλιέλαιο
Δύο φλυτζάνια ζάχαρη
Τέσσερα αβγά

Φιλιατρά: Μια Ιστορία Θυσίας και Αγάπης

Η Βάσω με την οικογένεια της ήρθαν στο χωριό για τα Χριστούγεννα να περάσουν ευτυχισμένα με φίλους και συγγενείς και να ξεκουραστούν. Δεν περιμένανε αυτό που τους συνέβη. 

Περνώντας από ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι τους στα Φιλιατρά άκουσαν τα κλάματα μικρών σκύλων.  

Δεν δίστασαν καθόλου, βγάζοντας τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί, άρχισαν να βρίσκουν στο πάτο νεογέννητα κουτάβια, 6 στο σύνολο, γεννημένα την ίδια μέρα με τον ομφάλιο λώρο στην κοιλίτσα τους ακόμα. Δεν ήξεραν τι να κάνουν και βγήκαν να με βρούνε. 

Ευχές από το Προσωπικό και τούς Μαθητές του Ειδικού Σχολείου Φιλιατρών

Μπορεί να λιγοστέψανε εφέτος τα λεφτά μας
μα έχουμε ακόμα άθικτα τα πλούτη στην καρδιά μας.
Ευχόμαστε τα Χριστούγεννα υγεία να μας φέρουν,
ελπίδα και όνειρα πολλά σε όσους υποφέρουν.
Ο νέος χρόνος που θα μπεί να φέρει ωραία δώρα

Ανακάμπτουν οι τιμές του ελαιολάδου

Η αγορά του ελαιολάδου την τελευταία εβδομάδα του έτους φαίνεται να αλλάζει πορεία. Μετά την υποχώρηση των τιμών που σημειώθηκε το προηγούμενο 10ήμερο, παρατηρείται τελευταία μια ανάκαμψη αρκετά σημαντική στην Ισπανία η οποία παρασύρει προς τα άνω, σε μικρότερο όμως βαθμό, τις τιμές και στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των Ισπανών παραγωγών που περιόρισαν

Στα 30 ευρώ και διόδια φωτιά στο ταξίδι Αθήνα-Καλαμάτα

Στα 30 ευρώ αναμένεται να εκτιναχθεί το κόστος ταξιδιού στο Αθήνα-Καλαμάτα, μετά την παράδοση της παράκαμψης Παραδείσια-Τσακώνα μήκους 11 χιλιομέτρων στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας. Η κυβέρνηση, πάντως επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους οδηγούς, επισημαίνοντας, την θετική όψη του αυτοκινητοδρόμου αφού το ταξίδι για ένα ΙΧ αναμένεται να περιοριστεί στις δύο ώρες.

Σήμερα για κάποιον που ξεκινά από την Αθήνα με προορισμό την Μεσσηνιακή πόλη, το κόστος

Συλλήψεις τσιγγάνων στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας:
"Συνελήφθησαν, στις 24-12-2012 το πρωί, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, δύο ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 23 και 22 ετών αντίστοιχα, γιατί όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, λίγο νωρίτερα, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας,  αρχικά μπήκαν σε οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα, ενώ στη συνέχεια, μπήκαν σε οικία ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι, καθώς έγιναν αντιληπτοί.
Συνελήφθησαν, στις 24-12-2012 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ