ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ληστεία εν μέση οδώ

Στον επαρχιακό δρόμο Τύριας - Ασπροχωρίου Ιωαννίνων, τρεις κουκουλοφόροι τοποθέτησαν πέτρες στο οδόστρωμα και ανάγκασαν να σταματήσει το αυτοκίνητό του ο ταχυδρομικός διανομέας της περιοχής.

Με την απειλή όπλων, κατέβασαν τον ταχυδρόμο από το αυτοκίνητο, το οποίο πήραν μαζί με την

Φιλιατρά: Με επιτυχία οι αγώνες στίβου στο νέο στάδιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Στίβου που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Τριφυλίας σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας την Κυριακή το πρωί στο νέο στάδιο Φιλιατρών, το οποίο πλημμύρισε από μικρά παιδιά τα οποία ξεπέρασαν τα 200. Έτσι είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στον αθλητισμό -και ειδικά στο στίβο- δίνοντας την δυνατότητα να γνωρίσουν αρκετά από τα αθλήματά του και να τα αγαπήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μελάς αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμμετοχές τόνισε: 
«Ενα τέτοιο γεγονός έχει να γίνει πολλά χρόνια στην περιοχή μας. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και το σημαντικό είναι ότι μαζί με τα παιδιά βρίσκονται και οι γονείς τους εδώ και αυτό μας

Οι Duran Duran στη Θεσσαλονίκη

Το θρυλικό ποπ γκρουπ, Duran Duran, θα εμφανιστεί για μία  και μόνο συναυλία στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, επιλέγοντας σαν σταθμό της πανευρωπαικής περιοδίας του την Θεσσαλονίκη, την πόλη που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει επισκεφθεί.
Η πιο...”pop” πόλη της Ελλάδας, υποδέχεται τα πιο λαμπερά pop είδωλα σε μια βραδιά που θα γράψει ιστορία. Οι προηγούμενες εμφανίσεις τους στη χώρα μας «έσπασαν ταμεία» και ολοκληρώθηκαν μέσα σε επευφημίες και χαμόγελα δηλώνοντας την δυναμική σχέση αγάπης ανάμεσα στο Ελληνικό κοινό και την απαστράπτουσα ποπ συμμορία!
Μια μαγική βραδιά που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε, τόσο μεταφορικά όσο και ...κυριολεκτικά,

Προσεχώς αυτοκίνητα που πετάνε

Οι οδηγοί όλου του κόσμου μπορούν να αναθαρρήσουν ότι ίσως κάποτε το μόνιμο άγχος τους δεν θα είναι οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, καθώς η αμερικανική εταιρία Terrafugia δοκίμασε με επιτυχία το αυτοκίνητο-αεροπλάνο της με την ονομασία «Transition» («Μετάβαση»), φέρνοντας ένα όνειρο της επιστημονικής φαντασίας πιο κοντά στην πραγματοποίησή του.

Το «τεστ-ντράιβ» (ή μάλλον το τεστ πτήσης) διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και η εταιρεία, που έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τις αμερικανικές αρχές, προσδοκά ότι το αυτοκίνητο θα βγει στην αγορά σε ένα

Διχάζει η πρόταση Καμίνη για διαδηλώσεις

 Η πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συναντά και υποστηρικτές και πολέμιους.
Υποστηρικτές της πρότασης αυτής, σύμφωνα με δηλώσεις τους είναι τόσο ο Ευάγγελος Αντώναρος όσο και ο Πάνος Μπεγλίτης.

«Δεν είναι δυνατόν να κλείνει συνεχώς το κέντρο με απίθανες οικονομικές συνέπειες» δήλωσε ο κ. Αντώναρος, υποστηρίζοντας ότι σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες υπάρχουν περιορισμοί.

«Ρύθμιση δεν σημαίνει παρεμπόδιση δικαιωμάτων, αλλά εξισορρόπηση δικαιωμάτων» είπε από την πλευρά του ο κ. Μπεγλίτης. «Σεβόμαστε τα δικαιώματα αλλά θα υπερασπιστούμε και το δημόσιο

Ενισχύονται με 200 αστυνομικούς οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ.

Με 200 νέους αστυνομικούς-ειδικούς φρουρούς ενισχύονται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τα νέα στελέχη θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, θα αποτελέσουν μέρος των δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων και την

Με προσωπικό ασφαλείας ο "Ευαγγελισμός"

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει την Τετάρτη το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".
Γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.
Διεκδικούν εξόφληση των δεδουλευμένων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων,

Προσγείωση αεροσκάφους από 80χρονη

Άγιο είχε ένα υπερήλικο ζευγάρι στο Door County του Βόρειου Wisconsin το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν μια "σούπερ γιαγιά" κατάφερε να προσγειώσει ένα δικινητήριο  Cessna.
Το μικρό αεροσκάφος πιλόταρε ο επίσης 80 ετών σύζυγός της. Όταν ο τελευταίος ένιωσε αδιαθεσία η γιαγιά η οποία δεν διαθέτει άδεια πιλότου αναγκάστηκε να το πιλοτάρει και να το προσγειώσει.
Η γιαγιά χωρίς να χάσει τη ψυχραιμία της μίλησε με το πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και ζήτησε

Πάτρα: Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 32 ετών σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).

Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες,

Πάτρα: Ληστεία σε ταχυδρομικό διανομέα στα Ζαρουχλεϊκα. Τρεις ένοπλοι οι ληστές διέφυγαν με ΙΧ

Ληστεία σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα στην περιοχή των Ζαρουχλεϊκων σημειώθηκε στις 11:55. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ένοπλοι, πιθανότατα με βαρύ οπλισμό, πλησίασαν το διανομέα και του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό που έφερε μαζί του. Οι ληστές διέφυγαν με μια κόκκινη "Αλφα Ρομέο" με πινακίδες ΙΖΚ - 1965. Οι δράστες επέδειξαν ιδιαίτερη αγριότητα για να κάμψουν την αντίσταση του

Πύργος:«Φακόπιτα» για τα ρεκόρ Γκίνες!



Την μεγαλύτερη πίτα με φακές που έχει κατασκευαστεί ποτέ σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το Σάββατο, 21 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία του Πύργου η οργάνωση «Στήριξη Ζωής», με την στήριξη του δήμου Πύργου.
Η δράση έχει καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ενώ για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές της έχουν

Η 3η Απρίλιου 1821 και η μάχη του Πύργου


Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως τον Μάρτιο του 1821 οι Ηλείοι επαναστάτες προσπάθησαν να στερεώσουν τον Αγώνα στον χώρο της Ηλείας. Ωστόσο παρέμενε μεγάλη η απειλή των Τουρκαλβανών του Λάλα που ήδη από τις πρώτες στιγμές χτυπούσαν  τους επαναστάτες. Αυτό φάνηκε πιο καθαρά την 3η Απριλίου 1821, όταν οι επαγγελματίες αυτοί πολεμιστές των Οθωμανών επιτέθηκαν στην πόλη του Πύργου που ήταν η έδρα των Επαναστατών στην κεντρική Ηλεία.
Την ημέρα εκείνη έλαβε χώρα η Μάχη του Πύργου κατά την οποία 1200 εμπειροπόλεμοι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί  χτύπησαν τον Πύργο για να καταπνίξουν την Επανάσταση. Την πόλη υπεράσπιζαν 670 ένοπλοι Έλληνες υπό την ηγεσία των Χαραλάμπη Βιλαέτη, Αλεξίου Μοσχούλα, Αναγνώστη Παπασταθόπουλου, Πάνου και Γενναίου Κολοκοτρώνη, Γιώργη και Πέτρου Μήτσου, Διάκων, Καμπασαίων και Αχόλων.

ΑΤΤΙΚΗ -Τέλος η τηλεόραση από 6 Ιουλίου για όσους δεν πήραν αποκωδικοποιητή!

Τρεις μήνες.!!
 Τόσος είναι ο χρόνος που διαθέτετε όσοι δεν έχετε προμηθευτεί ακόμη αποκωδικοποιητή για την τηλεόρασή σας (εάν φυσικά δεν είναι καινούργιας τεχνολογίας με ενσωματωμένο κωδικοποιητή) ώστε να συνεχίσετε να βλέπετε τα αγαπημένα σας προγράμματα. 
Με απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Επικρατείας κ. Βορίδη και Καψή, αποφασίστηκε από τις 3

Δύο τραυματίες από πυρά αστυνομικών στον Γέρακα

Τρεις άνδρες, 26, 28 και 30 ετών, συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης, από το πλήρωμα περιπολικού της αστυνομίας που εντόπισε ύποπτο φορτηγάκι (τύπου βαν), στο οποίο επέβαιναν οι τρεις άνδρες, να κινείται στην περιοχή του Γέρακα.
Όταν οι δύο αστυνομικοί του περιπολικού ακολούθησαν το ύποπτο αυτοκίνητο, ο οδηγός του έκανε

Επικίνδυνα 10 φυτοφάρμακα στην Ελλάδα

Δεκατέσσερα φυτοφάρμακα τα οποία δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά βρέθηκαν σε δείγματα νερών της Κερκίνης, της Δοϊράνης και της Βόλβης.
Τα δείγματα των τριών λιμνών της Βόρειας Ελλάδας μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων προκειμένου να διαπιστωθεί τι φυτοφάρμακα περιέχουν και σε ποιες ποσότητες. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι ανιχνεύθηκαν, μεταξύ των άλλων, φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευθεί.
Το καλό είναι ότι κανένα φυτοφάρμακο δε βρέθηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις. Είκοσι τρία φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν συνολικά στη λίμνη Κερκίνη, από τις δύο δειγματοληψίες που έγιναν,

Νίκος Λυμπερόπουλος: Συνεχίζει να σκοράρει και να δημιουργεί νέες επιδόσεις

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μολονότι διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του συνεχίζει να σκοράρει και να δημιουργεί νέες επιδόσεις. Το γκολ που πέτυχε εναντίον της Κέρκυρας ήταν το νούμερο 164, αριθμός που τον φέρνει πλέον στην 11άδα των κορυφαίων σκόρερ της Α' Εθνικής.

Ο Φιλιατρινός επιθετικός έχει αγωνιστεί σε πέντε ομάδες. Σε τρεις από αυτές πέτυχε γκολ για την μεγάλη κατηγορία. Οι άλλες δύο ήταν η Εράνη Φιλιατρών, σύλλογος που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του και η Αϊντραχτ Φραγκφούρτης. Στην Καλαμάτα με την οποία έπαιξε τρία χρόνια, είχε μία σεζόν στην Α' με 11 γκολ. Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός, από το 1996 έως το 2003 με τον Λυμπερόπουλο να πετυχαίνει 72 τέρματα ενώ τα υπόλοιπα 81 έχει

Έκκληση για σωτηρία ενός 4χρονου!

Παρακαλούμε όπως κοινοποιήσετε την συγκινητική επιστολή του πατέρα του μικρού Νικόλα, σε όσο περισσότερους μπορείτε. Η άμεση ανταπόκρισή μας, θα σώσει το 4χρονο αγγελούδι «Ονομάζομαι Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Είμαι ο πατέρας του Νικόλα, ενός παιδιού τεσσάρων ετών και με αυτή μου την επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον λόγο που ζητάω την συμπαράσταση και υποστήριξη σας…

Ο Νικόλας, γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 2008 μ ε βαριάς μορφής καρδιοπάθεια (τετραλογία Fallot). Νοσηλευόμενος και υποστηριζόμενος φαρμακευτικά, έφτασε πέντε μηνών οπότε και έκανε την πρώτη επέμβαση στη καρδιά στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία τον Νοέμβριο του 2008…
Μόλις πέντε μήνες αργότερα, σε ηλικία έντεκα μηνών, κρίθηκε άμεσα αναγκαίο να κάνει και

Φιλιατρά: Υπομονή μέχρι την Μ. Τετάρτη για τις Λακκούβες

Παράταση ζήτησε και πήρε έως τις 12 Απριλίου του 2012 ο ανάδοχος του έργου "Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος" της Δ.Κ. Φιλιατρών, για την αποπεράτωση του έργου. Η παράταση ζητήθηκε καθώς εκκρεμεί η έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου.

Επίσχεση εργασίας στο Παναρκαδικό και το Ψυχιατρικό Τρίπολης

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χθες οι γιατροί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ενώ από σήμερα ξεκινούν επίσχεση και οι γιατροί -ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι- στο Ψυχιατρείο της Τρίπολης, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τη δράση τους.
Στη σχετική ανακοίνωσή τους ενημερώνουν ότι δεκτά θα γίνονται πλέον μόνο τα επείγοντα περιστατικά, με τους εφημερεύοντες γιατρούς ως προσωπικό ασφαλείας, ενώ όσον αφορά το Ψυχιατρείο- «δεν θα γίνονται εξωτερικά ιατρεία, δεν θα γίνεται συνταγογράφηση, δεν θα λειτουργεί

Ενημέρωση για το πρώην αεροδρόμιο Τριόδου

Τον αρχηγό ΓΕΑ Αντώνη Τσαντηράκη ενημέρωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος για την επιθυμία αλλαγής στη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου της Τριόδου, καθώς και για τα σχέδια μετατροπής του σε πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η συνάντηση έγινε στην πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ στην 120 ΠΕΑ - ενώ η τελική απάντηση στα αιτήματα της δημοτικής αρχής θα δοθεί από το υπουργείο Αμυνας.
Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε χθες ο Στ. Αναστασόπουλος, στο πλαίσιο της συνάντησης του δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξει το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής: Σε πρώτη φάση να γίνει η

Προχωράει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας - Πιάνει δουλειά ο εργολάβος στο Παλιό Νοσοκομείο

Πριν από το τέλος της εβδομάδας θα φύγουν οι τσίγκοι από το βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας και θα μετακομίσουν πιο... νότια, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Ο δήμαρχος -γνωστοποιώντας παράλληλα ότι αυτές τις ημέρες ξεκινά η εγκατάσταση εργολάβου και στο παλιό νοσοκομείο- τόνισε ότι το έργο στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν θα σταματήσει ούτε καν το Πάσχα, προκειμένου να ολοκληρωθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
Οπως διευκρίνισε ο Π. Νίκας, από χθες στο βόρειο τμήμα της πλατείας έχει αρχίσει το καλούπωμα και θα ακολουθήσει το στρώσιμο της τσιμεντένιας υπόβασης, στην

Αρνητική απάντηση για λαθρομετανάστες από Περιφέρεια και ΠΕΔ Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε δέχεται ντιρεκτίβες και τελεσίγραφα και ζήτησε μελέτες και προτάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική, για τη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών. Ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της εγκληματικότητας, δέχτηκε ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Αργους - Μυκηνών, σημείωσαν ότι δε θα δεχτούν καμία

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ