ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

59χρονος με δενδρύλλια στην Καλαμάτα

Συνελήφθη, σήμερα το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας 59χρονος , διότι στο σπίτι του κατείχε ποσότητα κάνναβης και δεκατέσσερα δενδρύλλια κάνναβης.
Ειδικότερα οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 59χρονου, όπου εντός αυτής, βρήκαν και κατέσχεσαν ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους -197- γραμμαρίων, σε διάφορες συσκευασίες, καθώς και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο, περιέχων μείγμα καπνού και αποσπάσματα κάνναβης.
Επιπλέον, στον προαύλιο χώρο της οικίας, βρέθηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, δεκατέσσερα

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: «κλείδωσε» για ενοικιαζόμενα- Τι λέει το ΥΠΕΚΑ για το μέτρο


To ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι  μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 60.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης  εκ των οποίων 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, 20.000 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», 2.000 σε μισθώσεις ακινήτων, 1.000 σε νέα κτίρια, ένα χρόνο από την ημερομηνία εφαρμογής του θεσμού των ενεργειακών επιθεωρήσεων και της έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ).
Από αυτά, τα περισσότερα (περίπου 40.000) ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η) ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ.
Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία Β (η οποία αποτελεί και το όριο για τα νέα κτίρια) υπάρχουν

Ζώντανες ζωγραφιες!!



Από την Αμαλιάδα η νικήτρια του πανελλήνιου διαγωνισμού για την αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού για το 2012!



Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού», που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας, για την ανάδειξη της κεντρικής Αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού 2012.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είχαν ως εξής:
Το 1ο Βραβείο για την κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 απέσπασε η Ναταλία Σπυροπούλου από την Αμαλιάδα.

2ο Βραβείο Αφίσας Πατρινού Καρναβαλιού στη Μαριλένα Βογιατζή από την Αθήνα.

Πολιούχος Φιλιατρών: Συζήτηση για τον εορτασμό

Οι λεπτομέρειες για τον εορτασμό του πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. 

ΠΥΛΟΣ: Aιφνιδιαστική άσκηση της Ρωσικής Αρμάδας

Σε αιφνιδιαστική δέσμευση μιας περιοχής περί τα 75 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, στο στόμιο της εξόδου της Αδριατικής, προχώρησε σήμερα το πρωί το ρωσικό Ναυτικό με το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov και άλλα πέντε από τα συνολικά οκτώ πλοία της συνοδείας του να κατευθύνονται τώρα στην περιοχή αυτή.

Η ΝΟΤΑΜ από την Ελλάδα κατόπιν του ρωσικού αιτήματος εκδόθηκε νωρίς το πρωί και η δέσμευση αφορά μια περιοχή μεταξύ των FIR Eλλάδος-Λιβύης-Ιταλίας, αλλά γίνεται στο σύνολό της εντός του ελληνικού FIR και για τις ώρες από 10.00 το πρωί σήμερα μέχρι τις 17.00 το απόγευμα.

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Εράνης για το 2012

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες το ημερολόγιο της Εράνης Φιλιατρών για το 2012.
Η τιμή του είναι πραγματικά συμβολική και στόχο έχει την οικονομική ενίσχυση της ομάδας μας της

Ευρεία Αστυνομική Επιχείρηση στην Περιφέρεια Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε  σήμερα (12-01-2012), από το πρωί έως το μεσημέρι, ακόμα μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, και με την παρουσία δύο (2) δικαστικών λειτουργών, καθώς και την παρουσία κλιμακίου τεχνικών της Δ.Ε.Η.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, ελέχθησαν συνολικά διακόσια ογδόντα τέσσερα (284) άτομα, εκατόν έντεκα (111) οχήματα και προσήχθησαν σαράντα επτά (47) άτομα, ενώ συνελήφθησαν δεκατρία (13) άτομα.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές

  Πρώτη η Μεσσηνία σε ενεργές χωματέρες στην Πελοπόννησο

Τη θλιβερή πρωτιά με τις περισσότερες ενεργές χωματερές κατέχει η Μεσσηνία, σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στο νομό μας υπολογίζεται πως υπάρχουν γύρω στις 50.
Στα ίδια κακά χάλια βρίσκεται, όμως, και ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία μάλιστα κατέχει τα πρωτεία της χειρότερης περιφέρειας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι 25 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αλλά η εκτίμηση

Αύριο λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας

Τσουχτερά πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες»

Λήγει αύριο, 13 Ιανουαρίου, η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας.

Οι οδηγοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας ή να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, τα ειδικά σήματα θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, και όχι από τις τράπεζες.

Με καταμαράν έσπασαν το ρεκόρ του... Ιουλίου Βερν

Ενα εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό σαράντα μέτρων έκανε τον γύρο του κόσμου σε μόλις 45 ημέρες

 Οι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο στο λιμάνι της Βρέστης ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και μια μπάντα πνευστών παιάνιζε καθώς το γιγάντιο τριμαράν «Banque Populaire V» έδενε στην αποβάθρα. Με πλήρωμα 14 δοκιμασμένους ιστιοπλόους και επικεφαλής τον Λοΐκ Πεϊρόν, το εντυπωσιακό αυτό σκάφος των 40 μέτρων είχε μόλις σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ της κούρσας Κύπελλο Ιούλιος Βερν (Trophee Jules-Verne). Για την ακρίβεια, το είχε συντρίψει. Το «Banque Populaire V» (το όνομα του τριμαράν είναι το όνομα του χορηγού του, της γαλλικής Λαϊκής Τράπεζας) θα περάσει στη ναυτική ιστορία επειδή κέρδισε το Κύπελλο μειώνοντας σχεδόν κατά τρεις ημέρες το προηγούμενο ρεκόρ. Στο Κύπελλο Ιούλιος Βερν, οι ιστιοπλόοι καλούνται να ολοκληρώσουν χωρίς σταθμό και χωρίς έξωθεν βοήθεια τον γύρο του κόσμου (εξ ου και η ονομασία της κούρσας από τον σπουδαίο γάλλο συγγραφέα του «Γύρου του κόσμου σε 80 ημέρες»).

Σε μεγάλο τμήμα του ταξιδιού, το «Banque Populaire V» έπλεε με ταχύτητα γύρω στους 34 κόμβους (63 χλμ./ώρα), μια ταχύτητα εντυπωσιακή για ένα σκάφος που, με το παραμικρό λάθος, θα μπορούσε

Bροχές και χιονοπτώσεις


|
Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά, ενώ θα σημειωθεί μικρή άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί θα σημειωθεί παγετός αλλά και τη νύχτα, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.
Αναλυτικά: Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι

Χαρμόσυνο νέο για το στρατόπεδο της Καλαμάτας..!

Το πρωί στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Σπηλιόπουλος απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου για το στρατόπεδο της Καλαμάτας.
Ο κ. Σπηλιόπουλος άφησε ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο να μην κλείσει το στρατόπεδο της πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο υπουργός Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί στις 2 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα με αφορμή την εορτή της Υπαπαντής και εκεί σε πανηγυρικό κλίμα θα ανακοινώσει για προφανείς λόγους ο ίδιος την παραμονή του στρατοπέδου στην πόλη.
Ενα αίτημα όλων των φορέων της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας…

Η Swissport Hellas αναλαμβάνει την επίγεια εξυπηρέτηση στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Η Swissport Hellas αναλαμβάνει την επίγεια εξυπηρέτηση στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και άλλα 12 αεροδρόμια, μετά από τον σχετικό διαγωνισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Η σχετική απόφαση της διοίκησης της ΥΠΑ αφορά επίσης στα αεροδρόμια Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρπάθου, Κεφαλληνίας, Λήμνου, Νέας Αγχιάλου, Σκιάθου και Χίου.
Η εν λόγω εταιρεία αναλαμβάνει ειδικότερα «τις κατηγορίες, υπηρεσίες αποσκευών (Baggage Handling) και υπηρεσίες στην πίστα (Ramp Handling), καθώς και διακίνησης φορτίου και

72 θέσεις για ανέργους από 55 έως 64 ετών σε μεσσηνιακές δημοτικές επιχειρήσεις

Εβδομήντα δύο είναι οι θέσεις για τους ανέργους 55 έως 64 ετών που θα προσληφθούν στη Μεσσηνία, σε επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού. Οπως ενημέρωσε την "Ε" η προϊσταμένη του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ Καλαμάτας, Σταυρούλα Νικολοπούλου, για την πρόσληψη ατόμων της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν κάνει αίτηση στον Οργανισμό 10 συνολικά δημοτικές επιχειρήσεις των Δήμων Καλαμάτας, Πύλου - Νέστορος κ.ά.
Οι κυριότερες ειδικότητες που ζητούν είναι καθαριστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες γενικών

Τον Απρίλιο παραδίδεται ο νέος δρόμος στη Μεσσηνία

Μέσα στον Απρίλιο θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τον αυτοκινητόδρομο από την Τσακώνα έως τον κόμβο του "Πράκτικερ", τόνισε στην "Ε" στέλεχος του "Μορέα". Και σημείωσε πως προχωρούν οι εργασίες και στον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, ενώ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και μετά τον κόμβο Καρέλια.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη νέα γέφυρα στην ευθεία της Ανθειας, όπου κάτω απ’ αυτή στην υφιστάμενη εθνική έχουν βρεθεί αρχαία και η κατασκευάστρια κοινοπραξία  περιμένει την Αρχαιολογική Υπηρεσία σύντομα να αποφανθεί για την αξία των ευρημάτων και να "ανάψει το πράσινο φως" για τη συνέχιση των εργασιών.

ΕΛΓΑ: Υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του 2009 έως τις 10 Φεβρουαρίου

Από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου καλεί ο ΕΛΓΑ του ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις (με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά) για το πρόγραμμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) ΤΟΥ 2009. 

Τα προγράμματα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού αφορούν το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους δραστηριοτήτων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες εκτός των τομέων της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας. 

Η Κάλυψη των εφημεριών στο Κ. Υ. Γαργαλιάνων.

Απόφαση για την κάλυψη των εφημεριών στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων λόγω της αναρρωτικής άδειας που έχει ο γιατρός του Κ.Υ. κ. Κατσίβελας Παναγιώτης έλαβε το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Αναδάσωση στον Ταΰγετο

Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος «οι Φίλοι το Ταϋγέτου» ανακοινώνει ότι το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Ιανουαρίου 2012 θα διενεργήσει αναδάσωση, ύστερα από σχετική έγκριση του Δασαρχείου Καλαμάτας, με φυτά Μαύρης Πεύκης, στο καμένο δάσος του Ταϋγέτου και συγκεκριμένα στην περιοχή «Σταυρωτό Δεντρί» του Δ.Δ. Λαδά του δήμου Καλαμάτας. Ως τόπος συνάντησης ορίζεται η θέση «Σταυρωτό Δεντρί» στο 31ο χιλιόμετρο του Εθνικού δρόμου Καλαμάτας-Σπάρτης και ώρα 8.30 πμ.

Για την αναδάσωση ζητούμε την βοήθεια της .............
«Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο», των μελών μας, των εθελοντών, των Συλλόγων, των

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ