ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Επτά πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σπίτι – Χρήσιμες συμβουλές

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που επικαλείται η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο ατμοσφαιρικός αέρας στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι πιο μολυσμένος από ότι στους εξωτερικούς ακόμα και στις μεγάλες ή βιομηχανικές πόλεις.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους.
Τα παραπάνω σημαίνουν η “εσωτερική” ρύπανση αποτελεί σημαντικότερο κίνδυνο για την υγεία απ’ ότι η “εξωτερική”.
Οι συνέπειες της ρύπανσης στον εσωτερικό χώρο ενδέχεται να προκληθούν ανεξαρτήτως της συχνότητας της έκθεσης σε αυτήν και εκτείνονται από ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό έως

Δύτης απαθανατίζει ανακόντα 7 μέτρων στον Αμαζόνιο

Από την αρχή των ημερών λίγα είδη στον πλανήτη Γη έχουν φοβίσει τον άνθρωπο όσο τα φίδια -και ίσως λίγα είδη έχουν παρεξηγηθεί τόσο στην συλλογική συνείδηση, παρότι οι λόγοι είναι προφανείς.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε μια πρόσφατη καταδυτική αποστολή στη Βραζιλία, ο

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

 Είμαστε στην εποχή που ο παγετός μπορεί να κάνει την εμφάνιση του απροειδοποίητα, προκαλώντας αρκετές ζημιές
Αν δεν προλάβατε τον πάγο και κάποια φυτά σας φαίνονται καμένα, ακούστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε στο ελάχιστο τις ζημιές από τον πάγο:
■ Αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος είναι καλύτερα να περιμένετε την έναρξη της νέας βλάστησης για να κλαδέψετε σπασμένα κλαδιά από το χιόνι, ή καμένα από τον πάγο.
■ Κλαδέψτε όσους βραχίονες δείχνουν να έπαθαν ζημιές από τον παγετό, μειώνοντας το μήκος τους. Αφήστε τουλάχιστον 3 εκ από το πρώτο ζωντανό μάτι που θα βρείτε.
■ Αποφύγετε αζωτούχες λιπάνσεις το φθινόπωρο. Προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση που είναι ευαίσθητη στο παγετό. Αν μάλιστα η περιοχή σας έχει παγετούς χρησιμοποιείτε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης, ή οργανικά λιπάσματα.


ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Το τσάι και η υγεία της καρδιάς

 Μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα

Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Μετά το νερό, το τσάι είναι το πιο συχνά καταναλισκόμενο ποτό.

Σήμερα, καταναλώνονται πάνω από 3 εκατομμύρια φλιτζάνια τσάι ημερησίως. Όλες οι ποικιλίες και οι καλλιέργειες τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis. Στις ασιατικές χώρες, το τσάι χρησιμοποιείται ακόμη και ως φάρμακο, ενώ η μεγάλη κατανάλωση τσαγιού στους δυτικούς πολιτισμούς έχει συσχετιστεί με

Βάζει... ψηλά τον πήχη ο Mamadou Ndiaye

Πηγαίνει λύκειο και έχει ύψος 2.28 μέτρα


Η ομάδα μπάσκετ του λυκείου στο Huntington Beach της Καλιφόρνια έχει ένα νέο αστέρι που ονομάζεται Mamadou Ndiaye.

O 17χρονος παίκτης των Brethren Christian Warriors έχει ύψος 2.28 μέτρα και ξεπερνάει όλα τα άλλα λυκειόπαιδα που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα των λυκείων στην Αμερική. Ο Mamadou είναι από τη Σενεγάλη και έχει βάρος 140 κιλά.

Ο προπονητής του, John Bahnsen, δηλώνει ότι ο Mamadou έχει μέλλον στο χώρο του μπάσκετ και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι μια πρόκληση για όλους να μάθουν να παίζουν με έναν παίκτη αυτού του ύψους».






ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr

Αγρια δολοφονία δύο παιδιών που σκόπευαν να κλεφτούν

Σοκ και προβληματισμό στις διωκτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης προκάλεσε αργά χθες το βράδυ η ταυτοποίηση των δύο πτωμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας, που είχαν βρεθεί το περασμένο Σάββατο σε προχωρημένη σήψη σε αγροτική περιοχή του Λαγκαδά.

Σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα φέρνει το βόρειο σέλας μέχρι την Αγγλία

Μία πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη τα τελευταία 24ωρα. Η καταιγίδα ξεκίνησε την Κυριακή στο μητρικό μας άστρο και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει εκδηλωθεί στον Ήλιο από το 2005. Φορτισμένα σωματίδια εκτοξεύονται από τον Ήλιο με ταχύτητα περίπου 170 εκατομμυρίων χλμ/ώρα.

Ο ουρανός φωτίστηκε από το βόρειο σέλας ακόμα και στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία λόγω της καταιγίδας σωματιδίων, ανακοίνωσε η Βρετανική Αστρονομική Ένωση.

Στον Καναδά, που βρίσκεται σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος και επηρεάζεται περισσότερο από την

Kαλλιεργούσε κάνναβη σε αποθήκη

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, στον Κακόβατο Ζαχάρως στην Ηλεία, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας άνδρας, ηλικίας 60 χρόνων για καλλιέργεια και κατοχή

Διάρρηξη στο ερευνητικό κέντρο "Δημόκριτος"

Άγνωστα άτομα εισέβαλαν τα ξημερώματα στο ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου στην Αγία Παρασκευή και αφού χρησιμοποίησαν οξυγόνο κατάφεραν να ανοίξουν το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών της Εμπορικής Τράπεζας, αφαιρώντας άγνωστο χρηματικό ποσό.
Οι δράστες έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι και το διοικητήριο και αφαίρεσαν και από το εκεί χρηματοκιβώτιο όλο το χρηματικό ποσό.
Στη συνέχεια, οι δράστες αποχώρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το προσωπικό ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής το κτίριο θεωρούνταν άβατο, κυρίως λόγω των ραδιενεργών υλικών που φυλάσσονται

Τα αρκτικά ύδατα απειλούν με ψύχος την Ευρώπη

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου και το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Μεγάλης Βρετανίας μέτρησαν το επίπεδο της στάθμης των υδάτων από το 1995 ως το 2010 και ανακάλυψαν ότι έχει αυξηθεί κατά 15 εκατοστά στη δυτική Αρκτική από το 2002.

Ο όγκος ψυχρού νερού, προερχόμενου από λιωμένους πάγους ή απορροές ποταμών, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8000 κυβικά μέτρα, ή 10% επί του συνολικού υδάτινου όγκου του Αρκτικού Ωκεανού.

Η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην Αρκτικ

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων!

Ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται από σήμερα Έως και την Παρασκευή αναμένονται καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις άνεμοι! Χρήσιμες συμβουλές από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
 
Σήμερα Τρίτη 24/01/2012 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα.

Την Τετάρτη 25/01/2012, κακοκαιρία θα επικρατήσει σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα.
Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της

Ανεμοστρόβιλος «σήκωσε» δέντρα και στέγες

Ενα πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρισαν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι της Πρέβεζας στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Ολα τα δέντρα, που βρίσκονται στον περίβολο του ναού εδώ και δεκαετίες, ήταν ξεριζωμένα και πεσμένα στο έδαφος, «χτυπημένα» από τον ανεμοστρόβιλο, που είχε πλήξει την

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σήμερα το απόγευμα στις 6, έγιναν τα εγκαίνια στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στα Φιλιατρά, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αφού συνεχάρη τον εφημέριο του Ναού πατήρ Γεώργιο Καλύβα

Άναψε φωτιές το πρόστιμο για το ΧΑΔΑ Φιλιατρών στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Στο σκληρό πρόστιμο της Περιφέρειας για την ΧΑΔΑ Φιλιατρών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τριφυλλίας καθώς θα υποβληθεί ένσταση κατά της νομιμότητας της απόφασης αλλά και του διοικητικού προστίμου στα δικαστήρια. Υποστήριξε ότι ως 30/6 όλες οι ΧΑΔΑ θα κλείσουν ενώ δεν ικανοποιήθηκε από τις προσφορικές εξηγήσεις Τατούλη εκτιμώντας ότι οι ΧΑΔΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων είναι οι καλύτερα οργανωμένες στο Δήμο εδώ και χρόνια. Εξήγησε ότι αυτή την φορά το πρόστιμο είναι μη αποδεκτό, περιμένοντας το πόρισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής που συστάθηκε από το Δ.Σ. ως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν επανέλαβαν ότι στο θέμα διαχείρισης σκουπιδιών ο Δήμος είναι μόνος του. Οι τόνοι ανέβηκαν καθώς ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι είμαστε ο μόνος Δήμος που άνοιξε το θέμα για την οριστική

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σταθμοί μέτρησης στην Πελοπόννησο

Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία, όλους τους βαθμούς διοίκησης και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εγκατάσταση στην περιφέρεια Πελοποννήσου σταθμού παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας.
Ο περιφερειάρχης σε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης του θέματος σχετικά με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για εγκατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόνισε ότι «θέλουμε

Easy Jet και Ryan Air ενδιαφέρονται για Καλαμάτα


Δύο αεροπορικές εταιρείες low cost (χαμηλού κόστους) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, η Easy Jet έχει κάνει επαφή με τον περιφερειακό σύμβουλο Λ. Μπούκλη, ενώ η Ryan Air έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για σημαντικό αριθμό δρομολογίων την εβδομάδα.
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε την υπόσχεση για χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας με 15 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρει και πάλι κάποιο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής της υπόσχεσης.

Πολλές και σοβαρές ελλείψεις του Λιμενικού στη Ν. Πελοπόννησο

ΣΑΡ. ΚΑΜΒΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

"Εξαιτίας της έλλειψης αστυνόμευσης στην περιοχή της Μάνης, πρόσφατα κατασκευάστηκε στην περιοχή του Διρού μια παράνομη ξύλινη αποβάθρα... προφανώς για να γίνονται παράνομες εκφορτώσεις". Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές και σοβαρές συνέπειες της έλλειψης μέσων αλλά και της εξαντλητικής μείωσης του

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Σήμερα και αύριο ο έρανος στην Καλαμάτα


Τον οβολό τους για το συνάνθρωπο μπορούν να προσφέρουν σήμερα και αύριο οι πολίτες της Καλαμάτας, ενισχύοντας έτσι τον φετινό έρανο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Τα κλιμάκια των εθελοντών θα περπατήσουν αυτό το διήμερο σε όλες τις ενορίες της Καλαμάτας για να διαθέσουν τα κουπόνια των 0,5, 1 και 2 ευρώ.
Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Αντώνης Μαδούρος, σήμερα θα καλυφθούν οι ενορίες: Υπαπαντής, Αγίου Δημητρίου Αρκάδων, Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Γενέσιου της Θεοτόκου, Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αγίου Κωνσταντίνου Καλυβίων.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...