ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Λεμόνι: αποσμητικό, καθαριστικό, καλλυντικό και πολλές ακόμα έξυπνες χρήσεις


Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα) και ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (εσπεριδοειδών).
Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3.
Τα λεμόνια σερβίρονται συχνά ως λεμονάδα ή ως διακόσμηση σε ποτά όπως το παγωμένο τσάι ή αεριούχα αναψυκτικά, με μια φέτα είτε μέσα στο

Nomophobia:Ο φόβος να αποχωριστείς το κινητό σου

Χάνετε τον ύπνο σας και μόνο στη σκέψη να χάσετε το κινητό σας; Παθαίνετε κρίσης πανικού όταν δε το βρίσκεται μέσα στην τσάντα σας; Ανεβαίνουν οι παλμοί σας όταν δεν το εντοπίζεται στο οπτικό σας πεδίο; Έχετε και δεύτερο στο συρτάρι σας, εφεδρεία μήπως και χαλάσει το πρώτο; Τα βράδια στο κρεβάτι δεν το αποχωρίζεστε, δίνοντας την αστεία δικαιολογία ''μπορεί να μην το ακούσω αν συμβεί κάτι'';
Αν έχετε απαντήσει θετικά έστω και σε μία από αυτές τις υποθετικές ερωτήσεις, αν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας, διαβάζοντας τα παραπάνω, τότε

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 09 - 15 Απριλίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
15η Εβδομ. (09-15 Απρ. 2012)
Ελαφρά ανοδική διακύμανση των τιμών στην Νότια Ιταλία

Αλλάζει το βιβλίο της Ιστορίας

Νέο βιβλίο ιστορίας θα διδάσκεται πλέον στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, στη θέση του γνωστού βιβλίου της Μ. Ρεπούση, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όταν ήταν υπουργός Παιδείας η Μ. Γιαννάκου και που τελικά είχε αποσυρθεί.

Έτσι, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη, και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα διδαχθεί στη ΣΤ’ Δημοτικού το νέο βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι. Κολιόπουλου, Ιάκ. Μηχαηλίδη και των

Εκλογές 2012: Πότε κλείνουν τα σχολεία;

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις 4 και 7 Μαΐου λόγω των εκλογών, καθώς τα σχολικά κτίρια θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Β. Κουλαϊδή, που

Kυπαρισσία: Ταλαιπωρία για 35 τουρίστες κρουαζιερόπλοιου

Για τα προβλήματα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, τα οποία διαρκώς εντείνονται και μεγαλώνουν, έχουμε πολλές φορές γράψει.
Προβλήματα, πάντως, εξαιτίας της υπάρχουσας κατάστασης στο λιμάνι, αντιμετώπισαν προχθές και 35 τουρίστες, Αμερικάνοι και Ολλανδοί, που έκαναν κρουαζιέρα στον Ιόνιο. Οι 35 τουρίστες ξεκίνησαν με το μικρό κρουαζιερόπλοιο «Καλλιστώ» από τη Ζέα και προχθές το πρωί «έπιασαν» Κυπαρισσία, για να αποβιβαστούν στο λιμάνι και από εκεί με λεωφορείο να μεταβούν στον Επικούριο Απόλλωνα.

Ωστόσο, όπως μάθαμε, το κρουαζιερόπλοιο δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, επειδή αυτό δεν είναι χαρτογραφημένο και δεν υπάρχουν ακριβή και επίσημα στοιχεία για τα βάθη της λιμενολεκάνης.
Το κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι και οι τουρίστες βγήκαν στη στεριά με μικρά

Σεισμική Δόνηση στο Αίγιο

Σεισμική Δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο, στις 13:34 στην περιοχή του Αιγίου. 

Το επίκεντρο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε

Ενεργοποιήσεις: Το σύστημα ξανάνοιξε, τα συνεργεία δεν ήρθαν

Το ηλεκτρονικό σύστημα ενεργοποιήσεων ξανάνοιξε για την ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διευθυντής Επιδοτήσεων Κώστας Πέτροβας, και η κατάθεση αιτήσεων ενεργοποίησης συνεχίζεται κανονικά από τους παραγωγούς που απευθύνονται στην Ένωση.
Όσο για τα συνεργεία, που απειλούσε ότι θα έστελνε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και

Αναδείχθηκε η επιτροπή διεξαγωγής του ανοικτού διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης Φιλιατρών

Εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα της δημόσιας κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2011 τα μέλη που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή διεξαγωγής ανοικτού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Φιλιατρών».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου ...........

Τριφυλίας Με αριθ. 27/2012 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής είχε ορίστεί ως αρμόδια αρχή για τη διενέργεια του ανοικτού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Φιλιατρών» την

Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές κι απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2012. Αυξημένα αναμένονται τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 27 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 26

Πώς θα γίνουν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Χωρίς αλλαγές αλλά με το ισχύον σύστημα θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α', τη Β' και τη Γ' Λυκείου.
Ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στη ΝΕΤ διευκρίνισε πως οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με τη νέα κυβέρνηση στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αφορά στους

Πανό υπέρ της Ελλάδας μέσα στο Βρετανικό Μουσείο

Μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.
Μαζί με Έλληνες φοιτητές και μέλη της κίνησης "Coalition of Resistance" και της καμπάνιας "Greece

Διαστημικό internet θα "μεταφέρει" δεδομένα μεταξύ πλανητών, οχημάτων και ανθρώπων

Αξιόπιστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους αστροναύτες που βρίσκονται σε κάποιο διαστημικό σταθμό; Και για τον έλεγχο ενός οχήματος στην επιφάνεια της Σελήνης ή τόσο μακριά όσο ο πλανήτης Άρης από κάποιο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω τους; Είναι μονάχα μερικές από τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει η ESA για μελλοντικές αποστολές στο μακρινό διάστημα.

Αποκαλύφθηκε άγνωστος αρχαίος ναός απέναντι από τον Επικούρειο Απόλλωνα



Οι  κορυφές των βουνών,  ο  ουρανός  και  δύο αρχαίοι  ναοί!  Απέναντι  ο  ένας  από τον  άλλο,  εκεί ψηλά  πάνω στα  βουνά της Ηλείας και της  Μεσσηνίας,  ο  πασίγνωστος Επικούρειος  Απόλλων  από την  μία  μεριά  και  ένας  «νέος» ναός,  που μόλις τώρα αποκαλύπτεται,  από την  άλλη.


Σε  υψόμετρο  1.000  μέτρων και αφού  διανύσει κανείς τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα δύσβατου, αγροτικού χωματόδρομου πάνω από το  χωριό της Ανω  Μέλπειας ώσπου  να  φθάσει το ύψωμα με  το  εξωκκλήσι του  Προφήτη  Ηλία εντοπίσθηκαν τα  κατάλοιπα  αυτού 

Ζαχάρω: Επαναπροκηρύσσεται η μελέτη για την ανάπτυξη του Καϊάφα

Επαναπροκηρύσσεται η σύμβαση για την εκπόνηση πλήρους μελέτης για την αξιοποίηση του Καϊάφα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος
Ζαχάρως και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης δήμου Ζαχάρως, Κώστας Αγραπιδάς. Όπως αναφέρει σε αυτή «η συγκεκριμένη μελέτη αφορά μέρος του συνολικού σχεδίου αξιοποίησης».

Οδηγίες για το μάζεμα της πατάτας

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας, ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ανακοινώνονται τα εξής προς τους πατατοπαραγωγούς:
«Εν όψει της συγκομιδής της ανοιξιάτικης πατάτας, η οποία αρχίζει στο Νομό μας το προσεχές διάστημα, και για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, παρακαλούνται οι παραγωγοί πατάτας να

Αναστολή στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας» λόγω εκλογών Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 19:49

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» ενημερώνει ότι η διαδικασία προσλήψεων στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας» αναστέλλεται προσωρινά λόγω εκλογών, μετά από σχετική σημερινή επιστολή του αρμόδιου Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και εντολή του ΑΣΕΠ.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα συνεχιστεί κανονικά μετά τις εκλογές στον ίδιο χώρο και σε

Ψάχνουν "παράκαμψη" για 1,5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να παραδοθεί φέτος το Παραδείσια - Τσακώνα

Να δοθεί οπωσδήποτε ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, και το Παραδείσια - Τσακώνα με την παράκαμψη ένα μήνα αργότερα: Αυτός είναι ο στόχος κι η αγωνία του υπουργείου Υποδομών, και το τόνισε για μια ακόμα φορά ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης, που επιθεώρησε χθες τα έργα κι έφτασε έως την Καλαμάτα για θέματα του περιφερειακού της πόλης.
Αγωνία όμως υπάρχει και για το αν το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων εγκρίνει την Παρασκευή τη δαπάνη του 1,5 εκ. ευρώ που απαιτείται για την παράκαμψη της μεγάλης γέφυρας στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Η παράκαμψη είναι προσωρινό έργο και κανείς δεν

Κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το φράγμα του Ασωπού

Αυστηρές οδηγίες για ταχύτερη υλοποίηση του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου του Φράγματος Ασωπού έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, συνοδευόμενος από κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου και γεωτεχνικό σύμβουλο.
Ο Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο εξέλιξης του έργου και υπογράμμισε Τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα που

Εμπορική Φιλιατρών: Μειώθηκε η ποινή για την υπεξαίρεση

της Βίκυς Βετουλάκη
Σε 15 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών, Βασίλης Τσαφαράς, για 125 υπεξαιρέσεις και 72 πλαστογραφίες, ενώ σε 3 χρόνια με αναστολή ο συγκατηγορούμενός του, έμπορος αυτοκινήτων στην περιοχή. Εκτός από το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, χθες το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Τσαφαρά το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Πρωτόδικα στον κ. Τσαφαρά είχε επιβληθεί ποινή 25 χρόνων κάθειρξης, ενώ στο

Φιλιατρά: Βρέθηκε ξάπλα στο δρόμο

Ξαπλωμένος στη μέση του δρόμου βρέθηκε εχθές στις 2 τη νύχτα νεαρός αλλοδαπός, σε δρόμο λίγα μέτρα από την Κεντρική Πλατεία των Φιλιατρών.

Αφού τα είχε τσούξει αρκετά κατά την διάρκεια της νύχτας δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ