ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι νέοι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ θα εξυπηρετούν καθημερινά 132.000 επιβάτες!

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής απέστειλε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης το φάκελο του έργου της επέκτασης του Μετρό, από το Χαϊδάρι στον Πειραιά.

Χρώμιο στον Ασωπό: Τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, παρουσία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το πρόγραμμα

Με τα πόδια τον γύρο του κόσμου

Τον Μάρτιο του 1994, ο Νάιτζελ Ριντ έδωσε μια υπόσχεση στην ετοιμοθάνατη κόρη του Ζόι, που έπασχε από κυστική ίνωση (cystic fibrosis), ότι θα κάνει τον γύρο του κόσμου για να συγκεντρώσει χρήματα για εκείνους που υπέφεραν από την ίδια ασθένεια.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να χάσει κάποιος το παιδί του, ειδικά σε μια τόσο μικρή ηλικία, αλλά μέσα από τέτοιες τραγωδίες οι άνθρωποι παίρνουν δύναμη για να πραγματοποιήσουν εκπληκτικές πράξεις», λέει και προσθέτει: «χρειάστηκε ένα τέτοιο γεγονός, να χάσω την 11χρονη κόρη μου, για να θέσω ένα στόχο και να αλλάξω δραματικά τη ζωή μου».

Για αξιοποίηση του αεροδρομίου Τριόδου

Συνάντηση Αναστασόπουλου με Αβραμόπουλο
Συνάντηση του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτριο Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, με αντικείμενο τη μερική τροποποίηση των όρων της παραχώρησης του αεροδρομίου Τριόδου.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής, όπως ειπώθηκε, είναι στους όρους του παραχωρητηρίου να προβλέπεται συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα της παραχώρησης στο Δήμο και επιπλέον να είναι εφικτή η κατασκευή των προβλεπόμενων έργων από ιδιώτη μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Για το κύκλωμα φαρμάκων που αφορά και Μεσσήνιους

Την άλλη εβδομάδα θα σταλούν
οι εκθέσεις στις ΔΟΥ για να μπουν πρόστιμα

Επιστολή, με την οποία ζητούσε από το ΣΔΟΕ να ενημερωθεί εάν στο κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων εμπλέκονταν Μεσσήνιοι φαρμακοποιοί, είχε στείλει πριν από καιρό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, όπως ανέφερε χθες στο «Θ» ο πρόεδρός του Στέφανος Καμινιώτης. Τότε δεν είχε πάρει απάντηση, όμως τώρα ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, δηλώνει ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται όχι μόνο φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, αλλά και έμποροι φαρμάκων, καθώς και γιατροί, σε μια

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 06 - 12 Φεβρουαρίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
6η Εβδομ. (06-12 Φεβρ.2012)

Σε αποκριάτικους ρυθμούς από σήμερα η Καλαμάτα


Μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, που έχουν ως στόχο τόσο τη διατήρηση της παράδοσης όσο και της αναβίωσης των εθίμων του τόπου, προγραμματίζει ο δήμος Καλαμάτας έως και την Καθαρή Δευτέρα.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο ιστορικό κέντρο, στη δυτική παραλία, στην πλατεία Τσώλη στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Σίδερη στην Καλλιπατείρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη αλλά και την πλατεία Όθωνος, θα διεξαχθούν εκδηλώσεις, όπως το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, αποκριάτικα δημιουργικά εργαστήρια, καθώς και άλλες ψυχαγωγικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία.
Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Καλκαβούρας, περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:

ΚΕΝΤΡΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 στις 20.00 πραγματοποιείται  η τελετή λήξης και διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Leonardo Da Vinci που υλοποιήθηκε  το διάστημα 13-27 Οκτωβρίου 2011 στην Αλμερία της Ισπανίας. 

Ξεκινά σήμερα το Καρναβάλι Μεσσήνης

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη ξεκινούν σήμερα στις 6.30 μ.μ., με το Αρμα του Μπεκρή που θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης οι μαθητές του Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών Σταυρούλας Πεζώνη καλούν όλο τον κόσμο σε τσίκνισμα και χορό.
Το Σάββατο στις 9.30 μ.μ. θα γίνει ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, στην αίθουσα Δ. Κουζή.
Την Κυριακή στις 6 μ.μ. στην ίδια αίθουσα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο παιδικό πάρτι.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 11 μ.μ., πάρτι από τους καρναβαλιστές του Group Placebo-

Το Ειρηνοδικείο Παμίσου "πάγωσε" τις δόσεις - Χρέος 783.836 ευρώ από κάρτες σε 10 τράπεζες

Μια απίστευτη ιστορία υπερδανεισμού ήρθε στο φως έπειτα από απόφαση του Ειρηνοδικείου Παμίσου: Το δικαστήριο αποδέχτηκε αίτημα δύο συζύγων από τη Μεσσήνη και «πάγωσε» το χρέος που είχαν σε 10 τράπεζες από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το οποίο ανερχόταν -μαζί με τους τόκους- σε 783.836,6 ευρώ.
Ο σύζυγος χρωστούσε σε 9 τράπεζες 417.915,81 ευρώ από δάνεια και πιστωτικές κάρτες (τα 143.409,32 ευρώ είναι για το στεγαστικό του ζευγαριού). Η σύζυγός του χρωστούσε επίσης σε 9 τράπεζες συνολικό ποσό 365.920,79 ευρώ, το οποίο προέρχεται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Εκτός των άλλων, με την απόφαση του δικαστηρίου το σπίτι του ζευγαριού που αποκτήθηκε με στεγαστικό γλυτώνει τον πλειστηριασμό.

Διαπλάτυνση του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη προβλέπει μελέτη της "Εγνατίας Οδού Α.Ε."

Δρόμο πλάτους 11 μέτρων και διαπλάτυνση στη γέφυρα Παμίσου, προβλέπει για το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, η μελέτη που εκπονεί η "Εγνατία Οδός Α.Ε.", μετά από ανάθεση του υπουργείου Υποδομών, για μελέτες παρόμοιων έργων σ’ όλη την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς μετά από ενημέρωση από το διευθυντή Τεχνικών Εργων Παν. Γιαννακέα, ύστερα από ερωτήσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι προχωράει η βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου, γιατί βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόθεση του νέου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.
Ο δρόμος που μελετάται θα είναι δίιχνος, δηλαδή με μια λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας και

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ