ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Χάρισμα το μισό πρόστιμο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά

Μπόνους το μισό πρόστιμο προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να θωρακιστούν στατικά τα αυθαίρετα πρόκειται να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι, καθώς εκκρεμεί μόνον η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
 
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς μπορούν να διαθέσουν το 100% των προστίμων για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση των κτιρίων τους. 
 
Σύμφωνα με Τα Νέα, αν και ο νόμος (4178/2013) έχει τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο

Τέλος εποχής για τη ΔΕΗ μέσα στο καλοκαίρι -Σπάει στα δύο η εταιρεία

Το σχετικό νομοσχέδιο για το σπάσιμο της μικρής ΔΕΗ στα δύο έχει κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όμως λόγο εκλογών έμεινε στο συρτάρι και πλέον παραπέμπεται στα θερινά τμήματα για να ψηφιστεί. Ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τους βουλευτές που θα βρίσκονται στα έδρανα όπως οι Μιχάλης Κασσής και Θάνος Μωραίτης.
Στη μικρή ΔΕΗ θα εισφερθούν οι παρακάτω μονάδες:

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. παγίδευσε τον σατανιστή και απέτρεψε τον δεύτερο φόνο -Τα ψεύτικα προφίλ στο facebook και το μοιραίο λάθος

Με μια καλοστημένη επιχείρηση μέσω social media και κυρίως του facebook κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει και να συλλάβει, εν τέλει, τον 22χρονο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου για τον φρικτό φόνο μιας 41χρονης άστεγης στην Γλυφάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο facebook, και το youtube πριν και μετά τον φόνο και ουσιαστικά ζητούσε να «μάθει» πώς θα γίνει σατανιστής.

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά την κατακραυγή Νεκρός από θανατηφόρο ένεση ένας 58χρονος που το 1989 είχε βιάσει και στραγγαλίσει μία έφηβη

Στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε στις 29 Απριλίου στην Οκλαχόμα, όταν η εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ πήγε στραβά, προκαλώντας του φρικτούς πόνους πριν επέλθει ο θάνατός του, προχώρησε η πολιτεία της Τζόρτζια τα ξημερώματα.

Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 ετών, καταδικασμένος για το φόνο μιας έφηβης, κηρύχθηκε νεκρός από θανατηφόρο ένεση στις 11:56 (τοπική ώρα, 06:56 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), δήλωσε μια εκπρόσωπος της φυλακής.

Σε έλεγχο οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου

Σε έλεγχο θα υποβληθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στις Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού ο κ.Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι Διευθύνσεις Διοικητικού αφού επιβεβαιώσουν  την πληρότητα  όλων των στοιχείων θα πρέπει να αποστείλουν, εντός 10 ημερών, ηλεκτρονικά αρχείο με τα ονόματα των υπαλλήλων που μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους.
Αναλυτικά η "Εγκύκλιος για τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το

Ανάσα σε 70.000 δανειολήπτες με στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο

Ανάσα σε 70.000 δανειολήπτες που έλαβαν στο διάστημα 2006-2009 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο αναμένεται να δώσουν οι αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο εποπτικών υποχρεώσεων των τραπεζών για την διαχείριση των καθυστερούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σήμερα το συνολικό ύψος των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 72 δισ. ευρώ. Από αυτά, επισφαλή έχουν καταστεί τα 21,6 δισ. ευρώ (ή το 30% των δανείων). Τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια ύψους 50,4 δισ. ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται δάνεια σε ελβετικό

Σε μια εβδομάδα ξεκινά το "Βιτσέντζος Κορνάρος"

Το επόμενο Σάββατο 21 Ιουνίου θα δέσει για πρώτη φορά φέτος το πλοίο "Βιvτσέντζος Κορνάρος" στο λιμάνι της Καλαμάτας. Για τη σεζόν μάλιστα υπάρχουν καλοί οιωνοί, καθώς έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον ταξιδιωτών από την Κρήτη για την Πελοπόννησο.
Αρκετά ικανοποιητικό όμως μπορεί να χαρακτηριστεί και το ενδιαφέρον των Καλαματιανών για διακοπές στην Κρήτη και τα Κύθηρα, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ακούγεται το ότι επιθυμούν να ταξιδέψουν από την Καλαμάτα για την Κρήτη ταξιδιώτες από όλη σχεδόν την Ελλάδα -κυρίως τη Δυτική-, από την

Μόνο ένας επιθεωρητής εργασίας στη Μεσσηνία

Μόλις ένας υπάλληλος έχει μείνει να υπηρετεί στην Καλαμάτα στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Μεσσηνίας -την αποκαλούμενη Επιθεώρηση Εργασίας- το οποίο είναι αρμόδιο να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες σε ολόκληρο το νομό.
Στην πιο πάνω καταγγελία προέβη χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, προσθέτοντας ότι η υποστελέχωση του τμήματος προέκυψε κυρίως από συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων του, οι οποίοι δεν αναπληρώθηκαν.
«Το Τμήμα της Καλαμάτας, λόγω της υποστελέχωσής του, επικουρείται συχνά με προσωπικό που

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...