ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νέες αλλαγές στο Facebook

Νέες αλλαγές ετοιμάζεται να κάνει η εταιρεία του Facebook στην εμφάνιση του timeline, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.

Ο Μιχάλης Ζαμπίδης στην «Ολυμπιάδα» του Kick Boxing

Στην κορυφαία διοργάνωση Kick Boxing παγκοσμίως, στο Κ-1 World ΜΑΧ Final 16, θα αγωνιστεί ο Μιχάλης Ζαμπίδης, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας ανάμεσα στους 16 κορυφαίους αθλητές του πλανήτη!
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου, στο Palacio Vista Alegre στην Μαδρίτη, με αντίπαλο τον 23χρονο Ολλανδομαροκινό Chahid "The Pitbull" Oulad El Hadj, ο οποίος με ρεκόρ 35 νικών και 12 νοκ άουτ σε 56 επαγγελματικούς αγώνες δικαιολογεί απόλυτα το παρατσούκλι του.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ζευγαριού από τους διοργανωτές δεν είναι τυχαία, μιας και όλοι περιμένουν έναν άκρως εντυπωσιακό αγώνα λόγω του παρόμοιου στυλ και της μαχητικότητας των δύο αθλητών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δύο αθλητές έχουν αγωνιστεί ξανά στο παρελθόν στο πλαίσιο του K-1 Max σε μια εντυπωσιακότατη αναμέτρηση οπού μετά από extra round

Έμφαση στην τακτική και το γκολ

Βάρος στην τακτική και στο γκολ έριξε ο απαιτητικός Φερνάντο Σάντος στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής μας στην Αυστρία. Ατομικό ο Κυριάκος Παπαδόπουλος


Ιδιαίτερα απαιτητικός ήταν ο Φερνάντο Σάντος στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής μας ομάδας στο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Συζήτηση θεμάτων λειτουργίας Φιλαρμονικής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1926
…………………………………………………
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
 

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων καλεί τους γονείς των παιδιων της Φιλαρμονικής, την Παρασκευή

Αυτοψία για τα έργα στο Μάραθο πριν το καλοκαίρι..

Πραγματοποιήθηκε χθες αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά στις εργασίες που έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται στο λιμάνι του Μαράθου, από πλωτό γερανό, για την αποκατάσταση του προσήνεμου μώλου, ο οποίος έχει καταστραφεί από θαλασσοταραχή.
Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε σ’ ένα πάγιο αίτημα των αλιέων, που εκκρεμεί

Στο σφυρί βγάζουν οι Άγγλοι τις δάδες των Ολυμπιακών!

Δεν πρόλαβε να ταξιδέψει ούτε χίλια χιλιόμετρα η ολυμπιακή φλόγα στην Μεγάλη Βρετανία και οι πρώτοι Άγγλοι λαμπαδηδρόμοι βρήκαν ήδη τρόπο να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Εδώ και δύο ημέρες δεκάδες Βρετανοί  λαμπαδηδρόμοι έχουν βγάλει μέσω ίντερνετ στο «σφυρί» τις ολυμπιακές τους δάδες με σκοπό να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες στερλίνες.

Ο γνωστός ιστότοπος δημοπρασιών e-bay έχει ήδη εμπλουτισθεί με τις προσφορές των

Ελλάδα και Κύπρος στον τελικό της Eurovision!

Ελλάδα και Κύπρος τα κατάφεραν! Πήραν το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου.Η Ελευθερία Ελευθερίου και η Ήβη Αδάμου μάγεψαν το κοινό στο Μπακού του

Αναβιώνουν και φέτος τα "Αναστενάρια"

Ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα  το έθιμο των Αναστενάρηδων στο Λαγκαδά, που θα κορυφωθούν με την πυροβασία με γυμνά πόδια σε πυρακτωμένα κάρβουνα.

Το πανάρχαιο έθιμο που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, αναβιώνει κάθε χρόνο από τους Αναστενάρηδες, οι οποίοι εκτελούν πιστά και με απόλυτο σεβασμό κάθε λεπτομέρεια του, προς τιμή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το τελετουργικό

Η Μαφία της Αθήνας είχε..πλοκάμια μέχρι την Μεσσηνία!

Καίριο χτύπημα στη μαφία της νύχτας κατάφερε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, που με μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Αττική εξάρθρωσε δύο από τις πιο οργανωμένες σπείρες εκβιαστών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε «προστασίες» καταστημάτων, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, τοκογλυφία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων, στη Βορειοανατολική Αττική και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δύο εγκληματικές ομάδες αποτελούνταν συνολικά από τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και παλιοί γνώριμοι των Αρχών από τη δράση τους στον

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Υγείας

Το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Τo όλο θέμα προέκυψε ύστερα από ανακοινώσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ότι τα σκευάσματα υγρής νικοτίνης που συνοδεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ”ταξινομούνται ως πολύ τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και επικίνδυνα για το περιβάλλον”, την στιγμή που παρατηρείται έξαρση στην εισαγωγή των συσκευών αυτών.
”Εμείς είδαμε το συνοδευτικό παρασκεύασμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο πρέπει να έχει

Σε εξέλιξη νέο θρίλερ με το δρόμο: Το πρόστιμο "τρέχει" το Παραδείσια - Τσακώνα

Τρέχει το υπουργείο Υποδομών να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να παραδοθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο αυτοκινητόδρομος μέσα στη Μεσσηνία και το Παραδείσια - Τσακώνα και το ελληνικό Δημόσιο να γλυτώσει την αποζημίωση που διεκδικεί ο "Μορέας". Αυτή έχει σχέση με την καθυστέρηση στην κατασκευή του Παραδείσια - Τσακώνα και σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες πιέζουν να μην παραδοθεί το Αλλαγή-Θουρία για να διεκδικηθεί η αποζημίωση.
Η αιτία είναι πως τα έσοδα από την αποζημίωση είναι πολύ μεγαλύτερα από τα διόδια που θα εισπραχθούν αν παραδοθεί το τμήμα του δρόμου στη Μεσσηνία

Το έθιμο της πάπιας αναβιώνει και πάλι στη Μεσσήνη

Για άλλη μια φορά φέτος θα αναβιώσει το έθιμο της πάπιας στο Δήμο Μεσσήνης Μεσσηνίας, με αφορμή τη γιορτή της Ανάληψης, στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ