ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στις ασκήσεις εδάφους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λιουμπλιάνα Χρυσό για την ελληνική γυμναστική με τον Λευτέρη Κοσμίδη

Το χρυσό μετάλλιο στο έδαφος πήρε ο Λευτέρης Κοσμίδης στην Λιουμπλιάνα, όπου διεξάγεται το

Η Google εξαγοράζει και κλείνει την Wavii

Πριν λίγες μέρες ξένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Google είχε προβεί στην εξαγορά της Wavii

Τα φάρμακα της άγριας φύσης

Μοιάζει με αποκύημα φαντασίας βγαλμένο από το... μάθημα μαγικών φίλτρων του Σέβερους Σνέιπ _ του μοχθηρού δασκάλου του Χάρι Πότερ στα μπεστ σέλερ βιβλία της Τζέιν Ρόουλινγκ: ζώα με μυστηριώδη «συστατικά», ικανά να θεραπεύουν τις αρρώστιες των ανθρώπων. Όμως δεν είναι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ», ερευνητικά εργαστήρια ανά τον πλανήτη διεξάγουν μελέτες για πλήθος ασθενειών, χρησιμοποιώντας έλαια, βλέννα και δηλητήρια ζώων.

Η Γερμανική στρατιωτική εισβολή στην Αθήνα και τα συγκλονιστικά γεγονότα της

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, Κυριακή του Θωμά. Οι σιδηρόφρακτες Μεραρχίες του Χίτλερ, μετά απο ένα 20ήμερο σκληρών μαχών, επι ελληνικού εδάφους, ευρίσκονται στα πρόθυρα των Αθηνών. Ο καταπονημένος ελληνικός στρατός, πολεμώντας γενναία επι ένα εξάμηνο, εναντίον δύο αυτοκρατοριών, με πανίσχυρους Στρατούς, της Ιταλίας και της Γερμανίας κάμφθηκε μπροστά στον πολυάριθμο, ξεκούραστο και καλά εξοπλισμένο Χιτλερικό Στρατό.

Πως θα κάνετε αυτασφάλιση στο ΙΚΑ

Διευκρινίσεις για όσους ασφαλισμένους, που πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι 31.1.21992 και επιθυμούν να κάνουν αυτασφάλιση (προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης) δίνει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ειδικότερα αφορά τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ ενώ δίνονται και διευκρινίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων.
Επίσης δίνονται πληροφορίες για το ποια πλέον υποκαταστήματα των ταμείων είναι υπεύθυνα να διεκπεραιώνουν περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα για όλες τις εκκρεμείς

Πρόωρος αποκλεισμός για Ηλιάδη

Ο Ηλίας Ηλιάδης θα γυρίσει νωρίτερα από όσο περίμενε από τη Βουδαπέστη όπου διεξάγεται το

Τακτικοί πελάτες στις εφορίες

Πονοκέφαλος θα γίνουν επί εννέα μήνες για τους φορολογουμένους οι… συχνές επισκέψεις τους στις εφορίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη φορολογία

Φιλιατρά: "Ξαναχτύπησαν" το εκκλησάκι της Βλαχέρνας

Ξαναχτύπησαν μέσα σε λίγες ημέρες στον χώρο του πάρκου της Βλαχένας στα Φιλιατρά.
Κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, στόχος έγινε για άλλη μία φορά το εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, όπου άγνωστοι αφού λύγισαν και αποκόλλησαν κομμάτι από το σιδερένιο κάγκελο στο βόρειο παραθυράκι, το παραβίασαν και εισήλθαν στον εσωτερικό της χώρο.

Δείτε αναλυτικά ποια κτίρια εξαιρούνται από το χαράτσι της ΔΕΗ

Τα διατηρητέα ακίνητα απαλλάσσονται, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση αρμόδιου υπουργού, από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)....

Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. Δ13/ΦΜΑΠ/1060412ΕΞ/5.4.2013 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι για την απαλλαγή των ανωτέρω ακινήτων από το ΕΕΤΗΔΕ απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέα,

Αυστραλία: Ομογενής υποψήφια για την «καλύτερη δουλειά στον κόσμο»!

Πρόκειται για την Ελενόρ Αργυροπούλου που επελέγη ανάμεσα σε 40.000 υποψηφίους από όλο τον κόσμο για την θέση «φωτογράφου της ζωής της Μελβούρνης».

Αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης μήκους... ενός μέτρου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τσιγάρο κάνναβης στον κόσμο. Τουλάχιστον από αυτά που έχουν

Έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

Έκτακτα μέτρα Τροχαίας και αστυνόμευσης, θα ισχύσουν καθ' όλη την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, ενώ όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την διευκόλυνση όσων πολιτών εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για την επαρχία, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ή από βεγγαλικά, καθώς και την προστασία από κλοπές και ληστείες.
Σε ότι αφορά τα μέτρα Τροχαίας, χτες αποφασίστηκε η απαγόρευση της κίνησης φορτηγών στα εθνικά

Επίδομα τέκνων για 800.000 δικαιούχους

Στο τέλος Ιουνίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση από τα νέα επιδόματα τέκνων, που θα λαμβάνουν από φέτος όλοι οι γονείς με παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανάλογα με το εισόδημά τους.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει μέχρι 2.450 ευρώ (4.900 ετήσιο ποσό) για πολύτεκνους με χαμηλό (έως 13.000 ευρώ) εισόδημα, που έχουν έως 5 παιδιά ενώ για δικαιούχους με υψηλότερο εισόδημα το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει τα 1.250 ευρώ.

Το διαδίκτυο κατακτά την εμπιστοσύνη του κοινού

Την πλήρη αποκαθήλωση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης αποτυπώνει έρευνα της VPRC για

"Οι Δρόμοι της Ελιάς" για την κοινωφελή εργασία

Ο πολιτιστικός οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς», δικαιούχος του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ν. Μεσσηνίας» με ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικαστικές ενέργειες και έχουν  αποσταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα και δικαιολογητικά προς έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης. 

Και δηλώνει ότι «αντιλαμβάνεται πλήρως την οικονομική δυσπραγία των ωφελουμένων, ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει πότε το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει την τρίτη δόση ώστε τα χρήματα που υπολείπονται να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς  για την αποπληρωμή του παραπάνω

Στο αεροδρόμιο ο Περ. Παπαδόπουλος για το Κέντρο Διαστημικής Ερευνας

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες αργά το απόγευμα ο Μεσσήνιος επιστήμονας και συνεργάτης της NASA Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Λ-Sat, επιθεωρητής της NASA.

Ο Περ. Παπαδόπουλος, νωρίτερα, στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την πρότασή του για τη δημιουργία Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία βάσης στρατοσφαιρικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Απριλίου, ημέρα της Αναστάσεως του Αγίου Λαζάρου.

Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου.

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ.ι΄, 38-40, Ιωαν.ιβ΄, 1-3) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Λίγες μέρες πρό του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


thesecretrealtruth.blogspot.com
Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής.

Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους. O Λάζαρος είναι μια μορφή που εμπνέει σεβασμό στον ελληνικό λαό.

Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες, ωστόσο σήμερα έχουν λησμονηθεί ως επί το πλείστον.

Στην αντεπίθεση για την Ελαία “Νέος Κότινος” και Πέτρος Παππάς

Με κοινή ανακοίνωσή τους η εταιρεία “Νέος Κότινος Α.Ε.” και ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς απαντούν στις καταγγελίες του Συλλόγου “Αρχέλων”, του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας και του βουλευτή Θανάση Πετράκου. Η εταιρεία και ο εφοπλιστής θέτουν ερωτήματα στους καταγγέλλοντες, υποστηρίζοντας ότι όλα είναι νόμιμα στην Ελαία και ότι η επένδυση θα μειώσει την ανεργία. Στο τέλος της ανακοίνωσης μάλιστα απειλούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον όσων

ΟΠΑΑΧ: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 24 Μαΐου

Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης-φακέλων υποψηφιότητας

Φιλιατρά: Εξέπληξαν το κοινό τους οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

Μία εξαιρετική παράσταση παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου Φιλιατρών, με τίτλο "Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία", στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο.

Μια ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...