ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Κάντε τον σταυρό σας! Μόνο αυτός θα μας σώσει!

Δεν μπορεί να μην γελάσετε. Στις δύσκολες μέρες που περνάμε κάποιοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση με χιούμορ....


Και αφού ως γνωστόν ο Τσακ Νόρις είναι ο μεγαλύτερος σουπερ ήρωας όλων των εποχών, γιατί να μην τον κάνουμε και... Αγιο;

Εύγε στους δημιουργούς της φωτογραφίας που κάνει το γύρο του διαδικτύου...


Σωστός νίντζα ο γάτος

Βρήκε το πιο πετυχημένο «καμουφλάζ»








Ο Γ. Σμαραγδής μιλάει για την ταινία που θα γυρίσει στην Πυλία

Η τέχνη δεν μπορεί να κάνει επανάσταση, αλλά μπορεί να βοηθήσει την ψυχή να επαναστατήσει" είναι το πιστεύω του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή που ξεκινάει στο τέλος Οκτωβρίου τα γυρίσματα της ταινίας του "Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι" βασισμένη στη ζωή του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.
Τον συναντήσαμε στο Costa Navarino όπου φιλοξενείται ετοιμάζοντας τις λεπτομέρειες των γυρισμάτων και μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, τον "ευλογημένο" όπως τον χαρακτήρισε άνθρωπο της Μεσσηνίας, που είναι εκείνος που τον έπεισε να κάνει την ταινία στην περιοχή της Πυλίας, αλλά και για τον "άγνωστο" Λάκη Λαζόπουλο.
Μας μίλησε επίσης για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και για την πεποίθησή του ότι "στις δύσκολες στιγμές πρέπει να γίνονται τα μεγάλα πράγματα στην τέχνη".

- Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον να μεταφέρετε στην μεγάλη οθόνη τη ζωή του Βαρβάκη;
"Ανήκω στην κατηγορία των σκηνοθετών που πιστεύουν πως ότι πράττουμε δεν το ορίζουμε εμείς οι ίδιοι. Στην πραγματικότητα, κατ’ εμέ οι σκηνοθέτες είναι ενδιάμεσοι μιας κεντρικής πηγής την οποία δεν γνωρίζουμε αλλά μας χαρίζει αυτή η πηγή κάθε φορά ένα δώρο: το θέμα των ταινιών μας. Ανάλογα με την στιγμή που βρισκόμαστε και στο σημείο που μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη δωρεά ο καθένας μας, χαϊδεύει, περιποιείται και εν τέλει φορμάρει αυτό το δώρο. Ετσι κι αυτό, όπως και τα προηγούμενα πράγματα που μου χαρίστηκαν κι άλλες φορές βρήκαν το δρόμο τους για να περάσουν σωστά προς τα κάτω κι άλλες φορές δεν βρήκαν το δρόμο τους, κι αυτό ήταν δικό μου θέμα, ήταν η κακή μου στιγμή".

Διαβάστε μερικά Περίεργα απο ολον τον κόσμο

-40.000 περίπου Ευρωπαίοι αυτοκτονούν κάθε χρόνο!
- Οι 16.000 κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού του Σίνδεϊ,έφαγαν σε δύο εβδομάδες 500.000 μήλα!
- Ο κάθε αθλητής έπαιρνε από τους διοργανωτές τουΣίνδεϊ 51 προφυλακτικά (3 για κάθε μέρα).
- Όποιος τρωει τακτικά, είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο,σκόρδο, έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθει καρκίνο του στομάχου!
- Επειδή ένας υπάλληλος στα Mc Donald's, έχυσε καφέ σε πελάτη, τα αμερικάνικα δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση 3 εκατ. δολ.!
- Ψάχνοντας να βρούμε αντικείμενα όμως, κλειδιά,τηλεκοντρόλ κ.α. χάνουμε 1 χρόνο από την ζωή μας!
- Οι αφρικανοί καταπολεμούν φλεγμονές και μικρόβια του λαιμού, του στομάχου και των εντέρων, τρώγοντας πολλά εσπεριδοειδή που είναι παρόμοια με τα δικά μας λεμόνια. Και έχει εκπληκτικά αποτελέσματα!

Οι νόμοι του Μέρφυ για τα προβλήματα

  • Κανένα πραγματικό πρόβλημα δεν έχει λύση.
  • Μια καλή λύση μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς σχεδόν σε κάθε πρόβλημα.
  • Αν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί, τα πάντα μοιάζουν με καρφί.
  • Το άτομο που απουσιάζει είναι αυτό που προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα.
  • Το λάθος είναι συχνά πιο ειλικρινές απο το σωστό.
  • Τίποτα δεν γίνεται όπως είχε σχεδιαστεί.
  • Αυτός που ισχυρίζεται οτι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να διακόπτει εκείνον που το κάνει.
  • Μέσα σε κάθε μεγάλο πρόβλημα κρύβεται ένα μικρό πρόβλημα που προσπαθεί να βγει έξω.
  • Μέσα σε κάθε μικρό πρόβλημα κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα που προσπαθεί να βγει έξω.
  • Δεν υπάρχει τίποτα τόσο μικρό, που να μη μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις.
  • Η λύση του προβλήματος ανάγεται στο να βρεις αυτούς που θα το λύσουν.
  • Το λάθος σε έναν συλλογισμό θα εμφανιστεί στο συμπέρασμα.
  • Είναι απίστευτο πόση ώρα σου παίρνει να τελειώσεις κάτι με το οποίο δεν ασχολείσαι.
  • Η μοναδική φορά που μπορείς να είσαι βέβαιος για κάτι, είναι όταν είσαι βέβαιος οτι έχεις κάνει λάθος.
  • Οι λύσεις είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων.
  • Αν η εργασία σου έχει σκαλώσει κάπου, κοίταξε ξανά τα σημεία που στην αρχή πίστευες οτι δεν είχαν καμία σημασία.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ