ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα Περίεργα της Κάλπης στην Μεσσηνία !!

ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ !!
Στα 504 εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας η ΝΔ ήρθε πρώτη σε αριθμό ψήφων στα …494
Το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο σε αριθμό ψήφων  σε ……4
Σε 6 εκλογικά  τμήματα είχαμε απόλυτη ισοψηφία 
Ενώ σε 3 εκλογικά τμήματα δεν υπήρξε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ούτε για ...δείγμα !!
ΠΡΩΤΙΑ ΠΑΣΟΚ
Πρώτο το ΠΑΣΟΚ στην Μεταμόρφωση με 62  έναντι 48 της ΝΔ σε σύνολο 201 ψηφισάντων

Τρίπολη: Προσοχή στη σήραγγα Ραψομάτη

Κλειστός θα είναι, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ο ένας κλάδος της σήραγγας Ραψομάτη, στην κατεύθυνση από Καλαμάτα προς Τρίπολη, από σήμερα

Βασιλικός πολτός: Σύμμαχος για τον οργανισμό σας

Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας.

Αυτό το υπόλευκο γαλακτώδες υποκατάστατο που παράγεται από τις μέλισσες, είναι η μοναδική τροφή της μέλισσας βασίλισσας.

Σημειώνεται εδώ ότι οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητα τους. Είναι γεννημένες από τα ίδια

Δύο συλλήψεις για λειτουργία ιστοσελίδας με παράνομο "κατέβασμα" ταινιών

Ένας 30χρονος ειδικός φρουρός και ένας 46χρονος υπάλληλος του ΙΚΑ συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Και οι δύο κατηγορούνται ότι ως συνδιαχειριστές ιστοσελίδας παρείχαν τη δυνατότητα σε χρήστες του διαδικτύου να "κατεβάζουν" ταινίες, παιχνίδια και προγράμματα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία οι οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι εταιρείες, στις οποίες

Εως τις 29 Ιουνίου οι αιτήσεις: Ενα χρόνο πίσω τα πυρόπληκτα δάνεια

Υπογράφηκε στις 25 Απριλίου υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση στα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ετσι μέχρι και τις 29 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση παρέχεται αναστολή πληρωμής των δανείων και των οφειλών των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και

Έως και 60 λεπτά οι πατάτες στην λαϊκές της Μεσσηνίας

Από 50 μέχρι 60 λεπτά πωλούνται στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας οι φρέσκες πατάτες από τον Μπουρνιά, τη Μεσσήνη και την Ανάληψη. Οι παραγωγοί εκτιμούν πως είναι η χειρότερη χρονιά για το προϊόν και τους ίδιους, παρατηρούν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν πιο χαμηλά, ενώ τονίζουν τον κίνδυνο με την τιμή που έχει στα συσκευαστήρια, να μείνει στα χωράφια. Επισημαίνουν ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αγοράζει μικρές ποσότητες, ακόμα και 2 με 3 κιλά.

Δήμος Τριφυλίας: 1η πρόσκληση Επιτροπής Διαβούλευσης

       ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούνται τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας σε συνεδρίαση την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Κατάστημα Κυπαρισσίας με θέματα:

Καλαμάτα: Βρέθηκε μεγάλο μέρος των χρημάτων της Ληστείας

Βρέθηκε μεγάλο μέρος από το χρηματικό ποσό που είχε αφαιρεθεί μετά από ληστεία σε υποκατάστημα Τράπεζας στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
Σε συνέχεια του από 8-5-2012 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας, που αφορά τη σύλληψη τριών ημεδαπών για τη συμμετοχή τους σε ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα Τράπεζας στην Καλαμάτα, ανακοινώνεται επιπλέον ότι, σε έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο

Τέλη βόσκησης στην Τριφυλία

Τα τέλη δικαιώματος βόσκησης για το έτος 2012 καθορίστηκαν στο Δήμο Τριφυλίας τα οποία πλέον θα είναι ενιαία σε όλη την έκταση του δήμου. Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής επιτροπής το ορίζεται ενιαίο τέλος δικαιώματος βόσκησης, για τους δημότες κτηνοτρόφους, του Δήμου Τριφυλίας, σην τιμή των 0,30 €/ζώο για τα μικρά ζώα και στην τιμή των 0,50 €/ζώο για τα μεγάλα ζώα. 

Επίσης ορίζεται ενιαίο τέλος δικαιώματος βόσκησης, για τους ετεροδημότες βοσκούς, για το έτος 2012, το διπλάσιο εκείνου που ορίσθηκε για τους δημότες κτηνοτρόφους.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ