ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Νέα υπηρεσία του Facebook για εύρεση εργασίας στις ΗΠΑ

Μένλο Παρκ, Καλιφόρνια
Το Facebook επεκτείνεται και στην αγορά εύρεσης εργασίας, δημιουργώντας ειδική εφαρμογή που θα περιλαμβάνει αγγελίες από υπηρεσίες όπως το Monster και το Branch Out.

Η εφαρμογή, η οποία ανταγωνίζεται το δίκτυο LinkedIn, έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου. Σε αυτήν, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε 1,7 εκατομμύρια αγγελίες για εύρεση εργασίας.

Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Facebook και το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, αλλά και με τρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Κάνει πίσω η κυβέρνηση, επανέρχεται το "184" για τον ΕΟΠΥΥ

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, για την επαναφορά της τηλεφωνικής γραμμής "184" για τα ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ  και το σχέδιο ανασυγκρότησης και αξιολόγησης των διαγνωστικών κέντρων
Επανέρχεται το "184" για τα ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ, η τηλεφωνική γραμμή που θα χειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ και θα έχει χρέωση αστικής μονάδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε την Παρασκευή τις  66 δράσεις και ενέργειες, που θα οδηγήσουν στην βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Τα 23 χρήσιμα ερωτήματα για το επίδομα θέρμανσης

Ποια είναι τα συχνότερα ερωτήματα αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.  Διαβάστε αναλυτικά
Οδηγό για τους πολίτες σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά και τους όρους καταβολής του επιδόματος.
Διαβάστε αναλυτικά:
1. Με τι κωδικούς

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 10 εκ. ευρώ σε αγρότες

Την Παρασκευή 16 και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 10.000 περίπου δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2012. 

Από το παραπάνω ποσό, τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου (νήσος Λήμνος), Μεσσηνίας, Ξάνθης, Φθιώτιδας,

Μαραθούπολη: Σύλληψη Ρουμάνων με μικροποσότητα χασίς

Δυο Ρουμάνοι συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης από άνδρες της Β ΟΠΚΕ Μεσσηνίας στην

Καλογιάννης: Η Ολυμπία Οδός δεν θα φτάσει στη Μεσσηνία

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

Οι αλλαγές σε εφάπαξ, ενοίκια και αποζημιώσεις

Οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών οι αλλαγές που θα ενσωματώνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος. Όσοι προσδοκούν εφάπαξ, ακόμα και μετά από μακρά αναμονή, κινδυνεύουν από απόλυση ή έχουν μικροεισοδήματα από ενοίκια μάλλον θα βρεθούν προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων. Εκτός κι αν οι αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται λειάνουν κάποιες από τις προωθούμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς για εφάπαξ, αποζημιώσεις απόλυσης και εισοδήματα από ενοίκια

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΑ; ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ;

EΠΩΝΥΜΩΣ- ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ είναι το ερώτημα αναγνωστών μας για την κοροιδία σχετικά με το δρόμο που δεν παραδίδεται για...οικονομικούς λόγους. Μάλιστα στην έκτακτη συνέντευξη τύπου ήταν αδιάβαστος και αμήχανος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος δεν απάντησε επι της ουσίας στον καταιγισμό ερωτήσεων αναφέροντας ότι ..από το Ελεγκτικό συνέδριο που θα συνεδριάσει στις 30 Νοεμβρίου εξαρτάται αν θα δοθεί στην κυκλοφορία η Τσακώνα ! Το ομαδικό καψόνι στους Μεσσήνιους δεν έχει τέλος δεδομένου ότι η τύχη του δρόμου εξαρτάται από την θετική απόφαση των δικαστών, αλλιώς πάει στις καλένδες. .Για ένα

Κατάρρευση της αγοράς ντομάτας προκαλούν οι εισαγωγές από Μαρόκο

Με κατάρρευση απειλείται η ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση η ελληνική αγορά ντομάτας από την εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου της συμφωνίας Ε.Ε. - Μαρόκου που ανοίγει το δρόμο για φτηνές εισαγωγές. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas «λόγω της μειωμένης κατανάλωσης έχουν πέσει και οι τιμές. 

Μάλιστα τις εισαγόμενες μαροκινές ντομάτες τις καθόρισαν σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε να μην καταβάλλουν τον πρόσθετο δασμό εισαγωγής και με αυτές τις τιμές ντάμπινγκ (dumping)

Cosmote 4G Ξεκίνησε η Εμπορική διάθεση

Στην εμπορική διάθεση του κινητού ευρυζωνικού δικτύου της 4G τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχωράει η Cosmote.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο δίκτυο 4ης γενιάς βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των πελατών, παρέχοντας πολλαπλάσιες ταχύτητες πλοήγησης στο διαδίκτυο, χρήση προηγμένων multimedia εφαρμογών, όπως HD Streaming και HD Video-Conferencing, αλλά και αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων. Οι ταχύτητες είναι τέτοιες, που, κατά

ΠΛΑΤΗ: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  Πριν από λίγο καιρό είχα δημοσιεύσει (4/9/2012) κάποια έργα που έγιναν εδώ στο χωριό μας. Τα έργα που έγιναν, αλλά και αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω, είναι από χρηματοδότηση των ίδιων των κατοίκων του χωριού μας και όχι από τον Δήμαρχο ή από άλλο κρατικό φορέα .  

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ