ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τη Δευτέρα η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ

Τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, τα οικογενειακά επιδόματα του ΣΤ΄ διμήνου 2012.

Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του ΟΓΑ, διευκρινίζει, ότι θα καταβληθεί στους ήδη δικαιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μόνο το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ για τρίτεκνους και τετράτεκνους.

Κρίνεται σήμερα το Παραδείσια -Τσακώνα

Εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα θα εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το

Μελέτη για την ελληνική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδο

Η ελληνική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου την περίοδο 2011-2012, περιγράφεται σε μελέτη του γραφείου συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Βαρσοβία. Επίσης, καταγράφονται οι προοπτικές και γίνονται προτάσεις για την πολωνική αγορά. Αναλυτικότερα στην εν λόγω μελέτη αναφέρονται τα εξής:
Παγκόσμια Παραγωγή
Σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου τ.ε., του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ‘’ International Olive Council –IOC-’’-www.internationaloliveoil.org-, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για το 2012/2013 καθώς υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στους 2,75 εκ. τόνους περίπου, θα εμφανίσει μείωση έναντι του 2011/2012, περίοδο κατά την οποία η παραγωγή έφθασε στους 3,39 εκ. τόνους.
Όπως είναι γνωστό, κυριότερη παραγωγός χώρα παγκόσμια είναι η Ισπανία με ύψος παραγωγής την τελευταία τετραετία που κυμαίνεται μεταξύ 1 εκ. και 1,4 εκ. τόνων

Τριφυλία: Ζημιές έως και 40% στις καλλιέργειες από το χαλάζι


Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 | 18:52

Προβλήματα διαρκείας δημιούργησε η επέλαση από το χαλάζι στη Τριφυλία που συνδυάστηκε με δυνατούς ανέμους και τσουχτερό κρύο λόγω χειμώνα, ενώ οι παραγωγοί ζητούν άμεσα καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ καθώς η ελαιοσυγκομιδή είναι στο ζενίθ της.

Πιο αναλυτικά ζημιές παρουσιάστηκαν κυρίως βόρεια της Τριφυλίας σε Ελαία, Κοπανάκι μέχρι το Δώριο, ενώ στις νότιες περιοχές με διαφορετική ένταση χτυπήθηκαν τα Φιλιατρά, οι Γαργαλιάνοι, το Βρωμονέρι, η Βάλτα και άλλες περιοχές. 

Η Μεσσηνία στο… κόκκινο για ανεμοστρόβιλους

Εννέα περιοχές της χώρας στη δίνη των σαρωτικών ανέμων ... 
Ο Νομός Μεσσηνίας είναι μεταξύ των εννέα (περιοχών) στον ελλαδικό χώρο που βρίσκονται στο… κόκκινο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων, σύμφωνα με το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ.
 

Μάλιστα, το φαινόμενο στις περιοχές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται Ηλεία, Αχαΐα, Λασίθι, Λάρισα, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης, καθώς ευνοείται σε μέγιστο βαθμό από την αύξηση της θερμοκρασίας που σημειώνεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια!

Αποφασισμένοι οι φορείς του Κυπαρισσιακού να προστατέψουν τις επόμενες γενιές-Μεγάλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από τον Αρχέλων;

ΤΗΝ αποφασιστικότητα των φορέων του Κυπαρισσιακού Κόλπου με ψήφισμα στο Δ.Σ. Τριφυλίας και νομικές ενέργειες για να καταρριφθεί η έωλη απόφαση της Ευρωπαικής επιτροπής απαγορεύοντας την όποια μορφή δράσεων στη περιοχή έχοντας ως υποστήριξη την Ελληνική πολιτεία, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διεξήχθη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας με αφορμή την οδηγία της Επιτροπής για πάσης φύσεως οικοδομική δράση κοντά στη περιοχή Natura.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ