ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ξύδι: 20 εναλλακτικές, οικολογικές και οικονομικές χρήσεις

Στοίχημα ότι χρησιμοποιείτε το μπουκάλι ξύδι που έχετε στο σπίτι σας  αποκλειστικά για να ραντίσετε τη σαλάτα σας. Το υγρό αυτό ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν προϊόντα όπως το κρασί, η μπύρα και ο μηλίτης άρχισαν με τον καιρό να αποκτούν μια ξινή γεύση.
Γνωρίζατε όμως ότι το ξύδι, ιδιαίτερα το λευκό και εκείνο που προέρχεται από το μηλίτη έχει πάρα πολλές χρήσεις;
Ιδού 20 ασυνήθιστες και οικολογικές χρήσεις του ξυδιού που ίσως να μην έχετε σκεφτεί:
1. Κοντίσιονερ για τα μαλλιά
Αν θέλετε μεταξένια και λαμπερά μαλλιά το ξύδι κάνει θαύματα! Διαλύστε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι από μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. Απλώστε στα μαλλιά σας και ξεπλύνετε καλά. Τα μαλλιά θα αποκτήσουν αστραφτερό χρώμα και οι κόμποι θα διαλυθούν. Για λίγο χρόνο το κεφάλι σας θα μυρίζει αλλά σύντομα η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.
2. Σκοτώνει τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια

Στερεύει ο Δούναβης


Τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, τον Δούναβη, έπληξε η ξηρασία με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων να πέσει από τον περασμένο μήνα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές από τη Γερμανία προς τη Βουλγαρία, με τις ναυτιλιακές εταιρείες να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, καθώς τα μεγάλα ποταμόπλοια έχουν καθηλωθεί.
Στην περιοχή της Βουλγαρίας, η στάθμη του Δούναβη είναι μόλις μισό μέτρο ψηλότερα από ό,τι στο ιστορικό χαμηλό του 2003. Το πρόβλημα είναι οξύ και στη Ρουμανία, καθώς αν η ανομβρία συνεχιστεί, θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον μια μονάδα από το πυρηνικό εργοστάσιο στην

Ένα usb stick εμπνευσμένο από τον Dan Brown

Όσοι θέλουν να προστατεύσουν τα δεδομένα που μεταφέρουν σε USB στικάκια, συνήθως χρησιμοποιούν συσκευές που με αλγόριθμους διασφαλίζουν ότι τα αρχεία τους θα παραμείνουν απρόσιτα ακόμη και αν κάποιος κλέψει το στικάκι.

Ωστόσο, μία εταιρία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την ιδέα αυτή, παρουσιάζοντας ένα USB stick που όχι μόνο διαθέτει προστασία σε επίπεδο λογισμικού αλλά και σε επίπεδο υλικού. Αυτό συμβαίνει διότι το «Crypteks USB», όπως είναι η ονομασία της συσκευής, συνοδεύεται από έναν κύλινδρο αλουμινίου, μέσα στον οποίο «κρύβεται».

Καλαμάτα: Σκότωσε πρώτα το παιδάκι και μετά τον πατέρα

Στην τελευταία κλήση που δέχτηκε στο κινητό του τηλέφωνο ο 35χρονος Φιλίπ Μεζάι, πριν βρεθεί άγρια δολοφονημένος μαζί με το μόλις δύο ετών αγοράκι του, στην Καλαμάτα, εκτιμούν οι διωκτικές αρχές ότι βρίσκεται η άκρη της σκοτεινής υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών του 35χρονου πατέρα, καθώς εκτιμούν ότι εκεί βρίσκεται το «μυστικό» του στυγερού εγκλήματος.

Η σύζυγος του άτυχου άντρα πριν φύγει για την Αλβανία για να τον θάψει μαζί με το αγοράκι της, τον μικρό Κέρι, στην κατάθεσή της φαίνεται να είπε στους αστυνομικούς ότι λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία είχε δεχτεί ένα περίεργο τηλεφώνημα στο κινητό του τηλέφωνο.

Όπως σημείωσε η γυναίκα, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ενώ βρισκόταν στο μάζεμα των ελιών, κάποιος τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να συναντηθούν αμέσως. Το τηλεφώνημα τον αναστάτωσε, αλλά όταν τον ρώτησε τι συμβαίνει, ο 35χρονος την καθησύχασε λέγοντάς της ότι έπρεπε να συναντήσει έναν γνωστό του.

Αρκάς!




Oι 7 πιο άτυχοι άνθρωποι του κόσμου

Η τύχη, ενώ σε κάποιους ανθρώπους έρχεται και τους χτυπά την πόρτα πολύ συχνά,  κάποιους άλλους τους ξεχνάει για χρόνια. Μερικές φορές δεν τους θυμάται ποτέ.

                                                                       1.) Ann Hodges
               Γιατί είναι άτυχη: Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από μετεωρίτη!
Η Αν Χότζες (1923 – 1972) απο την Sylacauga της Alabama, έγινε γνωστή  όταν, στις 30 Νοεμβρίου 1954, άπλωνε τη μπουγάδα της και είδε τον ήλιο να δύει στην ανατολή. Γυρνώντας προς τη δύση είδε και ένα δεύτερο ήλιο σε κανονική θέση.
Τελικά αποδείχτηκε ότι ο πρώτος ήλιος ήταν ένας μετεωρίτης ο οποίος μάλιστα έσπασε σε κομμάτια. Ένα θραύσμα τρύπησε την οροφή της και ένα την τραυμάτισε στα πόδια. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από μετεωρίτη στην ιστορία.
Ο μετεωρίτης σήμερα βρίσκεται στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Αλαμπάμα. Ωστόσο, πριν καταλήξει εκεί προκάλεσε πολλά προβλήματα στη Χότζες.

Η Αμερικάνικη Αεροπορία μετέβη στο σημείο και τον κατάσχεσε. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά από δικαστικούς αγώνες τον απέκτησε ξανά αλλά η δημοσιότητα και οι επίμονες προσφορές αγοράς την ανάγκασαν να τον ξεφορτωθεί.

Αναπαραγωγή Καναρινιών

Εκτέλεση

  1. Φροντίζουμε να βάλουμε πρώτα το αρσενικό πουλί μέσα στο κλουβί του ζευγαρώματος και μετέπειτα το θηλυκό, 4 με 6 εβδομάδες νωρίτερα από την εποχή του ζευγαρώματος (κατά προτίμηση τον Μάρτιο). Αυτό γίνεται για να ‘’πυρώσουν’’ όπως λέμε και να γνωριστούν μεταξύ τους τα πουλιά, βοηθώντας βέβαια και με πιο ενισχυμένες τροφές, extra βιταμίνες και αυγοτροφή. Το πρώτο διάστημα το ζευγάρι το χωρίζει ένα πλέγμα που βρίσκεται στη μέση ακριβώς του κλουβιού. Το πλέγμα αυτό το αφαιρούμε μετά την 2 ή 3 εβδομάδα γνωριμίας και παρατηρούμε στη συνέχεια το φλερτάρισμα του αρσενικού προς το θηλυκό

Βάλε περισσότερη βενζίνη, με τα ίδια λεφτά!

Εκτέλεση

  1. Γεµίστε το όχηµά σας νωρίς το πρωί. Γιατί η θερµοκρασία εδάφους είναι χαµηλή. Σ’ όλα τα πρατήρια ßενζίνας οι δεξαµενές είναι υπόγειες. Άρα , όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο µεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίµου. Αν γεµίσετε απόγευµα, ή ßράδυ, το λίτρο σας δεν θα είναι ακριßώς 1 λίτρο .
  2. Όταν γεµίζετε το αυτοκίνητο σε self service πρατήριο, µην ßάζετε την αντλία σε υψηλή ταχύτητα. Απ’ τις τρείς ταχύτητες, (χαµηλό στάδιο, µεσαίο κι υψηλό) το χαµηλό ελαχιστοποιεί τους ατµούς που δηµιουργούνται απ’ την ßενζίνη. Σ’ όλες τις µάνικες προκαλείται µια επιστροφή ατµού. Εάν γεµίζετε στο γρήγορο, ένα µέρος του καυσίµου, που πηγαίνει στο ρεζερßουάρ γίνεται ατµός ßενζίνης. Αυτός ο ατµός απορροφάται επάνω, γυρίζει πίσω στην

Δημιουργίες της φύσης



"Βαρυχειμωνιά" στα μεγάλα οδικά έργα


Η «βαρυχειμωνιά» στα μεγάλα οδικά έργα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2012. Σε πέντε μήνες από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμο το Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πειστούν -ή να διευκολυνθούν- οι τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι τη χρηματοδότηση των τεσσάρων παγωμένων έργων παραχώρησης.

Η Microsoft "φέρνει" τη φωνητικά ελεγχόμενη τηλεόραση για το Xbox


«Μια επανάσταση που συμβαίνει στο σαλόνι»,με αυτό ξεκίναγε η ανακοίνωση της Microsoft που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή, παρουσιάζοντας τη νέα ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού του Xbox 360, δίνοντας την δυνατότητα στο Kinect να εκτελεί διάφορες φωνητικές εντολές για μια ποικιλία πολυμέσων.
Με τις φήμες για μία HDTV συσκευή με υποστήριξη φωνητικής εντολής Siri, να κάνει την εμφάνισή της το επερχόμενο καλοκαίρι, να δίνουν και παίρνουν, η Microsoft ανακοίνωσε μια σειρά νέου περιεχομένου να κάνει την εμφάνισή της στην πλατφόρμα του Xbox, από αύριο.

Μια ποικιλία από on-demand υπηρεσίες, όπως Netflix, Hulu Plus, και Epix φθάνουν στο Xbox στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ σχεδόν 30 ακόμα πηγές περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των Verizon FiOS TV και Vudu να καταφθάσουν αργότερα αυτό το μήνα.

Ποσό 8,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ποσό 8,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση, δράσεις που αφορούν στην Κοινωφελή Εργασία, στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και στο Πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω επιταγής ένταξης.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης κατά την συνάντηση που είχε την Δευτέρα στην Αθήνα με εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλαπόρτα.

Πέντε τροχαία χθες στον Πύργο


«Πληγώθηκαν» κυρίως οι λαμαρίνες?
Δύο άτομα πολύ ελαφρά τραυματίες


Πέντε  συνολικά τροχαία σημειώθηκαν χθες  στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου που είχα ως βασική αιτία την ολισθηρότητα του δρόμου λόγω της απότομης βροχής, χωρίς ευτυχώς να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς.  Τα περισσότερα ήταν υλικών ζημιών και με

Δ.Πηνειού: Αναδάσωση στο δάσος των Θινών

Την αναδάσωση της περιοχής των Θινών αλλά και άλλων περιοχών του δήμου Πηνειού με 4 χιλ. δενδρύλλια, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της περασμένης Τρίτης οι περιβαλλοντικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι του δήμου.
ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com

Την σύσκεψη συντόνισε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο οποίος μετέφερε το αίτημα της δενδροφύτευσης που έχει ζητήσει το Ελληνο ? Αμερικανικό ίδρυμα που εδρεύει στο Σικάγο με σκοπό την αναδάσωση του δήμου Πηνειού. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη είναι σημαντική όχι μόνο η αναδάσωση των περιοχών του δήμου αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. «Στην σύσκεψη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας όλοι οι

Τα δίκτυα wi-fi επιδρούν αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Διεθνής ερευνητική ομάδα αναρωτιέται αν η χρήση ασύρματης δικτύωσης μέσω wi-fi για πρόσβαση στο internet έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα, καθώς εργαστηριακά πειράματα απέδειξαν ότι το σπέρμα καταστράφηκε μετά από μόνο τέσσερις ώρες έκθεσης σ’ ένα τέτοιο δίκτυο.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το σπέρμα είχε μικρότερη κινητικότητα, ενώ είχε υποστεί αλλαγές και στον γενετικό του κώδικα.

Γονιδιακή βάση έχει το χουζούρι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι άνθρωποι που αρέσκονται να χουζουρεύουν το πρωί, είναι φορείς ενός γονιδίου που τους κάνει να χρειάζονται περισσότερο ύπνο, σε σχέση με εκείνους που ξυπνούν εύκολα ή χρειάζονται λιγότερες ώρες νυχτερινής ξεκούρασης.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry και εστίασε σε περισσότερους από 100.000 Ευρωπαίους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι είναι φορείς του γονιδίου ABCC9 χρειάζονται περίπου 30 λεπτά περισσότερο ύπνο το βράδυ, συγκριτικά με όσους δεν είναι φορείς.

Στα 2.565.000 τόνους η φετινή παραγωγή των επιτραπέζιων ελιών

Σε 4,8% εκτιμά το ΔΣΕ την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής των επιτραπέζιων ελιών...
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή των επιτραπέζιων ελιών θα αυξηθεί κατά το 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και θα ανέλθει στους 2.565.000 t. έναντι των 2.440.000 τόνων της προηγούμενης συγκομιδής.

Κατά την ελαιοκομική περίοδο 2011/12 η ΕΕ θα παράγει 667.500 τόνους  με μεγαλύτερη παραγωγική χώρα την Ισπανία με ένα ποσό 482.100 τόνων, ποσό μικρότερο κατά  19 % έναντι των 597,700 τόννων του 2010-2011.

Κατά το ΔΣΕ η Ελλάδα θα παράγει 110.000 τόνους, η Ιταλία, 60.200 τόνους, η Πορτογαλία, 11.000 τόνους, η Κύπρος, 2.800 τόνων, και η Γαλλία, 1300 t. Όσον αφορά τις μη ευρωπαϊκές χώρες  εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα παράγει 500.000 τόνους, η Τουρκία 450.000 , η Αργεντινή

Κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας έκλεισαν την εθνική οδό για τα πυρηνελαιουργεία

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης στο ύψος της διασταύρωσης με Κατσαρού, προχώρησαν χθες το πρωί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Οπως σημείωσαν οι διαμαρτυρόμενοι, κανείς δεν θέλει να κλείσουν τα εργοστάσια αλλά η λειτουργία τους να γίνεται με σωστό τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η ζωή τους και να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η περιοχή χθες το πρωί ήταν πνιγμένη στους καπνούς και σε συνδυασμό με την άπνοια και την υγρασία δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι κάτοικοι στην συνέχεια προχώρησαν και σε ολιγόωρο αποκλεισμό της εισόδου των δύο πυρηνελαιουργείων, ενώ σε συζητήσεις που είχαν με τους ιδιοκτήτες τους αυτοί υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας λειτουργίας τους.

Αναβλήθηκε η δίκη για τις τιμές απαλλοτρίωσης στον περιφερειακό

Αναβολή για τις 20 Φεβρουαρίου 2012 πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης για επανακαθορισμό των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες που τα οικόπεδά τους απαλλοτριώνονται για τον περιφερειακό της Καλαμάτας. Αυτό προέκυψε μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου, αφού διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες στα τοπογραφικά διαγράμματα, ενώ αρκετές ήταν και οι ενστάσεις ιδιοκτητών. Η εξέλιξη αυτή πάντως εκτός από την ολιγόμηνη καθυστέρηση δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων περαιτέρω εμπόδια, καθώς πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μάλιστα σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι γίνεται μεγάλος αγώνας για τη διάσωση του περιφερειακού και ότι ο Δήμος Καλαμάτας

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                     Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου έχει συνεχή ιστορική παρουσία στην πόλη μας τουλάχιστον από το 1329 μ.Χ. Ευρισκόμενος στο κέντρο της πόλης, από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους, έχει αναδείξει την ενορία μας σε μια από τις σημαντικότερες των Πατρών.
Στο Ναό του Αγίου Νικολάου οι Πατρινοί ορκίστηκαν πίστη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το 1430, λίγο πριν στεφτεί τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
Στις ιστορικές πηγές μνημονεύεται άλλοτε ως Ιερά Μονή με κελιά και κοιμητήριο, ακόμα και νοσοκομείο, που έφθανε μέχρι τον Ναό των Εισοδίων, και άλλοτε ως ενοριακός ή και Μητροπολιτικός Ναός.
Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε Ναός, ο οποίος καταστράφηκε το 1811 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης του φρουρίου και αναστηλώθηκε το 1818. Σε αυτόν τον Ι. Ναό στις 6-12-1828 οι Πατρινοί εόρτασαν της απελευθέρωσή τους. Ο σημερινός Ναός είναι κτίσμα του 1885. Σημαντικότατες ανακαινίσεις έχουν γίνει το 1917-19 (εικόνες, γύψινος διάκοσμος τέμπλου και οροφής), 1958 (εσωτερικός διάκοσμος) και 1967-69 (αρτιφισιέλ στις εξωτερικές όψεις). Μετά τον σεισμό του 1993 ανακατασκευάστηκε το κωδωνοστάσιο και ενισχύθηκε στατικά ολόκληρος ο ναός και ο γυναικωνίτης. Η διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων έγινε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Παναγιώτη Μαντά.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ