ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τα οφέλη από τη χορήγηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας

http://www.super-shopping.gr
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δρ. Λ. Κανέλλος εξηγεί με δυο λόγια ποια θα είναι τα οφέλη από τεχνολογική και αναπτυξιακή άποψη από την χορήγηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις 14 Νοεμβρίου 2011.

Εν συντομία, από τεχνολογική άποψη τα οφέλη είναι τα εξής:

  • οι πάροχοι θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέες ασύρματες τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.
  • Επενδύοντας τη ζώνη των 900 MHz θα ωφεληθούν σημαντικά από το χαμηλότερο επενδυτικό και λειτουργικό κόστος και θα αναπτύξουν υπηρεσίες, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς με χρήση τεχνολογίας UMTS, με υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης όπως είναι η περιήγηση στο Διαδίκτυο, η κινητή τηλεόραση, το «κατέβασμα» μεγάλων αρχείων.
  • Θα μπορούν να επιλέξουν τεχνολογία, εγκαθιστώντας συστήματα GSM/DCS, UMTS, LTE και

Με χειμωνιά η αλλαγή του χρόνου

Χειμωνιάτικο σκηνικό με τσουχτερό κρύο, συννεφιά και τοπικές βροχές, αλλά και ηλιόλουστη Πρωτοχρονιά, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Σήμερα και αύριο αναμένεται να εκδηλωθούν αρχικά έντονες βροχές και χιόνια στα ορεινά και στη συνέχεια ισχυρό κρύο και δυνατοί άνεμοι κατά τόπους.

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Το σημερινό φιλικό

Νικηφόρα πέρασε από τα Φιλιατρά ο Πανηλειακός ο οποίος κέρδισε 2-0 την Εράνη σε φιλικό παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή.

Η ομάδα της Εράνης παρά την ήττα άφησε καλές εντυπώσεις, με το παιχνίδι παρά το βαρύ αγωνιστικό χώρο (έβρεχε διαρκώς) να είναι ποιοτικά καλό.

Το 0-1 έγινε στο 30' όταν σε αντεπίθεση του Πανηλειακού ο Κυριακίδης από πλάγια μπήκε περιοχή και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αλεξανδρόπουλου Π., ο οποίος γλίστρησε ενώ επιχειρούσε έξοδο.

Το τελικό 0-2 διαμορφώθηκε στο 90΄+3΄ από προβολή του Δημόπουλου από κοντά, μετά από

Θέμα ημερών η προκήρυξη για το πετρέλαιο στο Κατάκολο


Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη των πρώτων διεθνών διαγωνισμών για έρευνα υδρογονανθράκων και στη χώρα μας. Πρόκειται για τις περιοχές του δυτικού Κατάκολου, του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, όπου οι εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχουν 250 με 280 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έχει έτοιμα τα κείμενα των διεθνών διαγωνισμών και αναμένεται η συνυπογραφή και από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.
Τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτουν από παλαιότερες έρευνες, μπορούν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές

Παρ` ολίγον τραγωδία στο Χειμαδιό...


Παρ` ολίγον τραγωδία στο Χειμαδιό όταν από εκπυρσοκρότηση κυνηγετικού όπλου που κρατούσε ένας 21χρονος τραυματίστηκε η μητέρα του, ευτυχώς ελαφρά στο πόδι.                                   
Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδος όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Κοντά σε άπορους των Φιλιατρών ο Παπα-Σάκης

Μοίρασε κοτόπουλα, τομάτες και ψωμί σε άπορους των Φιλιατρών.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία είχε για τις εορταστικές μέρες ο εφημέριος του Ιερού Αγίου Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών πατήρ Διονύσιος Καλογερόπουλος ο οποίος σήμερα το πρωί μοίρασε σε άπορους της πόλη μας κοτόπουλο, τομάτες και ψωμί προσφορά των επαγγελματιών της πόλης μας.
Mιλώντας ο Παπα-Σάκης σε συνεργάτη μας είπε ότι ανήκει σε πρωτοβουλία του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου που ενεργοποίησε τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών και τόνισε ότι διανύουμε μέρες αγάπης.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επαγγελαματίες των..........

Πρωτότυπα ημερολόγια


Γάτες Ninja


Κλειστά τα φαρμακεία 2 και 3 Ιανουαρίου λόγω απεργίας

Σε πανελλαδική απεργία στις 2 και 3 Ιανουαρίου προχωρούν οι φαρμακοποιοί της χώρας μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Υγείας και Εργασίας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε απόψε 48ωρη απεργία και επαναβεβαίωσε την

Η εκκλησία... ρίχνει την πίεση!

Όσο περισσότερη ώρα περνάει ένας άνθρωπος στην εκκλησία και όσο πιο πιστός είναι στο Θεό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει μειωμένη πίεση αίματος, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης έχουν διαπιστώσει να υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον

Υπολογισμός αγροτικής σύνταξης

Τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης γήρατος καθώς και τον υπολογισμό του μηνιαίου ποσού της σύνταξης θέτει η νέα διαδικτυακή υπηρεσία του ΟΓΑ.
Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (
www.oga.gr), αριστερά και κάτω υπάρχει η υπηρεσία για τον υπολογισμό της σύνταξης με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους αγρότες που θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα paseges.gr, o υπολογισμός αφορά μόνο στην περίπτωση που ο

"Βάλτε τα λεφτά στην τσάντα", είπε ο ληστής της Eurobank


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε αργά το μεσημέρι σήμερα στην τράπεζα Eurobank, επί της οδού Καλαβρύτων.
Ένας άνδρας, φορώντας γκρι κουκούλα, εισήλθε στην τράπεζα και με την απειλή όπλου αφαίρεσε

Πάτρα: Εξαπατούσε ηλικιωμένους και συνελήφθη


Είχε εξαπατήσει ηλικιωμένους, με τη γνωστή σε όλους μέθοδο της «δήθεν» γνωριμίας με τα παιδιά τους. Είχε καταφέρει να αρπάξει χρηματικά ποσά και σε μία περίπτωση και χρυσαφικά.
Ο 37χρονος φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών στο Αγρίνιο και μεταφέρθηκε στην Πάτρα. Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το οποίο ενεργοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία από μαρτυρίες θυμάτων που φέρεται να έχει εξαπατήσει.

Διαγωνισμός για το γήπεδο Μελιγαλά

Την 29/12/2011 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Οιχαλίας και ομόφωνα εγκρίθηκε το πρακτικό της Επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού για την εργασία «τοποθέτηση αρδευτικού συστήματος και χωματουργικές εργασίες στο γήπεδο Μελιγαλά», με το οποίο κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Α.Π. Μαραγκάκης έργα πρασίνου Α.Ε.». Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και συντήρηση ποδοσφαιρικών γηπέδων και έχει αναλάβει αντίστοιχα έργα στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και σε γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό

Πρωτοχρονιάτικο event: Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011 στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων!

Non-stop ΣΚΙ και πάρτι στο σαλέ!

Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων!

Το ωράριο λειτουργίας θα παραταθεί για 2 ώρες και η πίστα Δάφνη θα φωτιστεί και να είναι στη διάθεση των χιονοδρόμων μέχρι τις 6 μ.μ.!

Γιορτή των τριτέκνων Μεσσηνίας

O Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 6 μ.μ. στο "Elite" διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη γιορτή και κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το πλούσιο πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει θεατροπαιχνίδια από το Μ.Ε.Θ. κλόουν, μουσική και δώρα για όλα τα παιδιά.
Στη γιορτή μας καλούμε και άλλες πολυμελείς οικογένειες καθώς και όποιον θέλει να παραβρεθεί με τα παιδιά του στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μας.
Tηλ. επικοινωνίας 6936834169, κα Γρηγορία Δημητρακοπούλου.

Από το Δ.Σ.

"ΤΟΥΡΚΟΣ" Ο ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ ΜΗΝΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΖΑΧΑΡΩ 30.12.11
Μήνυση κατά της Τουρκίας για τις πυρκαγιές του 2007 στην περιοχή της Ζαχάρως, αποφάσισε να υποβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Λαμπρόπουλος στο ΙΟΝΙΟΝ FM. «Ο Δήμος Ζαχάρως είναι ο πιο

Συνελήφθησαν δεκαέξι άτομα για πόκα στο Αστρος

Συνελήφθησαν, χθες (29-12-2011) πρώτες πρωινές ώρες, στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου Άστρους, δεκατέσσερις (14) ημεδαποί, ηλικίας 37, 52, 32, 52, 25, 22, 23, 26, 21, 44, 28, 21, 28 και 71 ετών αντίστοιχα, καθώς και δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 40 ετών αντίστοιχα, για διενέργεια παράνομων τυχερών παιχνιδιών.

Ειδικότερα, χθες 29-12-2011 το πρωί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου Άστρους, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα ιδιοκτησίας του 71χρονου, όπου κατέλαβαν αυτόν να έχει επιτρέψει και να συμμετέχει μαζί με τους ανωτέρω στη διενέργεια των τυχερών παιχνιδιών «ΠΟΚΑ» και «31», με χρηματικά ποσά.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Τα βρίσκουν για τη διοίκηση στο Μέγαρο Χορού

Κοινό βηματισμό γύρω από το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα διαχειρίζεται το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας φαίνεται ότι βρήκαν ο Δήμος Καλαμάτας και το υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. Λ. Μενδώνη.
Ειδικότερα, δήλωσε: «Η πρώτη φάση της κατασκευής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε δύο μήνες το αργότερο. Από την πλευρά μας, δουλεύουμε πάνω στον τρόπο που θα πρέπει να διοικηθεί. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου και σήμερα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού. Το Μέγαρο Χορού δε θα λειτουργήσει ως υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, αλλά ως ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με

Ελαιόλαδο. Προβληματισμός και απαισιοδοξία για την τιμή


«Μέχρι τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού ήταν 2,10. Τώρα, λόγω των αργιών στην Ιταλία, δεν έχουμε φορτώσει και δεν υπάρχει τιμή, περιμένουμε να περάσουν οι γιορτές και θα δούμε» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος, σχετικά με την αγορά του ελαιολάδου στην περιοχή του.
Στο ερώτημα εάν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για τη συνέχεια, ο κ. Βαρούτσος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους Ιταλούς, αν και, σε σχέση με πέρυσι, έχει μειωθεί η ζήτηση και από την πλευρά τους, αφού και αυτοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
 

2,25 η ΕΑΣ
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας συνεχίζει να αγοράζει ελαιόλαδο με

Παραδόθηκε στο ΥΠΕΚΑ η μελέτη για την έλευση του φυσικού αερίου

«Η έλευση του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση η δυνατότητα για φθηνή ενέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την ελάφρυνση των μονάδων που ήδη λειτουργούν αλλά και, σε ό,τι αφορά την οικιακή χρήση, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών», τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδόθηκε και η σχετική μελέτη που συνέταξαν το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητήριου από κοινού με το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ.

Συνεργασία με τους Δήμους για λιμενικές υποδομές...

Ολοκληρώθηκε με μια λαμπρή τελετή την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η παράδοση της διοίκησης του λιμανιού της Κορίνθου στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.
Στην συνάντηση αυτή παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι για θέματα λιμένων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και όλοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη ώστε να λυθούν χρονίζοντα θέματα για την Περιφέρεια

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον Δήμο Οιχαλίας και την Εκκλησία

Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι...
Μπράβο στον Δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη και την Εκκλησία
Από το πανηγύρι του Μελιγαλά στους αναξιοπαθούντες τα έσοδα
Στην ενίσχυση άπορων οικογενειών ή ατόμων που ανταπεξέρχονται με δυσκολία στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, θα διανεμηθούν τα έσοδα από το φετινό πανηγύρι του Μελιγαλά, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. 

Ο κ. Μπάμης ανέφερε ότι τα έσοδα ανέρχονται συνολικά σε 14.000 ευρώ και μέχρι πρότινος τα

Απόφαση για την προστασία του δικαιώματος ζωής και επιβίωσης των αγροτών

Ομόφωνα το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ενέκρινε την εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη να στηριχτούν οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την «προστασία του δικαιώματος ζωής και επιβίωσης των αγροτών» που αντιμετωπίζουν το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την απόφαση του Υπουργείο Οικονομικών να προσφέρει την δυνατότητα στις

Στο «σφυρί» πάνω από 5.000 αντικείμενα του Τιτανικού τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη

 Ένα ρολόι τσέπης που ανήκε σε επιβάτη του Τιτανικού   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Νέα Υόρκη
Περισσότερα από 5.000 αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο του Τιτανικού θα πωληθούν σε δημοπρασία που θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 15 Απριλίου, ακριβώς εκατό χρόνια από τη βύθιση του διάσημου πλοίου που μετέφερε τότε 2.208 επιβάτες.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τα βραβεία και τους επαίνους του 2011 απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Μεταξύ των βραβευθέντων είναι οι λογοτέχνες Τάσος Καλούτσας, Έρση Σωτηροπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Γιάννης Ζερβός και Αθηνά Παπαδάκη, ο κριτικός Διονύσης Μουσμούτης, οι νεοελληνιστές Γιώργος Κεχαγιόγλου και Λευτέρης Παπαλεοντίου για το βιβλίο τους «Ιστορία της Νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας», ο κλασικός φιλόλογος Γεώργιος Ξενής για τη μελέτη του για τα σχόλια στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, ο συνθέτης Δημήτρης Τερζάκης και ο πιανίστας Κωνσταντίνος

Απώλεια ακοής στο 1/4 χρηστών MP3 player

Οι σημερινοί χρήστες των φορητών συσκευών MP3 και iPod ακούνε πιο κρυστάλλινους ήχους από τα παλαιότερα «Γουόκμαν» και μάλιστα στη διαπασών και για πολλές ώρες, όμως αυτή η εξέλιξη έχει την αρνητική πλευρά της, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ισραηλινών επιστημόνων, που προειδοποιούν ότι ιδιαίτερα οι έφηβοι κινδυνεύουν να κάνουν σοβαρή ζημιά στην ακοή τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσάβα Μούτσνικ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα ακουολογίας «International Journal of Audiology», εκτιμούν ότι ένας στους τέσσερις εφήβους διατρέχει κίνδυνο πρόωρης απώλειας της ακοής του, εξαιτίας της σύγχρονης μόδας συνεχούς ακρόασης των φορητών ψηφιακών συσκευών και σε υψηλή ηχητική ένταση.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις ακουστικές συνήθειες των νέων, κάνοντας τις σχετικές ακουστικές

ΜΚΟ Rommel: Τρία κρούσματα με θύματα γεράκια στη νότια Ηλεία

Αυξάνονται τα κρούσματα με θύματα γεράκια και γενικότερα αρπακτικά πτηνά, στην περιοχή της Ηλείας. Τις τελευταίες ημέρες η φιλοζωϊκή ΜΚΟ Rommel έχει κληθεί να αντιμετωπίσει
αρκετές περιπτώσεις, τρεις όμως είναι οι πιο χαρακτηριστικές.
Στο Ανεμοχώρι του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, πολίτης κάλεσε το Rommel τα μέλη του οποίου από ελαιοτριβείο της περιοχής, παρέλαβαν ένα γεράκι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από τον κτηνίατρο της οργάνωσης Γιάννη Καλογερόπουλο και τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί το αρπακτικό πτηνό.
Σε δεύτερη περίπτωση στο χωριό Αρήνη του δήμου Ζαχάρως το απόγευμα της Πέμπτης τα μέλη του

Ηλεία: "Πάρτι" με μετασχηματιστές για τους κυνηγούς του χαλκού

Τις μέρες των γιορτών δεν ξεκουράζονται αλλά συνεχίζουν να κυνηγούν «στόχους» με πολύτιμο περιεχόμενο. Σε λίγο με το ρυθμό που «εργάζονται» οι κυνηγοί του χαλκού, δεν θα μείνει μετασχηματιστής για μετασχηματιστής στην Ηλεία. Δύο με τρία κρούσματα καταγράφηκαν μόνο τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Πηνείας.
Η επιλογή της περιοχής προφανής, καθώς είναι αραιοκατοικημένη, μακριά από αστυνομικά τμήματα, ερημική μόλις πέσει το σκοτάδι. Οι δράστες χτύπησαν στο Λάττα και στο Λιβαδάκι, όπου ανέβηκαν πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ για να «κατεβάσουν» τους μετασχηματιστές, κόβοντας με τα κατάλληλα εργαλεία τα στηρίγματά τους.
Στη συνέχεια τους πέταξαν στο έδαφος για να «σπάσει» και να ανοίξει το μεταλλικό περίβλημα και

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΣΠΑΡΤΗ Υποβάθμιση του οδικού δικτύου για την ανέγερση ξενώνα

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά προχθές το βράδυ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η λήψη απόφασης για την αλλαγή κατηγορίας κατάταξης ενός τμήματος της εθνικής οδού Σπάρτη - Καλαμάτα, από δευτερεύον σε τριτεύον δίκτυο. Στη συζήτηση καταγράφηκαν επιφυλάξεις και αντιδράσεις καθώς στην εισήγηση του θέματος προτεινόταν ουσιαστικά η αλλαγή αυτή ως εξυπηρέτηση για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου -τη δημιουργία ξενώνα- σε σημείο του δρόμου μέσα στα όρια της Λακωνίας.
Συγκεκριμένα ο εισηγητής, αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου, είπε ότι το θέμα έρχεται προς συζήτηση μετά από αίτηση της Ευγενίας Καλαμαρά για τη δημιουργία μικρού ξενώνα πιο πάνω από την Τρύπη, στις στροφές, γι’ αυτό και προτείνεται η αλλαγή κατάταξης σε ένα τμήμα 12 χιλιομέτρων. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τμήμα αφορά 5 οικόπεδα, ενώ τα άλλα είναι δασικά, και

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Συνεχίζει τις ανασκαφές στη Θουρία η Ξένη Αραπογιάννη

Την προγραμματική σύμβαση για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της Αρχαίας Θουρίας υπέγραψαν την Τετάρτη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η σύμβαση έχει διάρκεια 15 μηνών από την υπογραφή της και συντονιστικό ρόλο στις εργασίες εξακολουθεί να έχει η μέχρι πρότινος διευθύντρια της ΛΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη. Το ποσό που θα διατεθεί σε πρώτη φάση είναι 50.000 ευρώ. Τόσο ο Δήμος Καλαμάτας, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι το προσεχές διάστημα προγραμματίζεται εκδήλωση με τη συμμετοχή

Οι γονείς δεν βλέπουν λύσεις Μέρες αγωνίας για τη μεταφορά μαθητών

Μέρες αγωνίας ζουν οι γονείς πολλών μαθητών, καθώς διαπιστώνουν ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών τους στα σχολεία της Μεσσηνίας. Οι δημοτικοί άρχοντες σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο και τώρα τρέχουν την τελευταία στιγμή για να δώσουν λύση.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απευθύνει έκκληση στο ΚΤΕΛ και στους ιδιοκτήτες ταξί, να αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών ακόμα κι αν δεν βγάζουν κέρδος. «Αν αποσυρθείτε και η μεταφορά περάσει σε ιδιώτες, θα είναι δύσκολο να επανέλθετε στην πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.
Ο Δήμος Μεσσήνης φαίνεται να καταλήγει στην επιχορήγηση των γονέων για τη μεταφορά των μαθητών - όπου δεν εξυπηρετούνται με άλλον τρόπο.

Πύλο: Συνελήφθησαν για απαγωγή

Συνελήφθησαν, στις 28-12-2011 το βράδυ, στην Πύλο Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, τέσσερις (4) αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 34, 30, 28 και 42 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για αρπαγή 16χρονου ομοεθνούς τους, καθώς και για σύσταση εγκληματικής ομάδας, ληστεία, εκβίαση, απειλή και χρήση παράνομης βίας. Επιπλέον, ο 30χρονος, ο 28χρονος και ο 42χρονος διέμεναν παράνομα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, ομάδα Πακιστανών δραστών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συλληφθέντες, μετέβησαν την 22-12-2011 το μεσημέρι σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστωρος Μεσσηνίας και αφού μπήκαν σε σπίτι, όπου διέμεναν ομοεθνείς τους, αφαίρεσαν με χρήση βίας από τον16χρονο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια τον απήγαγαν και διέφυγαν με όχημα προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ ύστερα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με συγγενικά του πρόσωπα στο Πακιστάν ζητούσαν χρηματικό ποσό, ως

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...