ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΚΙΩΝ

Ο καθαρισμός καμινάδας μπορεί να αποτελεί ένα μικρό έξοδο αλλά είναι αποδεδειγμένα η πιο απαραίτητη εργασία που θα πρέπει να πραγματοποιούμε στο τζάκι μας μια φορά το χρόνο και αυτό γιατί η συντήρηση του, σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια μας, την ασφάλεια του σπιτιού και γενικότερα με την σωστή και αποδοτικότερη λειτουργία του. Θα προσπαθήσουμε στην συνεχεία να σας αναλύσουμε εν συντομία αυτές τις έννοιες και να σας δώσουμε την λύση που χρειάζεστε άμεσα και οικονομικά!

Δωρεάν εξέταση ανασφάλιστων κάθε Τετάρτη

Να προχωρήσουν στη δωρεάν εξέταση άπορων και ανασφάλιστων ασθενών κάθε Τετάρτη, ξεκινώντας και από την ερχόμενη εβδομάδα εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας είναι ήδη υπό συζήτηση με τους γιατρούς του ιδρύματος, προκειμένου να υπάρξει ένας προγραμματισμός. Σκοπός, είναι οι άνθρωποι που φτάνουν στο ταμείο του Νοσοκομείου για κουπόνι, εφόσον είναι ανασφάλιστοι και άποροι, να μπαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς να πληρώνουν.

 Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η

Κλειδώνει το "κόψιμο" της Ολυμπίας Οδού έως Πάτρα

Μπορεί να γίνεται αυτή την περίοδο ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις, όμως η Ηλεία όλα δείχνουν πως θα μείνει εκτός … «στράτας». Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και παραχωρησιούχοι κατέληξαν σε συμφωνία για τα δυο από τα τέσσερα μεγάλα οδικά έργα που παραμένουν «παγωμένα» για πάνω από δυο χρόνια. Το ένα από αυτό είναι η Ολυμπία Οδός όπου οριστικοποιείται

Κυπαρισσία: Τσιγγάνες προσπάθησαν να παραβιάσουν διαμέρισμα

Σε διαμέρισμα της Κυπαρισσίας προσπάθησαν να μπουν 3 τσιγγάνες, όμως έγιναν

Και Μεσσήνιος σε άρθρο της Wall Street Journal, για την κρίση

Τι κάνουν αυτοί που λόγω κρίσης έφυγαν από την Αθήνα
Με τις ιστορίες των Ελλήνων που λόγω της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στα χωριά τους ασχολείται η Wall Street Journal σε δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Η εφημερίδα σημειώνει πως μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και με την ανεργία πάνω από 25% πολλές οικογένειες που μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έγιναν η μεσαία τάξη της χώρας, τώρα επιστρέφουν προς τα πίσω.


Άλλοι γυρνούν σε βρώμικες ή επικίνδυνες εργασίες, όπως βοσκοί ή ναύτες σε ποντοπόρα φορτηγά

Φιλιατρά - Φουρναράκειο: Να επιδείξουμε πλεόνασμα ανθρωπιάς συμβάλλοντας στο τεράστιο έργο του Χαμόγελου του παιδιού.

Σε μια εποχή που πλήττεται οικονομικά και ηθικά ο λαός μας, ο «ΠΥΡΣΟΣ» προσκαλεί όλους τους συμπολίτες:

Να επιδείξουμε πλεόνασμα ανθρωπιάς συμβάλλοντας ο καθένας μ’ ένα μικρό δείγμα αγάπης στο τεράστιο έργο που επιτελεί η μη κυβερνητική οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού».
Ένα παιγνίδι ή οποιοδήποτε συσκευασμένο τρόφιμο ( π.χ. ζάχαρη. ρύζι, γάλα, μακαρόνια κλπ) που εύκολα μπορεί να περισσεύει στον καθένα μας, μπορεί για τον «μικρό συνάνθρωπό μας» να γίνει πηγή χαρά και ζωής.

Την ίδια στιγμή επειδή γύρω μας υπάρχουν.............

Φιλιατρά: Προς Δημοπράτηση το έργο «Συνδέσεις δικτύου αποχέτευσης Φιλιατρών»

Για δημοπράτηση πάει το έργο «Συνδέσεις δικτύου αποχέτευσης Φιλιατρών» σύμφωνα με την απόφαση 163/2012 που έλαβε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τη διενέργεια της δημοπρασίας, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας, η οποία ύστερα από κλήρωση θα επιλέξει την τριμελή επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Η χρηματοδότηση είναι από Ιδίους Πόρους, ο .............

Η ξηρασία «καίει» τη φετινή παραγωγή στο λάδι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ «ΝΗΛΕΑ» Γ. ΚΟΚΚΙΝΟ

Ο καθαρός ορίζοντας των τελευταίων εβδομάδων και οι ηλιόλουστες ημέρες που επικρατούν στο Νομό μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, για μια μερίδα πολιτών είναι... χαρά Θεού.

Για την πλειοψηφία όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός.
Η ανομβρία και η ξηρασία έχουν φτάσει την...............

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ