ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Εντυπωσιακές φωτογραφίες απο τον καθημερινό μας μικρόκοσμο

 Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο μικρόκοσμο. Εδώ θα δείτε γνωστά αντικείμενα και μικρά έντομα πως φαίνονται από πολύ κοντά!

Ένα μυρμήγκι που κουβαλάει ένα κομματάκι ξύλο.

Αναδάσωση στό πυρόπληκτο δυτικό τμήμα του Μαινάλου

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως σέ συνεργασία μέ τό Δασαρχεῖο Βυτίνης, διοργανώνει ἀναδάσωση στό πυρόπληκτο δυτικό τμῆμα τοῦ Μαινάλου καί σᾶς καλεῖ νά συμμετάσχετε στήν προσπάθεια αὐτή.

 Σᾶς περιμένουμε τήν Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 στίς 11:00 π.μ. ἔξω ἀπό τίς «Βίλες τοῦ Κωτσόβολου» στό δρόμο ἀπό Στεμνίτσα πρός Τρίπολη.

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ ΣΤΟ ΚΗΠΟ ΣΑΣ;

 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.
Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί εύκολα να καταστρέψει βολβούς, λουλούδια ή το γκαζόν. Ο κήπος σας είναι ιδανικός χώρος για τη προσωπική τους ανάγκη……… αν λοιπόν το μαρούλι σας έχει μια παράξενη μυρωδιά αμμωνίας, προτιμήστε το super market.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να εκπαιδεύσετε τους τετράποδους φίλους σας
  • δώστε τους τον δικό τους χώρο όπου θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να κινδυνεύει ο κήπος σας
  • μπορείτε να απομακρύνετε επίμονα κατοικίδιά ψεκάζοντας με οικολογικά σκευάσματα όπως το σκόρδο, το θειάφι και το καυτό πιπέρι
  • Οι γάτες μισούν τη μυρωδιά της σιντρονέλλας έτσι μπορείτε να ψεκάσετε κάποια σημεία που επιμένουν να πηγαίνουν και οι γάτες σας ίσως αλλάξουν γνώμη…

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Του Γιώργου Ντουδεσκέα
Σε καταφύγια θαλπωρής μετατρέπουν οι μητροπόλεις της χώρας πολλά μοναστήρια, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους άστεγους των πόλεων που χτυπήθηκαν από την κρίση και κοιμούνται τις νύχτες σε παγκάκια και πλατείες…

Σε πολλές μονές ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν στα μετόχια τους πρώτους αστέγους ενώ πολλοί άποροι βρήκαν πρόσφατα καταφύγιο σε ξενώνες μητροπόλεων.


«Το κάναμε παλαιότερα, την περίοδο της επιστράτευσης όταν ανοίξαμε το μοναστήρι για να μπουν οικογένειες και θα το κάνουμε και τώρα αν χρειαστεί», τόνισε στη Realnews η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κάτω Ξενιάς στον Αλμυρό Βόλου, αδελφή Νυμφοδώρα, συμπληρώνοντας ότι το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα 20 κλινών.

Στη Μεσσηνία, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έσπευσε να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, κάνοντας τις σχετικές επαφές με τον δήμαρχο της Καλαμάτας και την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.

Άγρια επεισόδια.. Έσπασαν το λεωφορείο της ομάδας της Καλαμάτας στη Νίκαια

Εκτεταμένα επεισόδια, κατά τα οποία συνελήφθησαν 14 άτομα, έγιναν πριν και μετά την λήξη του αγώνα της Προοδευτικής- Καλαμάτας, στο γήπεδο της Νίκαιας, για το πρωτάθλημα της Football League, που τελείωσε με τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1. Σύμφωνα με την Αστυνομία στις 14.15 το μεσημέρι της Κυριακής ομάδα οπαδών της Προοδευτικής με καλυμμένα τα πρόσωπα έριξε πέτρες και διάφορα αντικείμενα και προκάλεσαν φθορές σε λεωφορείο, το οποίο μετέφερε οπαδούς της Καλαμάτας και σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο το συνόδευε.
Σύμφωνα με την Αστυνομία τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά το τέλος του αγώνα καθώς περίπου 100 οπαδοί της Προοδευτικής επιτέθηκαν κατά ομάδες σε αστυνομικές δυνάμεις.

Ηλεία: Ο πιο γκαντέμης διαρρήκτης της χρονιάς!

Tην ώρα που έμπαινε σε κατάστημα, έφτασε Πυροσβεστική και Αστυνομία για… να σβήσει μια φωτιά! Συνέβη στη Γαστούνη. Όπως διαβάζουμε στο Dete.gr οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι ένας κάδος έχει πιάσει φωτιά έξω από ένα κατάστημα με υδραυλικά.

Φτάνοντας εκεί, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με ένα διαρρήκτη που εκείνη την ώρα… προσπαθούσε να μπει στο μαγαζί για να κλέψει!

Αλβανοί φεύγουν και θα επιστρέψουν όταν τελειώσει η κρίση…

Oι Αλβανοί μετανάστες σηκώνουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Πολλοί λένε πως αν περάσει η κρίση μπορεί να ξανάρθουν…
Οπως αποκαλύπτει η Κάτοψη , σύμφωνα με το Αλβανικό Ιδρυμα Διεθνών Σπουδών, από τους 500.000 Αλβανούς που ζούσαν και εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει αποχωρήσει το 15%. Πολλοί έφυγαν, ακόμη περισσότεροι θα φύγουν, αλλά λιγότεροι θα μείνουν μόνιμα πίσω.
Οι παρατηρητές του μεταναστευτικού φαινομένου από την Αλβανία μιλούν για κυκλικότητα . Ο Λέντι από την Αλβανία, εργολάβος οικοδομών, εργαζόταν στη χώρα μας για πάνω από μία δεκαετία. Τα δύο του παιδιά, 15 και 11 ετών, εδώ πρωτοπήγαν σχολείο. Ομως οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και ο

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Πως θα γίνει το μεγάλο "κούρεμα"

Το «κούρεμα» του κατασκευαστικού έργου της «Ολυμπίας Οδού», δηλαδή του μεγαλύτερου έργου υποδομής που εκτελείται στη χώρα, αφήνει ανοιχτό για πρώτη φορά από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της Βουλής, το υπουργείο Υποδομών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις και αναφορές βουλευτών της Πελοποννήσου, ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτης αφού διέψευσε τις πληροφορίες περί διακοπής του έργου, σημείωσε ότι το υπουργείο εξετάζει τα εξής σενάρια:
- Είτε η Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου μέχρι τον Πύργο, άρα να κοπούν τα 76 χλμ που ενώνουν την πρωτεύουσα της Ηλείας με την Τσακώνα
- Είτε να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έως την Πάτρα και η κατασκευή του τμήματος Μιντιλόγλι - Α/Κ εισόδου Πύργου να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, δηλαδή να φύγουν 170 χλμ από τα 365 συνολικώς της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα αρκεστεί στα πιο βιώσιμα 200 χλμ του έργου (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα).

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...